Makat AmeliyatıMakat ameliyatı, günümüzde birçok rahatsızlıkta olduğu gibi makat hastalıklarında da erken teşhisin önemi büyüktür. Birçok insan bu tür hastalıklardan dolayı utanır ve doktora gitmekten çekinir. Bunun sonucu olarak ileride daha büyük problemlerle karşılaşabilirler. Makat Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?Kıl dönmesi:Genellikle 15-35 yaş arasında görülmektedir. Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelir. Ağrı ve apse ile ortaya çıkar ve günümüzde en kolay ameliyatlardan biridir. Bazı sağlık kuruluşları, gün içinde lazer ile operasyon yaparak hastanın aynı gün işine bile gitmesinde sakınca olmadığını belirtirler. Makat çatlağı:Makattaki kanamalar genelde herhangi bir çatlak veya hemoroid nedeniyle meydana gelir. Makat kaslarının yırtılması ve zedelenmesi ile oluşur.
Bu etkenler makat bölgesinde çeşitli çatlakların meydana gelmesine sebep olur. Ağrı, kanama, kaşıntı olarak kendini gösterir. Bu tip makat ameliyatı genellikle lokal anestezi ile yapılmaktadır. Hasta bir gün içinde normal yaşamına devam etmeye başlar. Makat iltihabı:Her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Genellikle 30-40 yaşlar arasında görülme sıklığı oldukça fazladır. Erkeklerde daha çok görülür. Hasta tuvalete çıktığında ağrı meydana gelir. Daha sonra bölgede kızarıklık, kaşıntı ve şişlik ile devam eder. Enfeksiyondan kaynaklı olarak hastada bulantı, kusma, halsizlik, terleme ve ateş oluşur. Hastanın hemen doktora başvurması gerekir. Hastalık tedavi edilmezse iltihap diğer dokulara yayılır ve daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu tip durumlarda doktorunuz kesin teşhisi koymak için sizden MR isteyebilir. Makat ameliyatı hastanın durumuna göre genel veya lokal olarak gerçekleştirilebilir. Hasta ameliyat sonrası hızla iyileşmeye başlar. Çeşitli ağrı kesiciler, oturma banyosu ve antibiyotikler verilmektedir. Makat ameliyatları sonrası 1-2 hafta süren kanama olabilir. Hasta paniğe kapılmamalıdır. Çok aşırı bir kanama, ateş, baş dönmesi ve ağrı meydana gelirse hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Makat Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genellikle ameliyatlar duruma göre en fazla 30 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda botoks tedavisi dahi uygulanabilir. Hastaların makat ile ilgili sorunları varsa, hastanelerin genel cerrahi bölümünde makat rahatsızlıkları konusunda uzman bir doktora muayene olmaları gerekmektedir. Hastaların makat ameliyatı konusunda bilinçli olmaları ve sağlık kuruluşlarının da utanılacak bir şey olmadığını konusunda insanları bilinçlendirmeleri gerekmektedir. |
Makat ameliyatı sonrasında kanama yaşarken paniğe kapılmamak gerektiğini biliyorum, ancak bu kanamanın ne kadar sürmesi normal? Daha uzun sürerse ne yapmalıyım?
Cevap yazMerhaba Tükelay,
Makat ameliyatı sonrası kanama belirli bir süre devam edebilir ve bu genellikle normaldir. Genellikle ilk birkaç gün boyunca hafif kanamalar görülebilir. Ancak, kanamanın miktarı ve süresi herkes için farklılık gösterebilir. Eğer kanama bir haftadan fazla sürer ya da giderek artan bir şekilde devam ederse mutlaka doktorunuza başvurmanız önemlidir. Ayrıca, kanama ile birlikte şiddetli ağrı, ateş ya da enfeksiyon belirtileri görürseniz hemen bir sağlık profesyoneline danışmanız gerekmektedir. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve herhangi bir endişeniz olduğunda doktorunuzdan bilgi almak için çekinmeyin.
Geçmiş olsun dilerim!