Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
27 Haziran 2024

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Ameliyatı

Kulak ameliyatı, kulak bölgesini oluşturan dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç farklı bölümde değerlendirilebilir. Her bir bölümde meydana gelen hastalıklar bazen ilaç tedavisine yanıt vermez ve ameliyat gerektirir. Ancak kulak ameliyatları en sık orta kulak hastalıkları için yapılır.

Orta Kulak Ameliyatları Ne Zaman Yapılır?

Orta kulak ameliyatları özellikle orta kulak iltihabını tedavi etmek için yapılır. Akut olarak gelişen orta kulak iltihapları ilaç tedavisine yanıt verirken, kronikleşmiş orta kulak iltihaplarında genellikle ameliyat gereklidir. Orta kulak iltihabı dışında tümör veya travma sonucunda da kulak ameliyatları gerçekleştirilebilir.

Orta kulak iltihaplarında gerçekleştirilen ameliyatlar bazen ufak girişimler olabilirken, bazen de büyük ameliyatlar olabilir. Orta kulak ameliyatları şunları içerebilir:

  • Kulak Zarı Çizilmesi: Seröz veya akut orta kulak iltihapları için tercih edilir.
  • Kulağa Tüp Takılması: Seröz orta kulak iltihabının tedavisi için ameliyat yapılır.
  • Mirengoplasti: Kulak zarında meydana gelen hasarları onarmak amacıyla yapılan ameliyatlardır.
  • Timpanoplasti: Orta kulakta gelişen iltihabı temizlemek ve işitmeye engel olan kulak kemikçiklerini onararak işitme sorununu gidermek için yapılır.
  • Mastoidektomi: Orta kulak boşluğunun arka tarafındaki kemikte yayılan iltihabı temizlemek ve kemiğin iç kısmını açmak için gerçekleştirilen bir ameliyattır.

Kulak Ameliyatı Hangi Durumlarda Gereklidir?

Kronik olarak gelişen orta kulak iltihabı bazı durumlarda hastaya zor anlar yaşatmasa da, ilerleyen duyma kaybı, iltihabın çevre dokulara yayılması ve komplikasyonlar yaşanması durumunda ameliyat gereklidir. Orta kulak ile ilgili kesin olarak ameliyatla tedavi edilecek bir rahatsızlık kolesteatomdur. Kolesteatom, orta kulakta birikerek büyüyen ve kemiği eriterek çevre dokulara zarar veren bir oluşumdur. Bu durum nadiren doğuştan da kaynaklanabilir, ancak asıl nedeni östaki borusunun işlevini yerine getirememesi sonucu oluşan negatif basınç veya iltihaba bağlı komplikasyonlardır.

Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Orta kulak ameliyatları genellikle genel anestezi altında yapılır. Orta kulağa ulaşabilmek için bazen kulak kepçesinin önünden kesi açılır, ancak genellikle kulak arkasından kesi açılması tercih edilir. Mirengoplasti ve timpanoplasti ameliyatlarında kulak zarındaki deliği tamir etmek için kulak arkasındaki kastan zar alınarak ameliyat yapılır. Mastoidektomi yapılacaksa matkaba benzer bir alet ile kulak arkasındaki kemik açılır ve temizlenir. Orta kulakta bulunan kemikçikler ses iletimini sağlayacak şekilde onarılır. Bazen protezler kullanılması gerekebilir. Timpanoplastide kas içinden alınan zar, delik zarın altına veya üstüne yerleştirilir.

Kulak Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Orta kulak çevresinde birtakım önemli yapılar bulunmaktadır. Ameliyat sırasında bu yapılar bazen hasar görebilir. İç kulak zarar gördüğünde tam veya kısmi işitme kaybı yaşanabilir. Yüz sinirleri zedelendiğinde yüz felci gelişme olasılığı vardır.

Kulak Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyattan sonra pansumanlara çok dikkat edilmelidir. Pansumanın ne sıklıkta ve nasıl yapılacağı konusunda hasta doktor tarafından bilgilendirilir. Pansuman sargılarının ıslanmaması ve kaymaması gerekir. Kulak ameliyatlarından sonra beslenme konusunda hasta için bir kısıtlama söz konusu değildir. Mastoidektomi ameliyatlarından sonra kulak içinde oluşan boşlukta kulak kiri birikimi olabilir. Kulak kirinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Kulak Ameliyatları Kesin Tedavi Sağlar mı?

Kronik olarak gelişen orta kulak iltihapları için gerçekleştirilen ameliyatlarda %100 düzelme garantisi verilemez. Zarın tutmaması, uygulanan protezlerin kayması veya iltihabın devam etmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmak mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Silikon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Silikon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Mide Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası