Kalp Kapakçığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
08 Temmuz 2024

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Kapakçığı Ameliyatı

Kalp, vücudumuz için hayati bir organ olup, sağ ve sol tarafında birer çift olmak üzere toplam dört kapakçık içerir. Bu kapakçıklar, kalbe gelen kanın kalbin çeşitli bölgelerine aktarılmasını sağlar. Eğer kalp kapakçıkları görevini yeterince yerine getiremezse, kapakçığın açılmaması nedeniyle kalbe gelen kanın geçişi zorlaşır. Bu durumda kalp, gerekli olan kanı sağlamak için daha fazla çalışır ve bu da kalbin yorulmasına ve kalp kasının zayıflamasına yol açar. Dolayısıyla, kalp kapakçıklarında oluşacak bir sorun, kanın kalbe ve vücuda akışını engeller ve bu da sağlığımızı bozar.

Kalp Kapakçıklarında Oluşan Sorunlar

Kalp kapakçıklarında oluşan sorunlar hastalarda çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Uyku esnasında nefes almada güçlük
  • Merdiven çıkarken veya yürüyüş yaparken sürekli öksürme isteği
  • Soluk alıp vermede hırıltı duyulması
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Ayaklarda şişkinlik oluşması
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Göğüs ağrısı
  • Baş dönmesi ve bayılma

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Neden Yapılır?

Kalp kapakçıklarında darlık veya yetmezlik meydana geldiğinde, kalp doğru bir şekilde çalışamaz ve oluşan sorunları düzeltmek için kalp kapakçığı ameliyatı yapılır. Bu ameliyatlarda genellikle aort ve mitral kapaklar onarılır veya değiştirilir. Onarma yönteminde kalp kapakçığı farklı dikiş ve halkalar ile onarılabilir. Kalp kapakçığının değiştirilmesi ise bazı hayvanların dokularıyla yapılan yapay kalp kapakları kullanılarak gerçekleştirilir.

Ameliyatta Kullanılan Kapaklar

Kalp kapakçığı ameliyatında kullanılacak kapak, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Her kapak türünün faydaları ve zararları olabilir:

  • Metal kapaklar uzun ömürlü ve çok daha sağlamdır. Ancak bu kapakçık takılan hastaların sürekli kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçları kullanması gerekebilir.
  • Biyolojik kapakların ömrü 10 yıldan fazla değildir ve bu süre bittikten sonra tekrar ameliyat gerektirir.

Kalp Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalp kapakçığı ameliyatında hastaya birtakım tetkikler yapılır. Ameliyat olacak hastalar genellikle ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılır. Ancak hayati tehlikesi olan hastalar tetkikler yapılmadan ameliyata alınabilir. Hastalara ilk olarak anestezi değerlendirilmesi yapılır ve ameliyata engel bir durum yoksa hasta ameliyata alınır. Yaklaşık bir saat süren anestezi hazırlığının ardından hastanın göğüs kafesi açılır ve ameliyata başlanır. Operasyon sırasında belirli aralıklarla hastanın kalbi ve akciğeri durdurulur. Bu esnada hasta kalp-akciğer makinelerine bağlanır ve bu makineler her iki organın da görevlerini yerine getirir. Ameliyatta kalbin boşlukları açılır, hasar görmüş kalp kapakçığına ulaşılır ve gerekli işlem uygulanır. Müdahale işlemi bittikten sonra kalpte açılan boşluklar yeniden kapatılır. Kalp kapakçığı ameliyatları 3 ile 6 saat sürebilir.

Ameliyat Sonrası

Ameliyattan sonra hastalar yoğun bakıma alınır ve burada bir gün izlendikten sonra özel odalara transfer edilir. Hastalar yaklaşık bir hafta boyunca hastanede takip edilir ve olumsuz bir durum gelişmediği takdirde evlerine taburcu edilir.

Kalp kapakçığı ameliyatı sonrası hastalar, yaklaşık 1 ay boyunca göğüs kemiklerinin kolay iyileşmesi için oturma, kalkma ve yatma gibi hareketlerine dikkat etmelidir. Bu süre zarfında sık sık kontrol edilmelidir. Ameliyattan bir ay sonra hasta normal hayatına dönebilir. Ancak metal kapak takılan kişilerin, kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaç kullandıkları için ayda bir defa kan tetkiki yaptırmaları gerekmektedir. Kalp kapakçığı ameliyatı olan kişiler, yılda bir veya iki defa ekokardiyografi ile kalp kapakçığı ve kalbin hareketleri kontrol edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni