Şaşılık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
04 Temmuz 2024

Şaşılık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık ameliyatı, gözlerin paralelliğini bozan şaşılığın tedavisinde kullanılır. Göz kaslarının hareketini belirleyen ve sinirleri yöneten merkez beyindir. Bu nedenle sinirlerde oluşabilecek ani felçler gözde bozukluklara neden olabilir. Beynin görme ile ilgili kısmı her iki gözden gelen iki ayrı görüntüyü tek bir üç boyutlu görünüme dönüştürebilir. Çocuklarda yaşanan şaşılıkta, göz kaydığı için beyine iki farklı görüntü gelir. Beyin, kayan gözden gelen görüntüyü dikkate almamayı öğrenir. Bu da derinlik hissinin kaybolmasına neden olur. Yetişkinlerde yaşanan şaşılıkta ise beyin her iki gözden gelen görüntüleri algılamayı öğrenmiş olduğu için kayan gözden gelen görüntüyü ihmal edemez. Bunun sonucunda çift görme ortaya çıkar.

Geçirilen kazalar, kafa travmaları, ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi bazı durumlar sonucu sinirlerde felçler oluşabilir. Annenin yaşadığı sorunlu hamilelik dönemi, doğumun problemli olması da çocukta oluşabilecek şaşılığı tetikleyebilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Şaşılıkta genetik yatkınlık da söz konusu olabilir. Ailede gözünde kayma olan varsa, çocuklarda şaşılığın görülme ihtimali daha fazladır. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi, yaşanan kas felcinin kalıcılığına bağlı olarak değişebilir.

Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Şaşılık belirtileri gözde sulanmalar ile kendini gösterir. Sulanmalar sonucu bulanık görme ya da çift görme yaşanır. Gözdeki bu yapının bozulması sonucu kişinin görme yetisi zorlaşır. Göz, görme işlemini yaparken daha fazla efor sarf eder ve daha fazla yorulur. Bu yorulmalar sonucunda da üç boyutlu görüntünün kaybolması gerçekleşir. Gözlerde ve başta sık sık ağrılar yaşanır. Kişinin görme yetisi zorlaşır. Doğuştan olan kaymalar genellikle bebeklik döneminde 6 ay-1 yaş aralığında ortaya çıkar. Çocuklarda 2-3 yaşa kadar görülmeye devam ederse cerrahi müdahale gerekebilir. Dünya genelinde şaşılık tedavisinde iyileşme için gereken ortalama ameliyat sayısının 1.5 civarında olduğu düşünülmektedir. Şaşılık ameliyatının başarısı şaşılığın derecesine göre değişse de %70'in üzerindedir.

Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şaşılık ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Ameliyat, göz küresine yapışık olan kaslar üzerinde yapılır. Şaşılığın düzeltilmesi ve gözler arasındaki paralelliğin sağlanması için çeşitli teknikler kullanılarak bu kasların güçleri artırılır ya da azaltılır. Şaşılık ameliyatı esnasında göz tembelliği de tedavi edilebilmektedir. Bu sayede üç boyutlu görme de sağlanabilir.

Ameliyat Sonrası Neler Yapılmalı?

Ameliyattan sonra ilk gece hasta hastanede istirahat eder. Ameliyatlı göz bir bandajla kapalı tutulur. Ertesi gün bandaj açılarak ilk pansuman yapılır. Ameliyatlı gözün kapaklarının şiş, kızarmış, biraz morarmış olarak görünmesi olağandır. Genellikle ameliyat sonrası biri antibiyotik, biri anti-inflamatuar içeren bir göz damlası tavsiye edilir. Göz damlasının 15 gün süreyle kullanılması gerekir. Gözün normal görünümüne kavuşması 6 hafta kadar sürer. Ancak ameliyatlı göz bu 6 haftalık süre içerisinde toz, duman gibi çevresel etkenlerden korunmalıdır. Ayrıca duş alırken ameliyatlı göze su ve sabun temas etmemelidir. Uyurken bu gözün üstüne yatılmamalı ve göz elle kurcalanmamalıdır. Ameliyattan sonra 1-2 ay kadar çift görme dönemi olabilir. Bu durum geçicidir. Artık paralel olan ve bir arada görme yetisine sahip gözlerin mevcut duruma alışması için gerekli süreçtir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Laparoskopi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Laparoskopi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kemeri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kemeri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Anevrizma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Anevrizma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Merceği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Merceği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Damak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Damak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Safra Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Ameliyatı Riskleri ve Sonrası