Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
12 Temmuz 2024

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyat Sonrası Beslenme

Geçirilen ameliyat sonrası vücudun daha çabuk toparlanması ve yaraların daha hızlı iyileşmesi için beslenme çok önemlidir. Herhangi bir ameliyat sonrasında kişinin fiziksel ve ruhsal durumu nedeniyle iştahının normalden daha az olması ve yiyeceklerin tadının tuhaf gelmesi gibi bazı sorunlar yaşanabilir. İyileşme döneminde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, protein ve mineralleri almak için canınız istemese de kendinizi biraz zorlamalısınız.

Bir diğer önemli nokta ise ameliyat sonrası kabız olmamak için kabız yapabilecek yiyeceklerden uzak durmaktır. Kabız olduğunuz takdirde tuvalete çıktığınızda kendinizi zorlamanız, ameliyat bölgesinin basınca maruz kalmasına neden olacaktır. Bu durum iyileşme sürecini uzatabilir. Sindirim sistemine yardımcı organlar (karaciğer, pankreas) veya sindirim sistemine yardımcı olan organları (ağız, yutak, yemek borusu, mide, bağırsak) ilgilendiren ameliyatlarda beslenme farklı olabilir. Doktorunuz, yemeniz ve yememeniz gereken yiyecekler konusunda sizi bilgilendirecektir.

Ameliyat Sonrası Neler Yenmelidir?

İşlenmiş besinler yerine doğal ve daha besleyici olan işlenmemiş yiyecekler tercih etmelisiniz. Hazır portakal suyu yerine taze sıkılmış portakal suyu ya da portakal yemek daha iyi bir seçim olacaktır. İşlenmiş gıdaların sindirimi zor olduğu için tuz, yağ, şeker ve gıda kimyasalları içerdiğinden, ameliyat sonrası zaten yorgun olan vücudun bir de bunları sindirmekle uğraşmasını istemezsiniz. Bu nedenle ameliyat sonrası işlenmiş gıdalar yerine doğal ve işlenmemiş yiyecekler tüketmelisiniz.

Ameliyat sonrası kişilerin en çok sorun yaşadığı durum "kabızlık" sorunudur. Ameliyat sonrası almış olduğunuz ilaçlar bağırsaklarda "iyi" bakterileri öldürdüğü için normalde daha çabuk sindirilen yiyeceklerin daha zor sindirilmesine sebep olabilir. Bu sorunu aşabilmeniz için sindirimi kolay ve sizi yormayacak yiyeceklere ek olarak sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı "besin lifi" bakımından zengin yiyecekler tüketmelisiniz. Besin lifi bakımından zengin olan yiyecekler; muz, elma, armut, greyfurt, şeftali gibi meyveler ve koyu yapraklı yeşil sebzeler hem vitamin hem de besin lifi bakımından oldukça zengin yiyeceklerdir. Esmer pirinç, çavdar, buğday kepeği de yüksek miktarda besin lifi içermektedir. Alınan fazla besin lifi aynı zamanda gaz ile bağlantılı olduğu için, bağırsaklarda ya da midede gaz problemi yaşarsınız. Bu yiyecekleri gaz şikâyetinizin olmaması için daha az tüketmeniz gerekebilir.

A Vitamini

A vitamini, yiyecekler yoluyla alınan proteinin kullanılması için gereklidir. Yeni cilt hücre ve yeni doku üretim süreçlerinde önemli bir rol oynar. Ameliyat sonrası beslenme için alınan A vitamininin bir diğer önemi ise yeni damarların gelişim sürecinde kullanılmasıdır. A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan vücuda alınabilir. Ispanak, havuç, tatlı patates bitkisel A vitamini (beta-karoten) kaynaklarıdır. Kuzu ciğeri, balık yağı ve peynir ise hayvansal A vitamini (retinol) açısından zengin kaynaklardır.

C Vitamini

C vitamininin önemi ameliyat sonrasında daha da artar. C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi için son derece önemli bir vitamindir. Cerrahi müdahaleden sonra C vitamini oranı düşer ve eksikliği, yaraların daha uzun sürede iyileşmesine neden olur. Kolajen üretimi yönünden önemli olan C vitamini, cilt yüzeyindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Protein

Balık, hindi, tavuk gibi kırmızı ete göre daha az yağ içeren protein kaynakları, ameliyat sonrası beslenmenin önemli bir parçasıdır. Ameliyat sonrası kırmızı et fazla önerilmez çünkü kırmızı ette bulunan doymuş yağ oranı kabızlığa yol açabilir.

Çinko

Çinko, ameliyat sonrası yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Hasarlı dokuların iyileşmesi için önemli bir mineraldir. Balık, et, baklagiller, yumurta sarısı, kümes hayvanları ve kepekli tahıllar çinko bakımından zengin besinlerdir.

Ameliyat Sonrası İştah Azlığı

Ameliyat sonrası iştah azalması görülmesi oldukça normaldir. Genellikle ameliyat sonrası 3-4 gün içerisinde iştahınız normale döner. Fakat bu 3-4 gün kritik olduğu için beslenmenin aksatılmaması gerekmektedir. Geçirilen operasyon sonrası iştah azalmasının başlıca nedeni kabızlıktır. Kabızlık için doktorunuzdan ilaç önerisi isteyebilirsiniz. Kabızlık sorunu yaşamıyorsanız ama iştah kaybınız hala devam ediyorsa kalori bakımından zengin yiyeceklere yönelebilirsiniz. Ameliyat sonrası yeterince protein almayı unutmayınız. Protein tozu eklenmiş meyve suları, zor yemek yiyen insanlar için iyi bir çözüm olacaktır.

Ameliyat Sonrası İçin Önerilen Besin Listesi

  • Çilek
  • Havuç
  • Portakal
  • Ispanak
  • Greyfurt
  • Ananas
  • Tavuk eti
  • Lahana
  • Brokoli
  • Yumurta
  • Ceviz
  • Yoğurt
  • Hindi eti
  • Balık
  • Çavdar ekmeği
  • Tam tahıllı buğday ekmeği

Ameliyat sonrasında vücudun içinde bulunmuş olduğu fiziksel durum beslenmeyi zorlaştırabilir. En fazla 3-4 gün iştahsızlık yaşayabilirsiniz. Ameliyat sonrasında kabızlık ve gaz problemine kendi kendinize çözüm bulacaksınız. İlk günlerde katı gıdalar yerine sıvı gıdalar tüketmenizde fayda vardır. Bu sayede kabızlık problemi yaşamazsınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tırnak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tırnak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tükürük Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tükürük Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Güncel

Omuz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omuz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası