Katarakt Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Haziran 2024

Katarakt Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Katarakt ameliyatına başlamadan önce, kataraktın tanımını yapmamız ve katarakt hakkında bilgi vermemiz gerekir. Katarakt, göz bebeğimizin arka kısmında bulunan göz merceğinin saydamlığını yitirmesi, matlaşması ve saydamlığını kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir başka deyişle, gözün buğulu bir camdan bakıyormuş gibi görüntünün bozulması, gözün bulanık görmesidir. Katarakt genellikle ileri yaş seviyelerinde görülse de diyabet hastalarında, göze yapılmış fiziki darbeler neticesinde ve uzun süreli kortizon tedavisi görmüş hastalarda da oluşabilmektedir.

Katarakt, gözlükle veya herhangi bir ilaçla tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Katarakt hastalığının ilerlemesini durdurabilecek veya yavaşlatabilecek bir ilaç henüz yoktur. Oluşmuş ve ilerlemiş bir kataraktın, katarakt ameliyatı dışında herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Günümüz modern teknolojisi ile katarakt ameliyatları saatlerce süren uzun ameliyatlar olmaktan çıkmış, iğnesiz, narkoz kullanmadan, ağrısız yapılmakta, hasta aynı gün taburcu edilerek evine dönebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, hekimin tecrübesi ve doğal göz merceğinin yerine konulan merceğin kalitesidir. Tecrübesiz hekim ve kalitesiz bir ameliyatın getireceği sorunların başında, takılan göz merceğinin tekrar katarakta sebep olması ve ikinci bir katarakt ameliyatı riski doğurmasıdır. Bu da hem sağlığımız açısından bir risk hem de maddi anlamda ek bir külfet getirecektir.

Katarakt Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?

İntrakapsül Yöntemi: Eski yöntem olarak bilinen bu yöntemde, lens olarak tanımlanan göz merceği, zarı ile çıkarılır ve yerine göz içi lens uygulanır.

Ekstrakapsül Yöntemi: Halk arasında lazer tedavi olarak bilinen, tıbbi adıyla fako yöntemiyle, lens kapsülünün ön tarafındaki bölümün bir kısmı alınarak kalan kısım fako yöntemiyle temizlenir ve göz içi lens uygulaması yapılır.

Katarakt Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler

Ameliyat öncesi, hastanın yaşına bağlı olarak diyabet, yüksek tansiyon gibi varsa diğer hastalıkları ve kullandığı ilaçlar hekim tarafından değerlendirilerek çeşitli tetkikler yapılır. Diyabet, yüksek tansiyon ve kalp gibi hastalıklar için mutlaka kullanılması gereken ilaçlar varsa, hekimin tavsiyesine uyulmalıdır. Ameliyathaneye alınmadan önce ağızdan, koldan veya kalçadan çeşitli ilaç uygulamaları yapılabilir. Ameliyata gelmeden önce en az 6 saat süreyle herhangi bir şey yemeyip içmeyiniz. Yanınızda değerli takılarınızı veya diğer değerli eşyalarınızı çıkarmanız gerekeceği için, refakatçi bulundurmanız faydalı olacaktır. Göze ameliyat öncesi uygulanacak ilaçlar nedeniyle göz bebeklerinde geçici büyüme ve kızarma olabilir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Halk arasında lazerli göz ameliyatı olarak bilinen fako yöntemi, aslında lazer kullanılmadan yapılan bir katarakt ameliyatıdır. Fako yönteminde, 2,2 milimetrelik bir kesi yapılarak vicoelastik bir jel yardımı ile gözün doğal merceği, gözün diğer kısımlarına zarar vermeden ayrılır. Katarakt olmuş ve saydamlığını kaybetmiş olan doğal göz merceği, ultrasonik ses dalgaları veren özel bir cihazla parçalanarak emilir ve yerine aynı özelliklere sahip göz içi mercek yerleştirilir. Kesilen bölge çok küçük olduğu için dikiş atılmasına gerek yoktur. Gözde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı, katarakt ameliyatı her iki göze birden aynı anda uygulanmaz. Diğer gözün ameliyatı için en az iki gün süre verilir. Fako yöntemiyle katarakt ameliyatının istenmeyen sonuçları çok azdır; sadece lokal anestezi uygulanır, ağrısızdır ve hasta aynı gün taburcu edilir.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyat sonrası bandajla kapatılan gözünüzü doktorun tavsiye ettiği süre boyunca çıkarmayınız, gözünüzü ovuşturmayınız veya baskı yapmayınız. Hastanede kalış sürenizi hekim belirler. Eğer hastaneden taburcu edilip çıkacaksanız ve aracınızla gelmişseniz, kendiniz araç kullanmayınız. İlaç kullanımı veya gıda alımını hekimin tavsiye edeceği şekilde yapınız. Yüzünüzü yıkamak, banyo yapmak gibi faaliyetleri hekiminize danışarak yapınız. Doktorun tavsiyesi dışında ilaçlarınızı azaltmayınız, değiştirmeyiniz veya kullanmayı bırakmayınız. Göze pansuman ve diğer işlemler yapacaksanız ellerinizi mutlaka yıkayınız.

Katarakt Tekrarlar mı?

Katarakt ameliyatı olan gözde tekrar katarakt oluşmaz. Ancak göz içi merceğinin yerleştirildiği zar zamanla bozulma yaparsa, bu lazer tedavisi ile giderilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Estetik Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Estetik Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Böbrek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Böbrek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Jinekomasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Jinekomasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Topuk Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Topuk Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası