Tiroid Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Tiroid Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroit Bezi Ameliyatı Nedir?

Tiroit bezi ameliyatı, tiroit bezinin büyük olduğu yani büyük bir guatrın olduğu veya guatrın etraftaki dokulara baskı yaptığı durumlarda ve büyük bir nodülü olan, nodülde kanser veya kanser şüphesi olan hastalarda yapılmaktadır. Graves hastalığı adı verilen tiroit bezinin aşırı çalıştığı hastalarda bez büyükse tiroit bezi ameliyatı yapılır. İçerisinde nodül olmayan düz ve küçük bir iyi huylu guatrda veya küçük bir nodülde ve bezi çok büyük olmayan Graves hastalarında ameliyat yapılmamaktadır. Bu konuda karar vermek ve muayene olmak için öncelikle bir endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır. Endokrinoloji uzmanı bu konuda sizi yönlendirecek ve tedavinize karar verecektir.

Ameliyatta Tiroit Bezinin Ne Kadarı Alınır?

Tiroit bezi ameliyatının tipi ve bezden alınacak miktar hastalığın durumuna, hastanın yaşına, nodülün tipine ve iyi huylu olup olmadığına bağlı olarak değişir. Tiroit kanseri, çok nodüllü guatr veya Graves hastalarında tiroit bezinin tamamına yakını alınmaktadır. Ancak bezin tamamı alınmaz. Tiroit bezi ameliyatı sonrasında tiroit bezinden alınan parça patolojiye gönderilir. İnceleme sonrasında eğer kanser varsa veya kanser şüphesi ortaya çıkarsa operatör doktor bezin tamamını ameliyatla alır. Ancak bazen nodülün kanser olmadığı saptansa bile ameliyat sonrasında bezin başka bir yerinde ufak bir kanser teşhisi konulursa, bu durumda yapılacak ikinci bir ameliyatla geri kalan tiroit parçası da alınır.

Tiroit Bezi Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?

Tiroit hastalıklarında cerrahi tedaviyi üç grup hasta olarak inceleyebiliriz:

  • İlk grup, tiroit kanseri olduğu iğne biyopsisi ile kanıtlanmış olan veya yapılan biyopsi patoloji sonucunda kanser açısından şüpheli olarak değerlendirilmiş olan hastalardır.
  • İkinci grup, boyut nedeniyle belirtileri oluşan veya kozmetik sorun yaratan nodülleri olan hastalardır. Kanser olduğu belirlenmemiş ve bu nedenle izlem kararı verilmiş nodülü olan hastalarda, nodüllerin çapının giderek büyümesi ameliyat kararı verilmesine neden olmaktadır.
  • Üçüncü grup ise tiroit bezinin aşırı miktarda hormon ürettiği hastalardır. Bu hastalarda durum ilaç veya radyoaktif iyot ile tedavi edilemezse veya tedaviden sonra tiroit tekrarlarsa bu hastalara ameliyat önerilmektedir. Ayrıca ilaç ve radyoaktif iyot tedavisinin yan etkisi sonucu ortaya çıkan hastalarda veya gebelik gibi bu tedavilerin uygulanamayacağı hastalarda da yine cerrahi müdahale öncelikli hale gelmektedir.

Tiroit Bezi Ameliyatında Nasıl Bir İşlem Uygulanır?

Tiroit bezi ameliyatlarında temel olarak hormon üreten tiroit bezinin hacminin küçültülmesi vardır. Bu sayede hastaların büyük bir kısmında ameliyat sonrasında tiroit fonksiyonları normale dönmüş olur. Ancak küçük bir kısmında hipertiroidi tekrarlanabilir ve bu tedavide sorun yaratabilir. Geride kalan tiroit dokusunun yeterli hormon üretememesi durumunda ise hipotiroidi ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu komplikasyon oluşumu son derece düşük olup, bir ilaçla kontrol etmek mümkün olduğu için sorun yaratmamaktadır. Artan deneyim ve yeni enerji kaynakları olmak üzere güncel teknolojik gelişmeler, tiroid bezi ameliyatlarının daha güvenli olarak yapılabilmesini sağlamıştır. Bu durum, son yıllarda nüksetme olasılığını sıfırlayan total tiroidektomi dediğimiz tiroit bezinin tamamının çıkarılması ameliyatının daha çok tercih edilir hale gelmesine sebep olmuştur.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiroit bezi ameliyatı sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır:

  • Ameliyat sonrasında doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir.
  • Ameliyat bölgesinde oluşabilecek şişlik ve ağrılar için doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası kontrolde, doktorun belirlediği aralıklarla tiroit hormon seviyeleri kontrol edilmelidir.
  • Eğer hipotiroidi gelişirse, doktorun önerdiği tiroit hormon ilaçları düzenli olarak alınmalıdır.
  • Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Sonuç

Tiroit bezi ameliyatı, gerekli durumlarda yapılan ve genellikle başarılı sonuçlar veren bir cerrahi müdahaledir. Ameliyat sonrası dönemde hastaların dikkatli olması ve doktorlarının tavsiyelerine uyması, iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası