Doğum Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Haziran 2024

Doğum Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Doğum Ameliyatı

Doğum ameliyatı, anne adayının normal yollardan doğum yapamadığı durumlarda gerçekleştirilen cerrahi bir müdahaledir. Bu ameliyat, genellikle sezaryen doğum olarak bilinir. Doğum ameliyatı, anne adayının normal doğum yapmasını engelleyen bir durumun varlığında, anne karnındaki bebeğin yüksek ağırlıkta olması durumunda ya da anne adayının normal doğum istememesi gibi farklı sebeplerle yapılabilir. Günümüzde gelişmiş teknoloji sayesinde doğum ameliyatları oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Doğum ameliyatı, gebeliğin durumuna bağlı olarak gebeliğin farklı haftalarında yapılabilir. Anne adayı ya da bebekte gerçekleşebilecek komplikasyonların varlığında acilen doğum ameliyatının gerçekleştirilmesi gerekebilir.

Doğum Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Anne karnındaki bebeğin doğum kanalına ters ilerlemesi durumunda
  • Plasentanın doğum kanalını kapatması durumunda
  • Plasentanın rahim duvarından erken ayrılması durumunda
  • Bebeğin tıbbi problemlerden dolayı acilen doğması gerekiyorsa
  • Anne adayı için ıkınmanın riski varsa
  • Anne adayı birden fazla bebeği bedeninde taşıyorsa
  • Anne adayının rahminde miyom gibi oluşumlar varsa
  • Anne adayı normal doğumdan korkuyorsa
  • Anne bedenindeki bebekte yapısal anomaliler varsa
  • Anne adayının rahim çatısı darsa
  • Bebek iri yapılıysa
  • Anne adayı daha evvel üreme sistemi ile alakalı operasyon geçirmişse
  • Anne adayında virüs, genital siğil gibi problemler varsa doğum ameliyatı ile gerçekleştirilir.

Doğum Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Doğum ameliyatından önce anne adayı doğum için hazırlanır. Bazı gebeler için anti asit şurup kullanılması gerekebilir. Bu şurup, anne adayının mide asidini dengeler. Anne adayının karın bölgesi yıkanarak, ameliyat gerçekleşecek alan tıraşlanır. Ameliyat anında mesaneye zarar vermemek için hastaya idrar sondası takılır. Beraberinde anne adayına serum takılır ve gerek duyulduğunda bu serum kullanılır. Anne adayının herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi adına anestezi uygulanır. Genel anestezi uygulandığında anne ameliyat anında hiçbir şeyden habersizdir. Spinal anestezi uygulandığında ise anne adayı ameliyatın her anına tanıklık eder ve herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Bel bölgesinden anestezi ince bir tüp yardımı ile verilir ve bu sayede belden alt taraf uyuşturulur. Ameliyat normal şartlarda 30-45 dakika sürer, ancak herhangi bir komplikasyon gelişmişse ameliyat süresi uzayabilir.

Karın duvarından ilk önce kesi açılır. Kesi, çatıkemiği üzerinde, yere paralel ya da göbek ve çatıkemiği arasında açılır. Karın duvarında bulunan kaslar kenara alınır. Ardından rahim duvarında bir kesi açılır ve bebek bu kesikten alınır. Kesi, yatay ya da dikey olarak açılabilir; bu tamamen doktorun kararıdır. Yatay kesilerde kanama riski daha az olduğu için daha fazla tercih edilir. Yatay kesilerde iyileşme süreci de daha kısadır. Açılan kesikten bebek alınarak göbek kordonu kesilir. Daha sonra plasenta alınır. Kesi açılan yerler kendiliğinden erime özelliği olan dikişlerle birleştirilir, bu sayede sonradan dikiş alınmasına gerek kalmaz.

Doğum Ameliyatı Sonrası

Doğum ameliyatından sonra anne adayı ameliyat bölgesinde ağrı hissi yaşayabilir. Hasta 2-3 gün hastanede gözetim altında tutularak taburcu edilir. Annenin eve çıktıktan sonra günlük yürüyüşler yapması ve bol sıvı tüketmesi önemlidir. Ameliyatı takip eden 3-4. gün anne banyo yapabilir. Çok fazla olmasa da vajinal kanama yaşanabilir; bu durum gayet normaldir ve kanama 1 ay boyunca devam edebilir. Ancak aşırı kanama, ateş, ameliyat yerinde sızıntı gibi durumlar gelişmişse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ayak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Vajina Daraltma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Vajina Daraltma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Yağ Bezesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yağ Bezesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Göz Kuruluğu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Kuruluğu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Sinüzit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Sinüzit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası