Mide Aldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Haziran 2024

Mide Aldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Aldırma Ameliyatı

Mide aldırma ameliyatı, İngilizce literatürde "sleeve gastrectomy" olarak bilinir ve tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılır. Amerika'da başlayan bu ameliyat, özellikle obez hastalar için yapılmaktadır. Mide aldırma (küçültme) ameliyatı, karın ön duvarında büyük kesi yapmaksızın milimetrik deliklerden kapalı olarak midenin %80-90'lık bölümünü özel ve tek kullanımlık stapler adlı el aletlerinin yardımı ile kesip çıkartmaya dayalı ve gıda alımını kısıtlayıcı bir işlemdir. Bu ameliyat, gıdaların emilimini azaltıcı etkisi de vardır ancak bu etki, mide by-pass ameliyatlarına oranla çok daha azdır. Öte yandan iştah, midenin fundus olarak bilinen kubbesinin çıkarılmış olması neticesinde tamamen giderilmiş olur. Cerrahi olarak yapılması, uzmanlar için teknik açıdan son derece kolaydır ve hızla gerçekleştirilebilir. Ameliyat yaklaşık bir saatte tamamlanır. Midenin tıpta pilor olarak bilinen çıkış kapağı korunduğu ve sindirim sistemindeki devamlılığın normal olarak sağlandığı bir teknik olması, bu ameliyattan sonra bazı istenmeyen yan etkilerin daha az olmasını sağlar.

Mide Aldırma Ameliyatının Tehlikeleri Var mı?

Mide aldırma ameliyatı, tüm ameliyatlar arasında düşük-orta risk grubunda bulunan bir ameliyattır. Şu unutulmamalıdır ki hiçbir riski olmayan bir ameliyat yoktur. Ancak mide aldırma ameliyatı çok riskli ameliyat grubuna da girmez. Her ameliyat için belirli bir komplikasyon oranı vardır. Başka bir deyişle; ameliyat için gerekli tüm bilgi, tecrübe, donanım, özen ve dikkatin hepsi ortaya konulmuş ve bütün tedbirler alınmış olduğu halde her ameliyat türü için belirli bir oranda arzu edilmeyen sonuçlarla karşılaşma riski vardır. Dolayısıyla bu ameliyatta da riskler mevcuttur.

Mide Aldırma Ameliyatının Avantajları

  • Mide geçiş yolu daralır. Az miktarda gıda ile doyma hissi oluşur.
  • İştah hissi veren hormon üretimi düşer. Bu sebeple iştah azalır.
  • Dengeli beslenmek mümkündür. Her gıdadan yenir ama az yenir.
  • Besinlerin mide-bağırsak sistemindeki doğal akış yoluna zarar gelmez.
  • Komplikasyon ve yan etki oranı nispeten düşüktür.
  • Bir yıl gibi bir sürede fazla kiloların çoğunun kaybedildiği görülmüştür.
  • Bu ameliyat, istendiği takdirde bazı obezite ameliyatlarına çevrilebilir.

Mide Aldırma Ameliyatının Dezavantajları

  • Ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüm oranının düşük olmaması. Bu konuda birçok faktör etkilidir. Hastaların ameliyat öncesi apar topar hazırlanması, indikasyonun olmaması, yeterli endokrinolojik ve psikolojik incelemenin yapılmaması gibi etkenler hafife alınmamalıdır. Ayrıca ameliyat sonrası mide kaçağı da küçümsenmeyecek sorunlardandır.
  • Uzun vadeli ciddi kilo kaybı ve kas erimesi. Bu duruma özen gösterilmelidir. Özellikle ameliyat öncesi ve sonrası çekilen hasta fotoğraflarına bakıldığında bu durum daha da iyi anlaşılır. Fotoğraflarda genellikle 3-6-9 ay veya 1 yıl sonrası hasta fotoğrafları gösterilir. 3 yıl sonrası fotoğraf görmeniz mümkün değildir çünkü bu konuda 3 seçenek vardır: birincisi, hasta bir deri ve kemik haldedir. İkincisi, eski kilolar fazlasıyla olmasa da geri alınmıştır ve üçüncüsü, fotoğraf çektirecek hastanın vefat etmesidir.
  • Hastalarda yaşanan ciddi elektrolit, mineral ve vitamin kayıpları.
  • Mide aldırma ameliyatına karar veren bireyler, ameliyat olacakları hastanede gerekli tüm uzmanların olmasına özen göstermelidirler. Unutulmamalıdır ki; sağlıkta güvenlik ve standartlar maliyetten önce gelir.

Sonuç

Mide aldırma ameliyatına karar veren bireyler, ameliyat olacakları hastanede gerekli tüm uzmanların olmasına özen göstermelidirler. Unutulmamalıdır ki; sağlıkta güvenlik ve standartlar maliyetten önce gelir. Bu ameliyat, obezite ile mücadelede etkili bir yöntem olup, dikkatli bir şekilde yapılmalı ve sonrası süreçte de hastaların takibi titizlikle gerçekleştirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Beyin Sapı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Sapı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası