Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
07 Temmuz 2024

Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bebeklerde Fıtık Ameliyatı

Bebeklerde fıtık ameliyatı, çocuk cerrahisi alanında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Yenidoğan 100 erkek bebekten yaklaşık 3'ünde fıtık rahatsızlığı görülmektedir. Fıtık rahatsızlığı kız bebeklerde de görülebilir, ancak bu durum erkek bebeklere göre daha nadirdir. Bebeklerde fıtık, yani kasık fıtığını en iyi anne tespit edebilir. Anne bebeği ile ilgilenirken kasık bölgesinde daha önce fark etmediği bir şişlik görebilir. Fıtık erkek çocuklarda testislere kadar inebilir.

Geçmişte fıtık ameliyatları nispeten zor olup, küçük yaştaki çocuklar bıçak altına yatmak zorunda kalıyor ve hayatları boyunca bir yara izi ile yaşamak zorunda kalıyordu. Ancak günümüzde bebek fıtığı ameliyatları kapalı cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Kansız ve bıçaksız olarak, sadece iki iğne ile yapılan bu ameliyatlar oldukça kısa sürer ve bebekler taburcu edilerek evlerine dönebilirler. Bebeklerde fıtık ameliyatı yapılmazsa ileride daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin, organ kaybı ve kısırlık görülebilir.

Bebek Fıtığı Ameliyatı Ne Zaman Gerekir ve Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kasık fıtığı, eğer bebeğin herhangi bir sağlık problemi yoksa en kısa zamanda ameliyat edilmelidir. Fıtık ameliyatı acil değil fakat aceledir. Çünkü fıtık çıktığı tünelde sıkışabilir ve sıkışma süresinde bağırsağa kan gitmeyebilir. Bağırsağa kan gitmediği için bağırsak kangren olup patlayabilir. Bunun yanında, o tünelden geçen testis damarları da sıkışacağı için testislere kan gitmeyecek ve kalıcı zararlara yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı, fıtık rahatsızlığı olan bebeklerde fıtık ameliyatı gerekmektedir.

Bebek fıtığı ameliyatları günümüzde kansız ve bıçaksız yöntemlerle yapılmaktadır. Göbekten veya vücudun herhangi bir yerinden girilen bir optik kamera vasıtasıyla karındaki hastalık ve hastalıkla ilişkili durumlar görülerek sadece iki iğne ile ameliyat gerçekleştirilebilir. Açık cerrahi ameliyatları da kullanılabilir, ancak kapalı fıtık ameliyatı bebeklerde daha hızlı iyileşme sağlamaktadır.

Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır ve Fıtık Tekrarlar mı?

Bebeklerde fıtık ameliyatları, yetişkinlere göre daha kolay, ağrısız ve zahmetsizdir. Bebeklerin fıtık ameliyatı sonrasında ilk beslenme takibi yapılır ve ardından taburcu edilirler. Fıtık ameliyatı sonrasında bebeklere yaşlarına uygun ağrı kesiciler verilir. Bir yaşından küçük bebeklerde fıtık ameliyatından 8-10 saat sonra normale dönülür ve beslenme ile uyuma düzeninde herhangi bir değişiklik yapılmaz.

Bebekler fıtık ameliyatından yaklaşık 3 saat sonra eve gönderilir. Hastane ortamında enfeksiyon riski olduğu için ve ev ortamında bebeklere daha düzenli ve steril bakılabileceği için ev daha güvenlidir. Prematüre bebeklerde hastanede kalma süresi bir güne uzatılabilir.

Akıllara takılan bir diğer soru da, bebeklerde fıtık ameliyatı sonrasında fıtığın tekrarlayıp tekrarlamayacağıdır. Uzman ve işinin ehli doktorlar tarafından yapılan fıtık ameliyatı sonrasında fıtık tekrarlamaz. Ancak, insan vücudunun iki tarafında kasık bulunduğu için bir tarafta fıtık tedavisi yapıldıktan sonra bağımsız bir şekilde diğer tarafta fıtık görülebilir. Bu durum tekrarlama olarak kabul edilmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni