Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı

Skolyoz, omurganın göğüs ve bel bölgelerinde gözlemlenen bir deformite olup, omurganın sağa, sola ve içeri doğru kıvrımlar halinde eğilmesiyle karakterizedir. Normal bir bireyin omurgasına bakıldığında, boyundan kalça kemiğine doğru düz bir hat gözlemlenir. Ancak skolyoz hastası bir bireyin omurgasına bakıldığında, sağa, sola ve içeriye doğru eğrilikler gözlemlenir. Hatta bazı hastalarda skolyoz, omurganın kendi etrafında dönerek ciddi bel ağrılarına neden olabilir. Bazı skolyoz hastalarında omurga düz görünse de, yapılan tahlil ve röntgen filmleri sonucunda skolyoz teşhisi konulabilir. Skolyoz rahatsızlığı, ergenlik çağındaki ve gelişmekte olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu nedenle aileler, çocuklarının bu rahatsızlığına azami dikkat göstermelidir. Skolyoz, erken teşhis edildiği takdirde %100'e varan tedavi başarılarına ulaşılabilir. Ancak zamanında teşhis edilmeyen skolyozun tedavisi oldukça zordur ve hastalık ilerlemiş bir hal alabilir.

Yetişkinlerde gözlemlenen skolyoz, bel ve sırt ağrılarının artmasına ve kalp, akciğer ve karaciğerde bozuklukların oluşmasına neden olabilir. İlerleyen skolyoz nedeniyle iç organlar işlevlerini rahatlıkla gerçekleştiremediğinden, farklı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Çocuklarda görülen skolyoz ise çocuğun gelişimini yavaşlatmakla birlikte, başka hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu skolyoz rahatsızlığı, müdahaleler ve fizik tedavi ile düzeltilmezse, kesinlikle ameliyat gerektirebilir. Ameliyat gerçekleşmediği takdirde, omurilik zedelenerek felç olacak düzeyde problemler ortaya çıkabilir.

Skolyoz Ameliyatı Operasyonu

Skolyoz, fizik tedavi ile düzeltilmediği takdirde, gözlem altına alınan hastada 40 derecelik açıların gözlemlendiği ciddi bir problem doğuracağından dolayı, açık bel bölgesinde ameliyat gerçekleştirilir. Uzman hekim tarafından eğri olan bölgeye iki vücutla uyumlu metal çubuk, sağ ve sol omurga bölgesine yerleştirilir. Bu metal çubuklar yardımıyla, hasta zamanla yapılan fizik tedavilerin etkisiyle omurgadaki eğrilik düzelir. Omurga eski sağlığına kavuşurken, eğrilik zamanla kaybolur. Ancak bu eğriliğin düzelmesi, ameliyat sonrasında 1-3 yıl gibi uzun bir süre devam eder. Bu dönem içerisinde hasta, uzman hekimin önerdiği fizik tedavileri harfiyen uygulamalıdır. Uzman hekim, skolyoz eğriliğinin uygun şekilde düzeldiği kanaatine vardığında, hastanın sırt bölgesinde ikinci bir operasyon gerçekleştirerek metal çubukları çıkarır. Ameliyat bölgesi tekrar kapatılır ve yaklaşık bir aylık dinlenme sürecinin ardından dikişler alınır. Hasta, normal yaşamına döner.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası hasta zamanla kendini toparlar. Ancak ameliyat sonrası dönemde hasta, ameliyat bölgesine su değdirmemeli ve ani hareketlerden kaçınmalıdır. Ani hareketler, kişinin canının yanmasına sebep olabileceği gibi, ameliyat sonrası mikropların etkisiyle iltihap oluşabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için ameliyat sonrası dönemde hasta, yaşamına ve sağlığına dikkat etmelidir. Ağır kaldırmamalıdır. Beklenmedik bir durum gözlemlendiği takdirde, konu hemen uzman hekime bildirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Göz Nakli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Nakli Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kapalı Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Kapalı Ameliyat Riskleri ve Sonrası