Lazer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Haziran 2024

Lazer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Ameliyatı

Lazer ameliyatı, bilgisayar teknolojisinin sağladığı imkanlar sayesinde gerçekleştirilen bir göz operasyonudur. Bu operasyon, gözlük kullanmayı sevmeyen ve bu durumdan rahatsız olan kişilere alternatif bir çözüm sunar. Gözlük kullanımını önlemek amacıyla yapılan lazer ameliyatı, hipermetrop, miyop ve astigmat gibi görme kusurlarını gidermeyi hedefler. Kişiye özel olarak uygulanan bu yöntem, hastanın görme derecesi, göz tansiyonu, yaşı ve geçmişte geçirdiği rahatsızlıklar dikkate alınarak planlanır ve uygulanır.

Lazer Ameliyatının Uygulanışı

Lazer ameliyatı, gözün saydam tabakası olan korneanın düzeltilmesi işlemidir. Bu ameliyat, lazer cihazı kullanılarak gerçekleştirilir. Lazer ameliyatında gözün durumu önceden detaylı bir şekilde araştırılıp belirlendiği için hata riski oldukça düşüktür. Lazer ameliyatının farklı çeşitleri mevcuttur ve hastanın durumuna göre en başarılı yöntemin hangisi olduğu belirlenerek uygulanır. Lazer, gözün ön bölgesindeki kornea doku yapısına uygulanır ve dokuyu kuvvetlendiren karbon bağlarının kırılmasına sebep olarak dokunun buharlaştırılması hedeflenir. Bu işlemle korneanın doğru şekilde düzeltilmesi ve kırma kusurlarının giderilmesi amaçlanır. Bu sayede gözlük kullanımına gereksinim duyulmaz.

Lazer göz ameliyatı, dünyada 26 yıldan fazla, ülkemizde ise 23 yıldır uygulanmaktadır. İlk olarak PRK (Fotorefraktif Keratektomi) tekniği ile başlanmış, daha sonra teknolojinin gelişimi ile femtolasik gibi daha ileri düzey uygulamalara geçilmiştir. Bu süreçte, hastalar üzerinde en verimli yöntemi bulup uygulamak esas alınmıştır.

Lazer Ameliyatı Olacak Hasta Durumları

  • Hipermetrop Göz Hastalığı: Kornea dokusu düz olan veya gözün ön-arka uzunluğunun normalin altında olduğu bir durumdur. Görüntü, retinanın arkasına düşer ve bu nedenle gözlük kullanımı gereklidir. Lazer tekniği sayesinde kornea düzeltilerek görme netliği sağlanır.
  • Miyop Göz Hastalığı: Kornea dokusu normalden fazla bombeli veya gözün ön-arka uzunluğu normalden fazladır. Görüntü, retinanın önüne düşer ve uzağı görememe sorunu oluşur. Lazer teknolojisi ile retina ve kornea arasındaki uyum sağlanarak görme kusuru düzeltilir.
  • Astigmat Göz Hastalığı: Hem yakın hem de uzak mesafede görüntünün net olmaması durumudur. Aşırı baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir. Lazer tedavisi ile kornea dokusu düzeltilerek yansımanın doğru noktaya ulaşması sağlanır.

Göz sağlığımız için gerekli besinleri tüketmek ve gözlerimizi korumaya özen göstermek çok önemlidir. Gözlük veya lens kullanımı bazı kişiler için sıkıntı yaratmayabilir, ancak bazı durumlarda lazer ameliyatı gerekebilir. Ameliyat olmadan önce detaylı araştırma yapılmalı ve riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Göz sağlığımızı korumak için bilinçli adımlar atmak her zaman en iyisidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Göğüs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göğüs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Diyabet Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diyabet Ameliyatı Riskleri ve Sonrası