Mikrocerrahi Bel Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Mikrocerrahi Bel Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mikrocerrahi Bel Fıtığı Ameliyatı

Mikrocerrahi, mikroskop kullanılarak yapılan ameliyatları ifade eder. 1980'li yıllardan itibaren bel fıtığı ameliyatlarında mikroskop sistemleri kullanılmaya başlanmış olup, bu ameliyatlar eski açık sistemlere göre daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Mikrocerrahi bel fıtığı operasyonlarında mikroskop iki temel avantaj sağlar:

  • Ameliyat sahasının, ciltten yaklaşık 8-10 santim kadar içeride olması nedeniyle bu bölgenin aydınlatılması her zaman kolay olmamaktadır. Mikroskobun ışık kaynağı bu bölgeyi yeterince aydınlatır ve net görünümler alınmasını sağlar.
  • Mikroskop, ameliyat alanında yaklaşık 40 kat büyütme sağlayarak çıplak gözle görülemeyecek damar, ince doku ve sinirlerin görüntülenmesini mümkün kılar. Böylelikle zedelenme ve yaralanma riski minimuma indirilir ve operasyonlar daha etkili bir şekilde gerçekleştirilir. Bu sayede mikrocerrahi yöntemi ile yapılan operasyonların başarı oranı %95-98 arasında olmaktadır.

Mikrocerrahi yöntemi ile sinir kökü üzerindeki baskıya sebep olan fıtık alınabileceği gibi, tekrar oluşumunu engellemek amacıyla disk ekleminin içine de özel aletlerle girilerek, fıtıklaşma potansiyeli olan küçük ve serbest parçaların çıkarılması da mümkündür.

Mikrocerrahi ile Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı ameliyatı, omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik basının ortadan kaldırılması işlemidir. Eğer cerrahi müdahale yapılmaz ve sinire bası devam ederse, bireyde cinsel güç kaybı, idrar tutamama, ayaklarda felç gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Halk arasında ameliyat olursam sakat kalırım, korse takmak zorunda kalırım, uzun süre yataktan kalkamam, fıtığım tekrarlar, tekrar ameliyat olmak zorunda kalırım gibi yanlış inanışlar mevcuttur. Ancak mikrocerrahi sayesinde bu tür korkulara gerek kalmamıştır.

Bel fıtığı ameliyatlarında mikrodiskektomi en yaygın kullanılan cerrahi tedavi yöntemidir.

Mikrodiskektomi

Diskektomi, fıtıklaşmış disk parçalarını ve bozulan kısımları çıkarmak, böylece sinir kökünden baskıyı hafifletmek ve ağrıları dindirmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Disk cerrahisi (klasik bel fıtığı ameliyatı), omurganın üst kısmındaki ciltte 3-5 santim bir kesi yapılarak bazı bağların ve kemik materyallerin alınmasını ve disk parçacıklarının ortadan kaldırılmasını içerir. Mikrodiskektomi'de ise çok daha küçük cilt kesisi yapılır. Kas dokusu çok az sıyrılır ve daha az kemik alınır. Mikrodiskektomi, mikroskobik ve mikrocerrahi aletler kullanılarak yapıldığı için sinir zedelenme ihtimali oldukça düşüktür. Ameliyat sonrası birey daha çabuk günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Mikrodiskektomi genelde hasta şuuru kapalı, uyur durumda genel anestezi altındayken gerçekleştirilir. Uygulama, omurganın etkilenmiş bölgesinin üstündeki ciltte açılmış yaklaşık 1-2 santimlik bir kesikten yapılır. Kas dokusu etkilenmiş diskin altındaki ve üstündeki kemiklerden sıyrılarak alınır. Ameliyat mikroskobuyla cerrahi alanı 20-40 kat büyütme ile omurga, sinir, omurilik ve fıtıklaşmış diski daha net görmek mümkündür. Kesi yeri daha sonra içten dikişle kapatılır ve üzerine ufak bir pansuman yapılır.

Bel fıtığında uygulanan mikrocerrahi yöntemiyle bireyler ameliyat olduktan altı, yedi saat sonra ayağa kalkıp yürüyebilmekte, kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmekte ve bir gece hastanede yattıktan sonra taburcu edilebilmektedir.

Mikrocerrahi Diskektomi Yönteminin Avantajları

  • Bu yöntemle hastaların hastanede kalış süreleri kısa olmaktadır.
  • Mikrodiskektomi ameliyatı sonrası, klasik bel fıtığı ameliyatlarından daha az ağrı hissedilir.
  • Kan kaybı, iltihaplanma ve tekrarlama riskleri daha azdır.
  • Çok kısa sürede günlük yaşantılarına dönebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Amuz

12 Temmuz 2024 Cuma

Mikrocerrahi bel fıtığı ameliyatından sonra gerçekten altı yedi saat içinde ayağa kalkıp yürüyebilmek mümkün mü? Bu kadar kısa sürede taburcu edilmek riskli değil mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Amuz,

Mikrocerrahi bel fıtığı ameliyatından sonra bazı hastalar gerçekten altı yedi saat içinde ayağa kalkıp yürüyebilirler. Bu, ameliyatın minimal invaziv olması ve modern cerrahi tekniklerin kullanılması sayesinde mümkündür. Ancak her hastanın iyileşme süreci farklıdır ve doktorun tavsiyelerine uymak çok önemlidir.

Taburcu edilme süresi hastanın genel sağlık durumu, ameliyatın nasıl geçtiği ve doktorun değerlendirmesine bağlı olarak değişir. Doktor, hastanın durumu uygun değilse taburcu etmeyecektir. Her durumda, ameliyat sonrası dikkatli olmak ve doktorun önerilerini takip etmek önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Doğum Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Doğum Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Meme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Meme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası