Beyin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Beyin Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Ameliyatı

Beyin ameliyatı, acil durumlarda müdahale gerektiren trafik kazaları ya da beyin damarlarının hasar görmesi sonucu oluşabilecek beyin kanamaları gibi durumlarda yapılır. Bununla birlikte, beyinde oluşan tümörler nedeniyle de beyin ameliyatı yapılabilir. Beyin ameliyatının türüne "kraniotomi" adı verilmektedir. Ameliyat öncesinde, akciğer kontrolleri yapılmak üzere göğüs hastalıkları polikliniğine gidilir. Daha sonra, kardiyoloji polikliniğinde kalp veya tansiyonla ilgili bir sorun olup olmadığına bakılır. Şeker veya kolesterol varsa, endokrin polikliniğinde gereken tetkikler istenir. Son olarak, hasta anesteziyoloji polikliniğine yönlendirilir. Beyin ameliyatı, alanında yetenekli ve tecrübeli uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir.

Beyin ameliyatında, beyinde oluşan tümör alındıktan sonra hastayı enfeksiyonlardan korumak çok önemlidir. Beyin ameliyatında, kafatasından alınan kemik parçası bir kenarda bekletilir. Kafada bir kesi açılarak sorunlu bölgeye ulaşılır. Beyin ameliyatı durumlarında, öncelikle tümörün tipine, yerleşim yerine ve literatürde yer alan tedavi sonuçlarına bakılarak analiz yapılır ve tedavi buna göre belirlenir. Beyin tümörlerinin çoğunda cerrahi girişim ön planda tutulan tedavi yöntemidir. Ancak, beyin sapında lokalize tümörlere cerrahi yolla ulaşmak ve tedavi yapma olanağı olmayabilir. Bu durumda, radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanır. Bu işlem genel anestezi altında yapılır. Önce ameliyat yapılacak bölgenin saçı kesilir. Sonra cerrahi saha antiseptik solüsyon ile temizlenir ve cilde ince çizgilerle sınırlar belirlenir. Daha sonra cilt altı "galea periost" denilen dokular kemik üzerinden sıyrılır. Özel bir kafile muhafaza edilir. Tümör derin yerleşimli ise, beyin dokusuna az hasar vermek için navigasyon destekli bilgisayar sistemi kullanılır. Tümörün bulunduğu yere göre en az riskli bölge belirlenir ve oradan girilir. Beyin dokusuna ulaşıldıktan sonra tümör uygun cerrahi tekniklerle çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra kanama kontrolü yapılır. Daha önce çıkarılan kemik tekrar yerine yerleştirilir. Üstüne cilt altı kapatılarak ameliyat sonlandırılır.

Ameliyat Sonrası Yaşam

Beyin ameliyatı sonrasında, yaranın enfeksiyon kapmaması için enfeksiyon riski düşük odalara alınmak çok önemlidir. Eğer hasta enfekte olursa, bu durum hastanın ölümüne yol açabilir. Anestezi bölümünde hasta uyandırma ünitesine, oradan da yoğun bakıma alınır. Hastanın bilinci sık aralıklarla kontrol edilmelidir. Özellikle ilk gece, hasta sık aralıklarla uyandırılır. Hasta ikinci günden sonra normal odaya alınır. Beyin ameliyatı geçiren hastaların genellikle 3-5 gün içinde taburcu olması sağlanır. Hastanın dikişleri 8-10 gün sonra alınır.

Beyin ameliyatı sonrası hastanın yaşamını etkileyebilecek en yaygın komplikasyonlar arasında inme, felç, ciddi entelektüel işlev bozukluğu ve yatağa bağımlılık görülebilir. Bu durumların ameliyat sonrası ortaya çıkma olasılığı her zaman mevcuttur ancak genellikle görülme sıklığı düşüktür. Ameliyat sonrası ölüm riski ise çok nadirdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İzgül

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Beyin ameliyatı sonrası yaşanan komplikasyonlardan biri olan felç riskiyle karşılaşan var mı? Bu riskin gerçekleşme olasılığı nasıldır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İzgül,

Beyin ameliyatları sonrası felç riski, ameliyatın yapıldığı bölgeye ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişebiliyor. Genel olarak, beyin ameliyatları sonrası felç riski yüzde 1 ila 5 arasında değişebilir. Ancak, bu oran ameliyatı yapacak olan cerrahın tecrübesine, hastanın donanımına ve hastanın genel sağlık durumuna göre de etkilenebilir.

Eğer spesifik bir durum veya ameliyat türü hakkında daha fazla bilgi verirsen, daha ayrıntılı bir cevap verebilirim. Geçmiş olsun dileklerimle.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bebeklerde Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Zarı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Zarı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tırnak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tırnak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Öçb Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Öçb Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Açık Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Açık Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası