Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
23 Temmuz 2024

Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatı

Bademcikler, ağız içerisinde dil kökünün her iki tarafında yer alan lenf dokusudur. Geniz eti ise burun arkasındaki boşlukta bulunan lenf dokusudur.

Büyüme ve Nefes Alma Problemleri

Bulundukları yer sebebiyle, büyümeleri durumunda boğazın çapını daraltarak horlamaya ve daha ileri durumlarda ise uykuda nefes tıkanması ve hatta durmasına sebep olabilir. Özellikle çocuklarda yapısal olarak daha dar ve küçük olan hava yolunu tıkayan en önemli neden, geniz eti ve bademciklerdir. Uyku esnasında gevşeyen boğaz çevresindeki kaslar, zaten dar olan hava yolunun tamamen kapanmasına sebep olabilir. Çocuklarda horlama, yatakta sık sık yer değiştirme, huzursuz ve az uyku, gece aşırı terleme, diş gıcırdatması gibi belirtilerle meydana çıkan bu durum, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, asabiyet ve huysuzluk gibi kişilik değişimlerine, öğrenme zorluklarına, diş yapısında bozukluklara ve sık sık tekrar eden diş çürüklerine, yüzde büyüme ve biçim bozukluklarına yol açabilir.

Ameliyatın Gerekliliği ve Sonuçları

Uykuda nefes alma zorluğu yaşayan çocuklarda, geniz eti dokusunun alınması, sürekli iltihaplanıyorsa bademcik dokusunun alınması ya da iltihaplanmayan bir yapıda ise farklı teknolojik metotlarla küçültülmesi, dünya genelinde yaygın olarak kabul gören tedavi yöntemleridir. Çocuklarda ameliyat sonrasında kısa sürede rahatlama gözlenir; davranışlarda ilk altı aylık zaman sonunda gelişme ve büyümelerinde olumlu yönde değişimler görülür. Bu ameliyatlarla hava yolu büyük ölçüde genişletilir. Ameliyat sonrasındaki ilk birkaç gün ağrı sebebiyle, çocuğun gıda alımı düşebilir ve ailenin ilgisine daha çok ihtiyaç duyulabilir.

Bademcik Ameliyatı

Bademcikler vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde büyük bir role sahiptir. Bademcik ameliyatı, sıklıkla genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu tür bir ameliyatta hasta operasyon bitene kadar tamamen uyutulur ve hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Bademcik ameliyatı yaklaşık olarak yarım saat sürer. Operasyonun durumuna göre, hasta bir gece kontrol altında tutulabilir ya da aynı gece evine gönderilebilir. Anestezik maddenin etkisi başladığı esnada, ağzın ameliyat süresince açık kalmasını sağlayan bir alet uygulanır. Bu şekilde uzman rahat bir şekilde bademcikleri görebilir ve ameliyatı gerçekleştirebilir. Bademciklerin alınmasının birkaç farklı metodu vardır:

  • Klasik Metod: Bademcikler alttaki kas tabakasından mekanik aletlerle alınır. Eskiden beri kullanılmakta olan, alışılmış bir yöntemdir ve bademcikler tamamen çıkarılır.
  • Radyofrekans Metodu: Radyofrekans enerjisi veren cihaza bağlı olan iğneler, bademciklere batırılır. Bu iğneler yoluyla verilen radyofrekans enerjisi, bademciklerin büzüşmesine ve ebat olarak küçülmesine sebep olur. Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda bu yöntem, genel anestezi verilmeden de gerçekleştirilebilir. Uygulama sonrasında ağrı daha az yaşanır ve normal beslenme alışkanlıklarına dönüş kolaylaşır. Hastalıklı olmayan fakat büyük olan bademciklerin çıkarılmayıp, sadece küçültülmesi amaca uygun bir tedavi şekli sağlar.

Ameliyat sonrasında, anestezik maddenin etkisi azaldıkça, boğazda, kulakta ya da her ikisinde birden yoğun ağrı hissedilebilir. Çene kapanması ve açılması ile zorlanma oluşabilir. Ağrı kesicilerin kullanılması, bu dönemde çok yararlı olacaktır. On iki saatten sonra, bademciklerin alındığı yerde beyazımsı ya da sarımsı bir zar tabaka oluşacaktır. Bu panik duyulacak bir durum değildir ve bir enfeksiyonla da alakalı değildir. Bu yalnızca, yara yerinde oluşan yara iyileşmesi belirtisi olan, normal bir görünümdür. Hastaların hemen ameliyat ardından sıvı almaya başlamaları tavsiye edilmelidir. Bol bol su veya meyve suları önerilmelidir.

Geniz Eti

Geniz eti, genel olarak 1 yaşından sonra büyümeye başlamakta ve 10 yaşından sonra da giderek küçülmektedir. Özellikle çocuğun kreşe veya okula ilk başladığı yıllarda, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi neticesinde, geniz eti de bu dönemlerde hızla büyüyerek, uyku esnasında belirgin olmak üzere sürekli burun tıkanıklığı, ağız açık şekilde uyuma, horlama ve bademciklerin de fazla büyük olduğu hastalarda daha çok tıkayıcı uyku apnesine sebep olabilmektedir.

Geniz Eti ve Orta Kulak Problemleri

Adenoid dokusu, genizde enfeksiyon merkezi olarak rol üstlenerek, östaki kanalının işlevlerini etkileyerek orta kulak sorunlarına ve sinüslerin normal havalanmasını bozarak kronik sinüs enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Devamlı ağız solunumunun diğer zararları ise diş sağlığı ve yüz kemiklerinin gelişimi üzerindeki olumsuz sonuçları ve yetersiz oksijen alımına doğru orantılı olarak büyüme, gelişme ve zihinsel fonksiyonlar üzerindeki olumsuz etkileridir.

Ameliyat ve Sonrası

Bademciklerden farklı olarak vücut savunma mekanizması gelişimi üzerinde belirgin katkısı gösterilmemiş olan adenoid dokusunun büyümesini takip amaçlı, enfeksiyonlara yönelik yapılan tedavilere rağmen, burun solunumunun yeterli sağlanmadığı durumlarda yaşı ne olursa olsun alınması tercih edilmektedir. Kapsülsüz bir yapı olan genizde biraz doku kalmaktadır. Bu sebeple, çok küçük yaşlarda ameliyat edilen kişilerde nadir de olsa, ilerleyen yıllarda tekrar ameliyat gerekliliği duyulabilmektedir.

Operasyon sonrası 2-3 günlük sürede, tükürükle karışık pembe renkli hafif kanama görülebilir. Taze kırmızı kan ve kanlı kusma durumu olursa, doktora haber verilmelidir. Ameliyat sonrasında kulağa doğru yayılan hafif bir ağrı olabilir. Genel olarak basit ağrı kesicilerle dindirilebilir. Ameliyattan sonraki ilk 3-4 saatlik zaman diliminde, hasta tam olarak anestezi etkisinden kurtulamadığı için yemesi ve içmesi yasaktır. Ne zaman ağız yolu ile gıda alınacağı bilgisini doktor verecektir. Genellikle bol miktarda ılık su içilmeli, yumuşak, ılık ve tahrip etmeyecek besinler alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Atalay

23 Temmuz 2024 Salı

Geniz eti ve bademciklerim büyüdüğü için çocuğumda horlama ve uyku apnesi sorunları yaşıyoruz, bu durum büyüme ve gelişmesine etki eder mi? Ameliyat sonrasında ne kadar sürede iyileşme gözlenir ve bu süreçte nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Atalay Bey,

Geniz eti ve bademciklerin büyümesi, çocuğunuzun horlama ve uyku apnesi gibi sorunlar yaşamasına sebep olabilir ve bu durum, çocuğunuzun büyüme ve gelişmesini olumsuz etkileyebilir. Uyku apnesi, uyku kalitesini düşürerek, çocuğunuzun gün içindeki enerjisini ve konsantrasyonunu bozabilir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Bu süreçte çocuğunuzun bol sıvı tüketmesine, yumuşak ve soğuk gıdalarla beslenmesine özen göstermeniz önemlidir. Ayrıca, ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak ve doktor kontrollerini ihmal etmemek gerekmektedir.

Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum ve umarım çocuğunuz en kısa zamanda sağlığına kavuşur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Deliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Deliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Lazerle Varis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle Varis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası