Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?
15 Temmuz 2024

Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Ameliyat olan hastaların, ameliyat bitiminden sonra bazı problemlerle karşılaştığı görülür. Bu problemlere komplikasyon da denilmektedir. Komplikasyon, hastanın ya da hekimin elinde olmayan sebepler yüzünden ani bir biçimde meydana gelen, istenmeyen gelişmelerdir. Örneğin; hastanın önceden bir rahatsızlığının doktorlar tarafından bilinmemesi yüzünden ameliyat esnasında hastanın kalbinin birden durması. Komplikasyonlar ameliyat öncesinde de meydana gelebilir; ameliyat sonrasında da meydana gelebilir. Komplikasyonların görülme düzeyi ve önemli olan kısmı çok fazla etkenlere göre şekillenmesidir. Bu etkenler şunlar olabilir:
  • Hasta olan kişinin yaş düzeyi,
  • Hastanın beslenme durumu,
  • Ameliyattan önce yapılan hazırlıkların niteliksel durumu,
  • Yapılacak olan anestezinin süresi,
  • Anestezinin yönteminin nasıl olacağı,
  • Ameliyata neden olan hastalığın kendisi,
  • Ameliyatın yapılış tekniği,
  • Kalp yetmezliğinin olması,
  • Hastanın obstrüktif akciğer rahatsızlığı, hastada şeker hastalığının olması,
  • Böbrek yetmezliği gibi rahatsızlığın olup olmayışları,
  • Ameliyatın nasıl yapıldığı
Komplikasyonların Önlenmesi
Ameliyattan sonra meydana gelecek olan komplikasyonların engellenmesi için, ameliyat yapılmadan önce hastanın hastalığının doğru değerlendirilmesi gerekir. Hastanın önceden geçirmiş olduğu hastalıklar ve halen devam eden hastalıkların doktorlar tarafından bilinmesi gerekmektedir. Komplikasyonlara neden olan etkenlerin çok iyi tespit edilmesi ve önceden doğru tedbirlerin alınmasını sağlar.

Elektif operasyonlardan evvel sigara kullanıyorsa hasta, sigarayı bırakmasını sağlamak gerekiyor. Hastanın beslenme sorunları varsa, doğru beslenme ile bu durum düzeltilmeli. Eğer hasta aspirin alıyorsa, hastanın bir hafta öncesinden aspirin almasının kesilmesi gerekir. Hastanın solunum problemleri varsa, solunumu düzenleyici egzersizler öğretilir. Ameliyat olduktan sonra meydana gelen sorunlarda, ameliyatı yapan kişiler hastayı sürekli kontrol altında tutmalıdır.

Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar
  • Vücut ısısında problemler: Hastaların ameliyattan sonra vücut ısılarında değişme meydana gelir. Hastanın ateşi çıkar ve hastada titremeler ve üşümeler olur. Ameliyattan çıkan hastada ilk 24 saatte, ateşlenmeler görülür. Bu ateşlenmeler vücudun normal olarak verdiği ameliyat sonrası tepkilerdir. Fakat bu durum 48 saatten sonra devam ediyorsa o zaman hastanın başka problemlerinin olduğu mümkündür. Özellikle de solunum yollarının çok temizlenmemesinden kaynaklanan ateşlenmelerdir. 72 saatin ardından ateşlenme devam ediyorsa bunun sebebi ise yara enfeksiyonudur. Vücutta titreme ve üşüme meydana gelmesi ise normal olarak görülür. Çünkü hasta ameliyat esnasında ısı kayıpları yaşar. Özellikle de bebeklerde, yaşlılarda ve ufak çocuklarda ısı kayıpları çok kolaydır. Bunları önlemek için de hastaları ameliyat sonrası elektrikli battaniye ile ısıtabilirsiniz. Bu ısı kayıplarının sebepleri ise; ameliyathanenin sıcak olmaması, hastanın hareket etmemesinden kaynaklı, serumların ve kanın soğuk olarak hastaya verilmesi, ameliyat edilen yerin açıkta olması, hastanın belli yerlerinin açık olması ve ameliyatın çok uzun sürmesi.
  • Hastanın enfeksiyon kapması: Ameliyattan sonra hastanın aşırı derecede baş ağrısı olmaktadır. Bunun yanında vücut ağrıları da meydana gelmektedir. Hastanın yara yerinde sertleşmeler, kızarıklıklar ve şişmelerin meydana gelmesi de bir enfeksiyon belirtisi olmaktadır. Hastanın yara yerinde irinlerin meydana gelmesi. Bu irinlerin kan ile de dışarıya çıkması şeklinde görülmektedir. Bu durum çok ciddi bir problem var demektir. Hastanın kendini çok bitkin ve halsiz hissetmesi. Hastanın sıcak kesi yerine el ile temas edildiğinde o alanın çok aşırı sıcak olması enfeksiyon kaptığını gösterir. Hastanın tuvalete çıkamaması ve kabızlık sorunu yaşaması. Hastanın idrarının az olması. Hastanın dışkısında ve idrarında renk değişikliğinin olması. Tam tersi durumlarda hastanın ishal olması. Hastanın dışkılarını çıkartırken sorunlar yaşaması. Hastanın kanlı ve kansız biçimde kusmalarının olması. Hastanın iştah problemleri yaşaması.
Taburcu Sonrası Komplikasyonlar
Ameliyat sonrasında gerçekleşen komplikasyonlar sadece hastane içerisinde meydana gelmez. Hasta taburcu edildikten sonra da bu tür problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçiniz. Aksi takdirde daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elyesa

12 Temmuz 2024 Cuma

Ameliyat olduktan sonra vücut ısısı sürekli değişiyor ve ateşim düşmüyor, bu normal mi? Enfeksiyon kaptığımı nasıl anlayabilirim, yara yerinde kızarıklık ve şişme var, bu ciddi bir durum mu? Taburcu olduktan sonra da komplikasyonlar devam ederse ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Elyesa Bey,

Ameliyat sonrası vücut ısısındaki değişiklikler ve ateş, bazı durumlarda normal olabilir; ancak bu belirtiler enfeksiyon belirtisi de olabilir. Yara yerinde kızarıklık ve şişme, enfeksiyon belirtisi olabilir ve ciddiye alınmalıdır. Enfeksiyon kaptığınızı anlamanın en iyi yolu, doktorunuza başvurarak gerekli testleri yaptırmaktır.

Taburcu olduktan sonra da komplikasyonlar devam ederse, vakit kaybetmeden doktorunuza ya da en yakın sağlık kurumuna başvurmalısınız. Bu belirtileri ihmal etmemek önemlidir, çünkü erken müdahale ile daha büyük sorunların önüne geçilebilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lasik Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lasik Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rinoplasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rinoplasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Sonrası Şişlik

Ameliyat Sonrası Şişlik

Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Ameliyat Duası Okunuşu ve Anlamı

Ameliyat Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Mide Ülseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Ülseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası