Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
05 Temmuz 2024

Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Çene Ameliyatı

Çene, yüzde birden fazla yöne hareket edebilen insanoğlu için mucizevi bir organdır. Ancak çene bazı durumlarda deformite olabilmektedir. Alt çene, arkaya, öne, sağa, sola, yukarıya ve aşağıya hareket ettirilebilen tek mafsaldır. Çene ameliyatları, yapım isteklere, uygulanan tekniğe ve kişiden kişiye değişiklik gösteren bir ameliyat türüdür. Çene ameliyatları çene ucunu törpülemek, eziklikleri veya kemikte oluşan rahatsızlıkları gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Çene öne ya da geriye çekilebilir. Öne doğru fazla uzun çene kemiği geriye çekilerek düzeltilebilir. Tam tersi durumda kemikler öne alınabilir. Çene ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Konu çok hassas ve önemli olduğu için ameliyat tam teşekküllü hastane ortamında gerçekleştirilmelidir. Ameliyat sonrası ağrılı dönemler olacağı için verilen ağrı kesici ve kas gevşeticiler ağrı ve acılarınızı hafifletecektir. Çene ağrıları, diş bozuklukları, uyuşma, asimetri gibi sorunlar çeneye baskı yapabilir. Bu nedenle genelde çene cerrahi ameliyatı, ortodontist desteğiyle daha sağlıklı sonuçlara ulaşılabilir.

Çene Ameliyatını Kim Yapar?

Çene ameliyatları, alanında uzmanlaşmış plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Çene ameliyatları hem estetik bir görünüş hem de tedavi amaçlı yapıldığı için aslında çok basit bir ameliyat değildir. Estetik cerrahi uzmanı bir doktorun, çene cerrahisi alanında da uzmanlaşmış özel bir eğitim alması şarttır. Çene ameliyatlarında, kişi çene yapısının estetik duruşuna önem verdiği için ameliyat son derece dikkatli ve özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene ameliyatı genellikle ağız içinden girilerek yapılır ve yüz şekil bozukluğunun derecesine göre ameliyat süresi belirlenir. Uzman hekimler tarafından yapılması gereken büyük ve hassas ameliyatlardır. Çene ameliyatları genellikle estetik görünüş için yüzdeki şekil bozukluklarını düzeltmek amacı ile yapılır.

Çene Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Çene ameliyatı, yüzde şekil bozukluğu olan tüm hastalara uygulanabilir. Yüzde şekil bozukluğu olan hastaların yaşı küçük ise, ameliyat için anne ve babaya büyük iş düşmektedir. Çocuğun gelişimini doğrudan etkileyeceği için çene deformitesi olan bir çocuğun küçük yaşta çene ameliyatı olması, psikolojisi açısından çok faydalı olacaktır.

Çene Ameliyatı Sonrası His Kaybı

Ameliyattan sonra çenede his kaybının olması oldukça doğaldır. Hasta, his kaybı yaşadığı için endişeye kapılmamalıdır. Ancak bazı durumlarda ise his kaybı kalıcı olabilir. Bu durum, yapılan ameliyat ile alakalı olup, ameliyat sırasında hangi müdahalelerin yapıldığı bilgisine göre hasta bilgilendirilmelidir. Hasta, iyileşme süreci takip edilmeli ve ağrıları için ilaç önerilmelidir.

Çene Ameliyatının Faydaları

Çene ameliyatının birçok faydası vardır. Bunlar arasında:

  • Yüzdeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi
  • Çene ağrılarının giderilmesi
  • Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının düzeltilmesi
  • Estetik bir görünüm sağlanması

Çene ameliyatı, kişinin yaşam kalitesini artırabilir ve özgüvenini yükseltebilir. Bu nedenle, çene cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından yapılması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Beyin Anevrizma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Anevrizma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kapakçık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapakçık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası