Burun Kaldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
27 Haziran 2024

Burun Kaldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kaldırma Ameliyatı:

Burnumuz, yukarıdan aşağıya doğru dorsum, supratip ve tip bölgesi olmak üzere üç farklı bölgeye ayrılmıştır. Burun ucu bölgesine nazal tip burun ucu bölgesi denilmektedir. Yüzümüzde en çok dikkat çeken yer burun ve burun ucu bölgesidir. Burun kaldırma ameliyatı, sınırlı bir bölgede yapılan fakat sonuç olarak genel yüz görünümünü çok etkileyen bir yöntemdir.

Ameliyatın Amacı ve Uygulama Yöntemleri:

Burun kaldırma ameliyatı, burun ucundan yapılan, burnun estetik veya fonksiyonel olarak değiştirilmesi ya da iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Burunun ucunda olan herhangi bir estetik problem veya rahat nefes alamama gibi sorunlarda bu ameliyata başvurulmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 30-45 dakika arasında değişir. Ameliyat sırasında herhangi bir ağrı ve acı hissedilmemektedir. Başarı oranı oldukça yüksek bir ameliyattır.

Teknikler ve Yöntemler:

Açık teknik veya kapalı teknik yöntemi hastanın durumuna ve doktorun tercihine göre değişiklik göstermektedir. Burun kaldırma ameliyatı, burun ucu estetiği, rahat nefes alamama, burun tıkanıklıkları ve burun eti ameliyatları sırasında da yapılabilmektedir.

Ameliyatın Detayları:

Burun kaldırma ameliyatı, burun içinden yapılan kesi ile gerçekleştirilmektedir. Yani burnun dış kısmında herhangi bir iz kalması söz konusu olmaz. Genellikle burun kaldırma ameliyatında, eğer burun sırtında herhangi bir bozukluk, nefes alma problemi veya burun eti alınması gibi bir müdahale yok ise lokal anestezi altında genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılmaktadır.

Ameliyat sırasında, genelde burun ucu yukarıya doğru az bir miktar kaldırma işlemi yapılarak bitmektedir. Bu kaldırma işlemi kesinlikle abartılı olmamalı ve burun delikleri görünecek kadar yukarı alınmamalıdır. Burun içerisinde bulunan kıkırdaklar hafif dikişler ile şekillendirilmektedir. Eğer istenilen sonuç için yeterli kıkırdak yok ise kaburgadan veya kulak kepçesinden alınan kıkırdak greftleri ile burun ucu büyütme yapılmaktadır. Bu işleme kıkırdak aşılaması denilir. Kalın burun derisini inceltme, yumuşak dokuya müdahale ederek güvenli bir şekilde uygulanır.

Ameliyat Sonrası Bakım:

Ameliyat sonrasında burun içinde silikon splintler yerleştirilir. Şayet burun içinde bulunan septum bölgesine herhangi bir işlem yapılmış ise silikon yaprakçıklar yerleştirilmektedir. Bu işlemde tampon kullanılmamaktadır. Ameliyat sonrası alçı, atel ya da sadece bir bandaj kullanılmaktadır. Bu iki destekleyici tedavi, yapılan cerrahi operasyonun büyüklüğüne göre değişmektedir. Eğer küçük bir burun kaldırma işlemi ise ameliyat sonrası bandaj yeterli gelecektir. Eğer daha kapsamlı bir ameliyat ise veya burnun daha iyi korunması gerektiği düşünülüyorsa alçı atel ek olarak kullanılır.

İyileşme Süreci:

Silikon splintler veya alçı, hastaya ortalama 2-3 gün süreyle kullandırılmaktadır. Hasta herhangi bir komplikasyon gelişmediği sürece aynı gün taburcu edilmektedir. Evde baş yüksek bir şekilde yaklaşık bir hafta istirahat önerilmektedir. Ortalama 5 gün içerisinde göz çevresinde oluşabilecek morluklar tamamen iyileşmekte, hasta normal hayatına dönmektedir. Hastaya verilen ilaçlar ve burun spreyleri düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Önemli Noktalar:

  • Ameliyatın başarı oranı yüksektir.
  • Genel veya lokal anestezi altında yapılabilir.
  • İyileşme süresi genellikle hızlıdır.
  • Estetik ve fonksiyonel sorunların çözümünde etkilidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ameliyat Sonrası Şişlik

Ameliyat Sonrası Şişlik

Güncel

Kasık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kasık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası