Histerektomi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Histerektomi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Histerektomi Ameliyatı

Histerektomi Nedir?

Histerektomi ameliyatı, halk arasında rahmin alınması ameliyatı olarak bilinir. Bu ameliyat, rahimle ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Rahmin tamamen karından alınması işlemine Total Abdominal Histerektomi (TAH) denir. Ancak, rahmin alınma işlemlerinin tamamı TAH olarak değerlendirilmemelidir. Histerektomi ameliyatı, sadece rahmin alınmasını değil, aynı zamanda yumurtalıkların alınması, rahmin bir kısmının alınması, miyomların çıkarılması gibi birçok kadın hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Histerektomi Ameliyatının Yapılma Nedenleri

Histerektomi ameliyatı, kadın hastalıkları için birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Histerektomi ameliyatı şu durumlarda uygulanır:
  • Rahimde büyük çaplı miyom varsa
  • Döl yatağında et parçaları bulunuyorsa
  • Tedavi edilemeyen adet bozukluğu varsa
  • Adet döneminin aşırı ağrılı geçmesinde
  • Yumurtalık, rahim ağzı ve rahim kanseri varlığında
  • Doğumdan sonra durdurulamayan kanama varsa
  • Rahim sarkması durumunda
  • Endometrial zar kalınlaşması varsa histerektomi ameliyatı uygulanabilir.
Rahim alınması her hastada hemen uygulanan bir tedavi seçeneği değildir. Rahmin alınması için farklı tedavi yöntemlerinin denenmiş olması ve sonuç alınamaması gerekir. Uygulanan tedaviler sonrasında sonuç alınamamışsa, hastanın onayıyla birlikte histerektomi ameliyatına karar verilebilir.

TAH olarak tanımlanan ve rahmin tamamının alınmasını kapsayan yöntem, çok ilerlemiş hastalar için uygulanır. Dolayısıyla rahim hastalıklarında erken tanı ve tedavinin uygulanması, TAH gibi önemli ameliyatların engellenmesi için önemli rol oynar.

Histerektomi Ameliyatı Karar Aşaması

Histerektomi ameliyatı öncesinde hasta ve doktor arasında sıkı bir bilgi paylaşımı olması gerekir. Doktor, hastayı ameliyatın kapsamı, riskleri ve süresi gibi konularda aydınlatmalıdır. Aynı şekilde hasta, ameliyat öncesi tamamen uyutulacağı için hasta yakınlarının da bu konularda bilgilendirilmesi gerekir. Histerektomi ameliyatı, hiç çocuk sahibi olmayan ve ileride çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda uygulanacağı zaman hastada ruhsal anlamda sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle hastanın ayrıntılı bir şekilde ameliyat hakkında bilgi alması ve ameliyata acele karar vermemesi gerekir. Bazı hastalarda histerektomi ameliyatı için acil bir durum söz konusu değildir. Hasta, ameliyat öncesi çocuk sahibi olarak ameliyatı doğumdan sonraya bırakabilir. Ancak bu durum hakkında en doğru bilgiyi doktor verecektir.

Histerektomi Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Histerektomi ameliyatı, vajina ya da karın bölgesinden uygulanabilen bir ameliyat türüdür. Ameliyatın nereden yapılacağı tamamen doktorun kararıdır. Hastalığın boyutu ve yeri gibi durumlara göre ameliyatın nereden uygulanacağına karar verilir. Genelde ameliyat, direkt olarak karın bölgesinden kesi açılarak yapılır.

Ameliyatta, rahmi besleyen ve rahmin yerinde kalmasını sağlayan damarlar belirlenir. Bu damarların vücutla iletişimi kesilir. Kesilen bölgelere dikiş atılarak olası kanamalar önlenir. Bu işlem, rahim etrafındaki diğer doku ve organlara herhangi bir zarar vermez. Rahim alındıktan sonra, bölgede temizlik ve kanama kontrolü yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra açılan kesi kapatılır. Vajina bölgesinden uygulanan teknik, karın bölgesinden uygulanan teknikle hemen hemen aynıdır.

Histerektomi Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrasında hastaya idrar sondası takılır. Sonda, genellikle iki gün boyunca kalır. Ameliyat günü hastanın ağız yoluyla beslenmemesi gerekir. Ameliyatı takip eden birkaç gün sıvı gıdalarla beslenilmesi önerilir ve yavaş yavaş katı gıdalara geçiş yapılır. Ameliyat sonrasında hastanın hafif hareketler yapması, iyileşme sürecinin daha kısa olmasını sağlar. Ancak, dikişlerin atmaması için 1-1,5 ay ağır aktivitelerden kaçınılması ve yine bu süre zarfında cinsel birliktelikte bulunulmaması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kolon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kolon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme