Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
27 Haziran 2024

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı

Ön Çapraz Bağ (ÖÇB), diz ekleminde yer alan ve dizin öne kaymasını engelleyen dört ana bağdan biridir. ÖÇB'nin uzunluğu yaklaşık 38 milimetre, çapı ise 11 milimetredir. Bu bağ, ani dönüşler ve duruşlar sırasında dizin stabilitesini sağlar. Genellikle bu rahatsızlık 20-30 yaşları arasında, özellikle sporcular arasında daha yaygın olarak görülür.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmasının Nedenleri

Ön çapraz bağ yaralanmaları genellikle şu durumlarda meydana gelir:
  • Ayak sabitken vücudun dizin üzerinde dönmesi
  • Futbol ve basketbol gibi ani yön değiştirmeleri gerektiren sporlar
  • Futbolcuların giydiği çivili ayakkabıların zemine saplanması
  • Basketbolda sıçrama hareketi sırasında bacağın yanlış bir şekilde yüklenmesi
Bu tür yaralanmalar aynı zamanda menisküs yırtıkları ile birlikte görülebilir.

Belirtiler ve Şikayetler

Ön çapraz bağ yaralanmaları, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır:
  • Akut Şikayetler: En az üç hafta geçmişse, şişme, hareket kısıtlılığı, dizde ağrı, dizi tam olarak düzleştirememe, aksayarak yürüme gibi belirtiler görülür.
  • Kronik Şikayetler: Üç aydan daha fazla süredir devam ediyorsa, koşamama, spor yapamama, ani sıçrayamama, dönememe, aniden duramama gibi belirtilerle karşılaşılır. Bu durumda ani diz şişmeleri de olabilir.
Akut olgularda kıkırdak hasarı teşhis edilebilir ve genellikle ameliyata gerek duyulmaz. Ancak kronik olgularda kıkırdak hasarı ileri boyutlara ulaşmış olabilir ve bu durumda genellikle ön çapraz bağ ameliyatına başvurulur.

Ameliyat Öncesi Teşhis

Ameliyat öncesi teşhiste hastaya detaylı bir diz muayenesi yapılır. Ön çapraz bağ yırtığından şüphelenen doktor, hastaya spesifik testler uygular. Bu testler ile yüzde doksan oranında tanı konur ve ameliyat gerekip gerekmediği belirlenir. Ancak testler ile anlaşılmadıysa, akut olgularda ağrının nedeni belli olmaz, fakat kronik bulgularda MR ile hemen teşhis konulur.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı İçin Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • Hastanın yaşı
  • Yaralanmanın şiddeti ve ek yaralanmalar
  • Yaralanmanın nedeni ve düzeyi
Hastanın yaş aralığı ve aktivite düzeyi, ameliyat kararını etkileyen önemli faktörlerdir. 12-20 yaş aralığındaki hastalar genellikle hareketli oldukları için ameliyat en iyi seçenek olabilir. 20-40 yaş aralığında ise hasta sporcuysa veya spora karşı istekli bir bireyse, ameliyat doğru bir tercih olabilir. 40-60 yaş aralığındaki hastalarda ise spor yapma dereceleri ameliyat kararında belirleyici olur.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı

Ön çapraz bağ ameliyatı, kopan bağların uç uca dikilmesi şeklinde değil, kopan bağın çıkarılarak yerine bağ nakli yapılması şeklinde gerçekleştirilir. Nakil bağlar iki türdedir: kadavradan alınmış bağlar ve hastanın kendi vücudundan oluşturulan bağlar. Genellikle vücuda uyum problemi yaşanmaması için hastanın kendi vücudundan oluşturulan bağ tercih edilir.

Ameliyat Sonrası Dönem

Ameliyat sonrasında hastanın durumu göz önünde bulundurularak genellikle bir gece hastanede kalınır. Bu, ameliyat sonrası ilk yürüyüşün doktorlar tarafından gözlemlenmesi içindir. Doktor, hastanın durumuna göre fizik tedavi önerebilir. Özellikle yaşlı hastalarda fizik tedavi daha sık önerilir. Ön çapraz bağ ameliyatı sonrası doktorun verdiği egzersizlerin yapılması ve ilaçların kullanılması, iyileşme sürecini hızlandırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ajlan

11 Nisan 2024 Perşembe

Sürekli halı sahaya giderek futbol maçı yapıyorduk. Bu nedenle en son gidişimde düştüm ve ön çapraz bağlarımdan biri ve arka çapraz bağlarımdan biri zedelenmiş olduğu söylendi. ön çapraz bağ koptuğu için ameliyat olacağım. Bu rahatsızlığın ameliyatı çok zor mudur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ajlan Bey,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Ön çapraz bağ ameliyatı sporcular ve aktif yaşam tarzı olan insanlar için yaygın bir ameliyattır. Ameliyat genellikle artroskopik yöntemle yapılır ve bu yöntem sayesinde daha az invaziv bir işlem gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ve rehabilitasyon, başarılı bir sonuç için çok önemlidir. Çok zor bir ameliyat olmadığı söylenebilir ama doktorunuzun tavsiyelerine uymak ve rehabilitasyon programına dikkat etmek gereklidir. Umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Katarakt Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Katarakt Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahimde Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahimde Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Beni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Beni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalça Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalça Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Whipple Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Whipple Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Göğüs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göğüs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası