Omurilik Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
15 Temmuz 2024

Omurilik Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurilik Tümörü Ameliyatı

Omurilik tümörleri, medulla spinalis olarak da bilinen omurilik bölgesinde yerleşir ve kişinin sırt, bel ve boyun bölgelerinde farklı belirtiler gösterir. En yaygın şikayetler arasında şiddetli ağrılar bulunur. Bu tümörler, özellikle omurilik tümörü olan hastalar açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. Omurilik tümörlerinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik etkenler, radyoaktif ışınlara maruz kalma, bazı kimyasal ajanlar veya virüsler gibi faktörler risk oluşturabilir. İlk belirti genellikle hastanın şiddetli sırt ağrısı çekmesidir.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omurilik tümörü ameliyatı, çeşitli medikal uzmanlık alanlarını kapsayan önemli bir süreçtir. İlk olarak beyin ve sinir cerrahisi, ardından nöroloji, radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji ve patoloji uzmanları bir araya gelerek hasta hakkında konsültasyon yapar ve ameliyat kararı verirler. Cerrahlar, tümörün tipi, yayılımı, iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı, hastanın kemoterapiye veya radyoterapiye karşı duyarlılığı, nörolojik riskler ve beklenen yaşam süresi gibi kriterlere göre ameliyat planını belirlerler.

İyi Huylu Omurilik Tümörlerinin Ameliyatında Kullanılan Mikrocerrahi Yöntemi

Gelişen teknoloji sayesinde omurilik ameliyatlarında mikroskobik cerrahi yöntemleri kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Omurilik tümörlerinin tanı aşamasında, modern tıp imkanları sayesinde biyopsi alınarak tümörlerin patolojisi yapılabilir. Omurilik zarının içinde bulunan ve iyi huylu olan tümörler, mikrocerrahi yöntemi ile tamamen çıkarılabilir. Omurilik içinde bulunan ve yaygın olmayan tümörler de mikrocerrahi ile çıkarılabilir. Bazı iyi huylu tümörler, bulunduğu alan kazınarak temizlenir ve boşluk kemik çimentosu ile doldurulur.

Kötü Huylu Omurilik Tümörlerinin Alınması İşlemi

Kötü huylu omurilik tümörlerinde geniş bir çıkarma işlemi yapılır ve omurgaya metalik fiksasyon enstrümentasyonu uygulanır. Kötü huylu tümörlerin çıkarıldığı bölgeye kemik ile takviye edilmiş metal kafes konulur. Metastatik omurilik tümörlerinde, tümörlü omur yerinden alınarak yerine metal kafes veya kemik çimentosu ile doldurma işlemi yapılabilir.

Omurilik Tümörü Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Ameliyat sonrasında hastanın 3 ile 10 gün arasında hastanede kalması gerekebilir. Bu süreçte fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi uygulanabilir. Hastanın ne kadar süre hastanede kalacağı, fizik tedavi sürecine ve eve çıktıktan sonra devam edilip edilmeyeceğine göre değişir. Bazı durumlarda ameliyat sonrası radyoterapi veya kemoterapi gerekebilir. Ameliyat sonrasındaki tedaviler iyileşme sürecini etkileyebilir ve bu süreç 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülkayyum

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Omurilik tümörü ameliyatı sonrasında fizik tedaviye ihtiyacım olacak mı? Ameliyattan sonra ne kadar hastanede kalmam gerekecek?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdülkayyum, omurilik tümörü ameliyatı sonrasında fizik tedavi ihtiyacı, ameliyatın tipi ve tümörün yerine göre değiŞŸebilir. Doktorun, ameliyat sonrası durumunu değerlendirerek en uygun tedavi planını belirleyecektir. Genellikle bu tür ameliyatlardan sonra hastanede kalıŞŸ süresi 3-7 gün arasında olabilir, ancak bu süre de hastanın uygulamalarına ve senin iyileŞŸme durumuna bağlı olarak değiŞŸebilir. En doğru bilgiyi doktorundan alman en iyisi olur. GeçmiŞŸ olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lasik Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lasik Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

Ameliyat Duası Okunuşu ve Anlamı

Ameliyat Duası Okunuşu ve Anlamı

Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Mide Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Testis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Testis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası