Mesane Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Mesane Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Ameliyatı

Mesane, idrar kesesi olarak bilinen ve her iki böbrekten gelen idrarın depolandığı, küre şekline benzeyen bir organdır. Mesanenin iç yüzeyinde oluşan tümörlere mesane (idrar kesesi) kanseri denir. Mesane kanseri, kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür ve en yaygın bilinen sebebi sigara kullanımıdır. Erken teşhis ve önlem alınmadığı zaman ölümlerle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Mesane kanseri, erkeklerde prostat, kalın bağırsak ve akciğer kanserinden sonra en yaygın görülen kanser türüdür.

Belirtileri

  • İdrarda kanama
  • Ağrılı idrar yapmak
  • İdrar yaparken yanma

Teşhis (Tanı)

Mesane kanseri tanısı, damardan ilaç verilerek yapılan Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleriyle konulabilir. Ayrıca, endoskopi adı verilen kameralı video sistemle idrar deliğinden girilerek de mesane kanseri olup olmadığı tespit edilebilir.

Mesane Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mesane ameliyatında ilk yapılacak operasyon endoskopik kamera ile yapılan kapalı TUR (Transüretral Rezeksiyon) ameliyatıdır. Bu cerrahi müdahale, genel anestezi veya lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ameliyat günü, hastanın aç karnına hastaneye gelmesi önemlidir. Ameliyat sırasında, endoskopik kamera ile üreme organı deliğinden girilerek mesanedeki kanserli bölüme ulaşılır ve elektrikli özel bir cihaz ile kesilerek çıkarılır.

Ameliyat sonrasında hasta genellikle ertesi gün ayağa kaldırılır. Hastaya, hastanede kaldığı süre içerisinde iki ya da üç kez sonda takılabilir. Ameliyat sırasında çıkarılan tümörlü parçalar patoloji bölümüne gönderilir. Bu bölümden gelen sonuçlar neticesinde tümörün özelliklerine, yüksek veya düşük derecede olup olmadığına ve idrar kesesine ne kadar nüfuz ettiğine bakılır. Alınan verilere ve raporlar ışığında hasta taburcu edilir.

Mesane ameliyatını gerçekleştirecek cerrahın tecrübesi çok önemlidir. Çünkü mesane ameliyatı uygulanırken mesaneyi delmeden ve tümörü tamamen çıkarmak gerekmektedir. Cerrahın bu konudaki deneyimi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası dönemde hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Doktorun önerdiği diyet ve sıvı alımına uyulmalıdır.
  • Ameliyat bölgesinde ağrı ya da enfeksiyon belirtisi fark edildiğinde derhal doktora başvurulmalıdır.

Mesane ameliyatı, doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile uygulanırsa hastaların yaşam kalitesini arttırabilir ve kanserin yayılmasını önleyebilir. Bu nedenle, erken teşhis ve uzman bir cerrah tarafından yapılan müdahale büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ameliyat Aletleri Nelerdir?

Ameliyat Aletleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şaşılık Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Şaşılık Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Göz Kapağı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Kapağı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ben Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ben Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Parmak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Parmak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Nazal Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nazal Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Konka Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Konka Ameliyatı Riskleri ve Sonrası