Epilepsi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
27 Haziran 2024

Epilepsi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Epilepsi Ameliyatı

Epilepsi ameliyatı, bu hastalığı çeken kişilerde meydana gelen nöbetlerin ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamadığı durumlarda tercih edilen bir tedavi şeklidir. Cerrahi yöntem ile tedavi olmak isteyen hastaların veya ilaç tedavisine direnç gösterip sevk edilen hastaların öncelikle nörologlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirme, hastaların böyle bir tedaviye uygun olup olmadığını belirlemek açısından zorunlu ve gereklidir. Hastalarda cerrahi tedavinin uygulanabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Epilepsi hastalığının cerrahi yöntemlerle giderilebilmesi için gerekli olan bazı koşullar vardır. Ameliyat işlemine karar verilmeden önce hastanın ilaç tedavisine direnç gösterip göstermediği belirlenmelidir. Bu nedenle hastalar en az 2 yıl süreyle ilaç kullanımına devam etmeli ve nöbetler kontrol altına alınmalıdır. Antiepileptik ilaçların uygun olanları kullanılmalı ve yeterli miktarda alınmalıdır.

Epilepsi Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

İşlem esnasında öncelikle enfeksiyon riskini önlemek amacıyla kafatasının operasyon geçirecek kısmındaki saçlar kazıtılır. Daha sonra kalp hızı, kan basıncı ve oksijen seviyelerinin takibi için kola bir damar yolu açılır. Operasyon esnasında beyindeki nöbetlerin başladığı alanın iyi belirlenmesi amacıyla beyin dalgaları EEG ile kaydedilir. Epilepsi ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Yani kafatasınızda küçük bir delik açılmasını da kapsayan işlem sırasında bilinciniz kapalı bulunur. Bazı nadir durumlarda, doktorların beynin hangi kısımlarının dili ve hareketleri kontrol ettiğini belirlemeleri için, operasyonun bir kısmında uyanık olmanız gerekebilir. Bu sebeple doktorunuz sizi uyandırabilir. Ameliyat bittikten sonra ise kafatasında açılan kemik pencere yeniden yerleştirilip iyileşmesi için kafatasına bağlanır. Epilepsi ameliyatları genellikle en az dört saat sürmektedir.

Epilepsi Ameliyat Türleri

  • Beynin Bir Bölümünün Alınması: Epilepsi ameliyatlarının en sık gerçekleştirilen çeşididir. Beynin nöbete sebep olan ve çoğunlukla bir golf topu ebatında olan kısmının alınması işlemidir.
  • Beynin Bir Parçasını İzole Etmek Amacıyla Açılan Kesiler: Nöbetlere sebep olan beyin kısmı çıkarılamayacak kadar önemliyse, cerrahlar beynin bu bölümünü izole etmek için bir dizi kesi açarlar.
  • Hemisferler (Beyin Yarım Küreleri) Arasındaki Bağlantıyı Koparma: Bu epilepsi ameliyatında beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki sinirsel bağlantı ağı koparılır.
  • Beynin Yarasının Alınması: Epilepsi cerrahisinin en radikal çeşidi olan bu ameliyat, beynin yarısının yani dış katmanının alınması işlemidir.

Epilepsi Ameliyatı ve Riskleri

  • Hafıza Sorunları: Temporal lob hafıza ve dil fonksiyonlarını yönetir, bu sebeple beynin bu bölümünde gerçekleştirilen ameliyat hatırlama, anlama ve konuşma ile ilgili problemlere sebep olabilir.
  • Çift Görme: Geçici çift görme durumu bazen temporal lob cerrahisi sonrasında oluşabilmektedir.
  • Nöbet Sayısında Artış: Bu ameliyatlar bazen yaşadığınız nöbet sayısını artırabilir, ancak bu nöbetler daha az şiddetli olmaktadır.
  • Görme Alanında Azalma: Hemisferektomi veya beynin yarısının yani dış katmanının alınması işlemi çoğunlukla görme alanında azalmaya sebep olmaktadır.
  • Kısmi, Tek Taraflı Felç: Hemisferektomiden sonra, bedenin bir tarafındaki hareket yeteneğinde kısıtlanma da gerçekleşebilir. Ancak rehabilitasyon çalışmaları ile giderilmesi mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pankreas Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Pankreas Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dudak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dudak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Dikişleri Nasıl Alınır?

Ameliyat Dikişleri Nasıl Alınır?

Migren Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Migren Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Silikon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Silikon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Karaciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karaciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Sinüzit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Sinüzit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası