Platin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Platin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Platin Ameliyatı

Platin ameliyatı, diz ekleminde belirgin kireçlenme olan hastaların ağrılarını gidermek ve günlük hayatta zorlandıkları merdiven inip-çıkma, yürüme gibi fonksiyonları yeniden rahatça yapabilmelerini sağlar. Operasyonun ardından amaç, ağrının minimuma indirilmesi veya tamamen yok edilmesidir. Kinematik diz protezi operasyonu sonrasında hastanın yürüme kapasitesi artar ve eskiden kullandığı baston veya yürüteç gibi desteklere ihtiyacı kalmaz ya da bu ihtiyaç en aza iner.

Kinematik temele dayanan diz platin ameliyatları, diğer bir adıyla total diz protezi, klasik diz protezi operasyonlarından farklıdır. Klasik mekanik total diz protezi ameliyatları sonrasında hastalarda diz eklem hareketlerinde katılık, devam eden ağrı ve dizde boşalma hissi sıkça görülebilir. Kinematik total diz protezlerinde ise iyileşme süreci daha hızlıdır, günlük işlevlere dönüş daha kolay ve hızlı gerçekleşir, bu nedenle hasta memnuniyeti daha yüksektir.

Hangi Hastalara Diz Platini Gerekir?

Dizde artriti olan hastalar diz protezi için en uygun adaylardır. Bu hastalarda ana şikayet ağrıdır. Zaman içinde yavaşça artan ağrı görülür, ancak bazen hastayı yatağa düşürebilecek akut alevlenmeler de olabilir. Ağrı sonucunda hastanın günlük aktivitelerinden alıkoyacak seviyede artış yaşanır. Bazı hastalarda sabahları sertlik görülür. Gün içinde aktivite arttıkça diz yumuşar ve hareketleri artar. Bu durum özellikle romatoid artritli hastalar için tipiktir. Zamanla dizde şişlik ve ısı artışı olabilir. Bu dönemlerde sıkça güçlü ağrılar tabloya eklenir ve iltihapla karışabilir. Artritin iltihaptan ayırt edilmesi, seçilecek cerrahi metoda karar verilmesi açısından son derece önemlidir. Son yıllarda platin ameliyatlarının ömrünün 20-25 yıla kadar uzadığı düşünülürse, yapılacak yaş yerine dünya standardı kavramı daha önemli hale gelmiştir.

Diz Platin Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Diz bölgesinde oluşabilen ciddi kırıklarda platin sıkça kullanılmaktadır. Kırığın hızlı kaynamasını sağlayan etkili bir yöntem gibi görünse de platin kullanımı bazı ciddi yan etkilere yol açabilir.

  • Platin ve benzeri metallere alerjisi olan kişilerde platin takılması sonucunda ciddi alerjik tepkiler meydana gelebilir.
  • Platin ameliyatı sonrası yanma, acı ve dayanılmaz ağrılar oluşabilir.
  • Platin ameliyatı sonrasında iltihap gelişmesi de hastanın yaşayabileceği zorluklardan biridir.
  • Ameliyattan yıllar geçtikten sonra bile hastanın sağlığı iyi olsa dahi platinin çıkarılması gerekebilir. Bu durum, hastanın yeniden bir cerrahi müdahale geçirmesine ve tekrar iyileşme süreci yaşamasına sebep olur.
  • Platin ameliyatı bazı durumlarda (örneğin, tekrar kaza geçirme, vurma, çarpma) hasar görebilir. Hasar gören platin parçaları sinirlere zarar verebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yekser

12 Temmuz 2024 Cuma

Platin ameliyatı sonrasında yaşayabileceğim yanma ve dayanılmaz ağrıların sebepleri nelerdir? Bu durumların önüne geçmek için ne gibi önlemler alınabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yekser, platin ameliyatı sonrasında yaşadığınız yanma ve dayanılmaz ağrıların sebepleri birkaç farklı faktöre bağlı olabilir. Bunlar arasında sinir hasarı, enfeksiyon, platin malzemesine karşı vücudun reaksiyonu veya cerrahi bölgedeki iltihaplanma gibi durumlar bulunabilir.

Bu durumların önüne geçmek için öncelikle doktorunuzla düzenli olarak iletişimde olmanız çok önemlidir. Ayrıca, doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri ve anti-enflamatuar ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Cerrahi bölgeyi temiz ve kuru tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına dikkat etmek de önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılmak, iyileşme sürecinizi hızlandırabilir ve ağrılarınızı azaltabilir. Eğer ağrılarınız devam ederse veya şiddetlenirse, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ameliyat İpliği

Ameliyat İpliği

Haber Bülteni

Güncel

Histerektomi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Histerektomi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası