Burun Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
07 Temmuz 2024

Burun Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Eti Ameliyatı

Burun eti ameliyatı, burnun iç kısımlarında büyüyen etlerin alınması için gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardır. Günümüzde her 10 kişiden 4'ünde burun eti sorunu meydana gelmektedir. Meydana gelen burun eti, kişilerde burun tıkanıklığı başta olmak üzere burun ve geniz akıntısı, hapşırma ve nefes alamama gibi sorunlara neden olmaktadır. Burun eti olan insanlar burunlarından nefes alamadıkları için sürekli olarak ağızdan nefes alırlar. Ağızdan alınan nefesler ise daha çok akciğerde enfeksiyonlara neden olarak astım, bronşit gibi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. İşte bu gibi problemlerin önlenebilmesi için burun eti ameliyatı bazı insanlar için şart olmaktadır.

Bu ameliyat aslında oldukça basit bir operasyondur. Yaklaşık olarak her iki burun deliği için 30 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilen ameliyat, kişilerde herhangi bir ağrıya neden olmamaktadır. Burun eti ameliyatı sonrasında da hastaların bir süre dikkatli davranması gerekmektedir. Özellikle ameliyatın ilk haftası bu dikkat çok önemlidir.

Burun Eti Ameliyatı Öncesi

Burun eti ameliyatı yapılmadan önce, kişilere bazı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Uygulanan tedaviler kişilere herhangi bir fayda sağlamazsa bu durumda burun eti ameliyatı yapılmaktadır. Eğer kişi kullandığı ilaçlara rağmen burun tıkanıklığı yaşıyorsa bu durumda da ameliyat gerekmektedir. Bazı insanlarda burun tıkanıklığı sadece bir burun deliğinde meydana gelebilir. Bu durumlarda aynı işlemler yapılmaktadır. Burun eti ameliyatında amaç, kişinin burun içerisinde nefes almayı zorlaştıran ve burun tıkanıklığına neden olan etlerin küçültülmesidir.

Burun Eti Ameliyatı Yöntemleri

Burun eti ameliyatı hem cerrahi hem de lazerli yöntemle yapılabilmektedir. Son zamanlarda lazer yönteminin geliştirilmesi nedeniyle daha çok insanlar lazer yöntemini tercih etmektedir. Daha önceki zamanlarda kesilerek çıkartılan burun etleri, lazer yöntemiyle doğrudan küçültülür. Lazer yönteminin kesilerek çıkartılan ameliyatlara göre çok daha fazla avantajı bulunmaktadır. Bu nedenle en çok kullanılan burun eti ameliyatı yöntemidir. Ancak burun eti ameliyatının lazerle yapılması durumunda da bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle büyük burun eti sorunu olan insanlarda burun etinin tek seferde tam olarak küçültülememesi gibi sorunlar sıkça karşılaşılabilir. Bu nedenle bazı hastalarda lazerli burun ameliyatı iki farklı seansla yapılır.

Burun Eti Ameliyatı Riskli midir?

Aslında burun eti ameliyatında riskler daha çok ameliyat yöntemine bağlı olarak değişir. Eğer kişilerde burun eti kesilerek çıkartılacaksa başta kanama riski olmak üzere bazı riskler vardır. Bu risk lazer yönteminde yüzde doksan oranında azaltılmıştır. Burun eti ameliyatı, insanlarda yaklaşık olarak 4 ile 8 hafta arasında değişen süreler içerisinde iyileşmektedir. Bu süreç içerisinde kişinin çok fazla sümkürmemesi gerekir. Çünkü bu süreçlerde kişilerde kanama riski vardır. Bazen meydana gelen kanamalar çok ciddi bir şekilde sorunlara neden olarak durdurulması zor olabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Bunun yanında bu süreç içerisinde kişinin burnunda burun eti ameliyatı sonrası kabuklanmalar görülebilir. Bunların engellenmesi için nemlendirici spreyler kullanılabilir. Nemlendirici spreylerin yanı sıra deniz suyu spreylerinin de günde üç kez kullanılması faydalı olacaktır. Bu şekilde burun içerisinin nemlendirilmesi sağlanır ve oluşacak problemler önlenebilir.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun eti ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar vardır:

  • İlk hafta boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

  • Ameliyat sonrası burun içine darbe almamaya özen gösterilmelidir.

  • Doktorun önerdiği ilaç ve spreyler düzenli olarak kullanılmalıdır.

  • Sıcak su buharı ve nemlendirici spreyler ile burun nemli tutulmalıdır.

  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.


Bu önerilere dikkat edilmesi, burun eti ameliyatının başarı oranını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Seylan

26 Nisan 2024 Cuma

Benimde bir tanıdığım burun etinden mustaripti ve ameliyat ile aldırdı. Üzerinden bir kaç ay geçti ve tekrar nüksetti aynı bölgede yeniden çıktı. Tekrar aldırdı tekrar çıkar mı. Bu durum ameliyattan sonra tekrar çıkması normal mi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Hasgül

Merhaba Seylan Hanım, burun etinden kastedilen aslında burnun hemen iç kısmında oluşan ve normalde havanın ısınarak vücuda gitmesini sağlayan kısımdır. Bu kısım aynı zamanda alerji sorunlarına da neden olmaktadır. Bazı insanlarda büyük olduğu için solunum sorunlarına neden olur. Alınması durumunda yüzde 50 oranında yenilenerek ortaya çıkar.

2. Cevap
cevap

Erçetin

Merhaba burun eti ilke geniz eti ülkemizde çok karıştırılan durumlardır. Burunda oluşan etler tıbbi olarak polip olarak adlandırılmaktadır. Hemen burun kemiğinin bulunduğu noktada oluşan polipler ameliyat yöntemleri ile alınsa bile kısa bir süre sonra tekrar oluşabilmektedir ve oluşma ihtimali yüzde ellidir. Ancak geniz eti genellikle tekrar oluşum göstermemektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni