Gırtlak Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Haziran 2024

Gırtlak Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gırtlak Kanseri Ameliyatı

Gırtlak, ağız boşluğu ve yutaktan havanın nefes borusuna girişindeki kontrol bölgesidir. Gırtlağın herhangi bir bölgesinde yer alan kansere gırtlak kanseri denir. İleri evre gırtlak kanseri ne yazık ki ölümcül olabilmektedir. Bu hastalarda her ne olursa olsun öncelikle amaç, nitelikli yaşarken sağ kalmalarını sağlamaktır. Yapılan tedavi sonucu ağızda kuruluk olabilir, seste kısıklık söz konusudur. Boyunda nefes deliği, karında yemek tüpü gibi özelliklerle yaşamak zorunda kalınabilir. Gırtlak kanserinin diğer bir adı ise larenkstir. Hem nefes almamızda hem de konuşmamızda ve beslenmemizde rol oynayan bu önemli organ, çok sayıda kas tarafından kontrol edilmektedir. Bu kadar çok görev üstlenen gırtlak birçok travma ve irritasyondan fazlasıyla etkilenebilir. Ayrıca birçok kanserojene maruz kalabilir. Gırtlak kanserinin sigara ve alkolün dışında diğer nedenleri arasında fazla miktarda hayvansal yağ içeren beslenme şekli, reflü rahatsızlığının boğazı tahriş etmesi ve genetik nedenler bulunmaktadır.

Gırtlak Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

  • Doktorunuz ilk olarak elle muayene ile şişlik olup olmadığına bakar.
  • Doktor, gırtlak bölgesini görmek için laringoskopi yöntemi ile gırtlağa kamera indirir.
  • Uzman, hastadan doku örneği alıp laboratuvara gönderebilir. Bu yöntem en etkili yöntemdir.

Şu anda ABD'de gırtlak kanseri ile yaşayanların sayısı yaklaşık 90.000'dir. Erkekler arasında daha yaygındır. Her 6 erkeğe karşılık sadece 1.3 kadın gırtlak kanserine yakalanmaktadır. Tedavisinde seçilecek yöntem, tümörün büyüklüğüne ve nerede bulunduğuna göre değişir.

Gırtlak Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Gırtlak kanseri ameliyatları üç ana başlık altında incelenir. Bunlar; subtotal (tüm gırtlağın alınmasına yakın), parsiyel (sınırlı) ve total larenjektomidir (gırtlağın tümünün alınması).
  • Parsiyel larenjektomilerde ses fonksiyonu doğal yoldan sağlanabilir. Solunum ise hasta geçici süreliğine boğazın duvarına açılmış olan delikten yapılır. Daha sonra bu delik kapatılır ve normal ağız ve burundan solunum sağlanır. Ancak gırtlak tamamen alındığında, hasta ses fonksiyonunu doğal yoldan kullanamaz ve boğaz ön duvarına kalıcı olarak açılan delikten solunum yapar.
  • Ameliyatla alınan parçanın patoloji sonucu takip edilmelidir. Patoloji sonucunuz incelendikten sonra gerekirse ışın tedavisi yapılabilir. Bu kanser, kimi zaman ışın tedavisi, kimi zaman bileşik tedavi, kimi zaman ise ameliyat ile tedavi edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

Haber Bülteni

Güncel

Açık Burun Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Burun Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Yüz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yüz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası