Dil Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
07 Temmuz 2024

Dil Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dil Ameliyatı

Dil Ameliyatı Nedir?

Dil ameliyatı, dilin alt kısmında bulunan bağların kesilmesi işlemidir. Bu nedenle dil bağı ameliyatı olarak da bilinir. Dil bağı, dilin alt yüzeyi ile ağız tabanı arasında olan ve dile dik uzanan bir katmandır. Dilin öne ve yukarı doğru hareketini sınırlamaktadır. Bu bağın kısa ve kalın olması durumunda dil, ağız tabanına yapışık hale gelir. Bu sorunun çözümü için dil ameliyatı yapılır. Dil ameliyatı genellikle kliniklerde lokal anestezi altında basit bir şekilde gerçekleştirilir.

Dil Bağı Sorunu

Dil bağı, sadece yetişkinlerde değil bebeklerde de görülebilir. Bu sorun, bebeklerin emme sırasında zorluk çekmesine ve terlemesine yol açar. Bebeklerde dil ameliyatı, dilin henüz tam gelişmemiş olmasından dolayı daha basit bir operasyonla halledilebilir. Yetişkinlerde bağın kalınlaşması nedeniyle lokal anestezi her zaman yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda genel anestezi yapılır. Bazı doktorlar, muayenehanede hastayı teşhis eder etmez basit şekilde bu operasyonu gerçekleştirmektedir. Operasyon, uygun bölgenin iğne ile uyuşturulması ile başlar. Daha sonra bir makas veya jilet yardımı ile ufak kesikler yapılır. Lokal anestezi etkisi bitmeden işlem çoktan bitmiş ve iyileşme sürecine girmiş olur. Anestezi etkisi geçtikten sonra bir süre konuşurken ağrılar olabilir.

Dil Ameliyatı Avantajları

  • Dili rahat hareket ettirme
  • Konuşmada rahatlık
  • “R” harfini söyleyemeyen hastalarda düzelme

Dil Ameliyatı Sonrası Sık Karşılaşılan Sorunlar

  • İlk 3 gün aşırı ağrı
  • Bir süre konuşmaya çalışırken başlayan ağrı
  • İlk 1 hafta yemek yemede zorluk çekme
  • Kanamalar
  • Dil altında ülser
  • Enfeksiyon
  • Az da olsa dilde hasar oluşması

Dil Ameliyatı Sonrası Bakım ve İyileşme

Dil ameliyatından sonra bir süre ağrı kesicilerin alınması ağrıların azalması için gerekli olabilir. Dil ameliyatından sonra dilin bir süre kullanılmaması ve doktorunuzun verdiği dil egzersizlerinin harfiyen uygulanması gereklidir. Dil ameliyatı, ağız içinde olduğu için iyileşmesi kısa süren ameliyatlardan biridir. Çok kısa sürede normal yaşantıya devam edilebilir.

Dil Ameliyatı Hakkında Ek Bilgiler

Dil ameliyatı, konuşma terapistleri ve diş hekimleri tarafından önerilebilir. Dil bağı problemi, konuşma bozukluklarına ve diş problemlerine yol açabilir. Bu nedenle erken müdahale önemlidir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da hijyen kurallarına uymaktır. Enfeksiyon riskini azaltmak için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ayrıca, ameliyat sonrası beslenme alışkanlıklarına da özen gösterilmelidir. Yumuşak gıdalar tüketmek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni