Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
20 Temmuz 2024

Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Kanaması Ameliyatı

Beyin kanaması ameliyatı, beyin kanamasının cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesidir. Bu ameliyata kraniotomi denir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen beyin kanaması ameliyatı, açık cerrahi tedavi yöntemidir. Kafatasında küçük bir pencere açılarak bu yoldan kanama bölgesine ulaşılır ve kanama kontrol altına alınır. Kraniotomi sırasında kafatasından çıkarılan kemik parçası, işlem tamamlandıktan sonra yerine yerleştirilir.

Anevrizmaların cerrahi tedavisinde, anevrizma çevre damarlardan ve beyin dokusundan sıyrılır ve titanyumdan yapılan metal bir klips yardımıyla boynu kapatılır. Anevrizmanın beslendiği damar üzerinde kan akışının devam etmesi sağlanır. Klips kalıcıdır ve yerinde bırakılır. Vücuda herhangi bir zarar vermez ve kesi yeri dikilerek kapatılır. Kafatasında açılan pencere bazen kemiğin kendisi yerine başka maddelerden yapılan veya metal veya diğer materyallerle kapatılabilir. Bu ameliyatı geçiren kişilere MR çekilebilir. Anevrizma cerrahi olarak kapatıldıktan sonra beş yıl sonra anjiyografi gerekebilir.

Beyin Kanaması Tanısı Nasıl Konulur?

Beyin kanaması, halk arasında inme olarak bilinir. Beyin kanaması, kafatasının altında damarların bütünlüğünün bozulması sonucunda beyin içinde veya beyin üzerinde kan birikmesi ile oluşur. Beyin kanaması geçiren kişi hareket etmekte güçlük çeker ve olduğu yere yığılabilir. Genellikle beyin kanaması esnasında yüz kırmızı bir renk alır ve ağızda asimetri oluşur. Koma ve bilinç kaybına sebep olabilir. Bu durumda uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır. Kişi daha önceden hiç hissetmediği çok şiddetli ve ani bir baş ağrısı hissederse, bu beyin kanaması belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden acil olarak doktora başvurulmalıdır.

Beyin Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin kanaması şikâyeti ile gelen kişilere yapılacak ilk müdahale tansiyonu düşürmek olmalıdır. Beyin kanaması mutlaka bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Koma esnasında koma durumunun gelişip gelişmemesine bağlı olarak tedavi şekli değişebilir. Beyin kanamaları esnasında koma görülmeyen kişilerin cerrahi müdahale sonucunda hayata dönme olasılığı yüksektir. Yaşlılarda beyin kanaması riski genç ya da orta yaş grubu bireylere göre daha yüksektir. Çünkü beyin kanamalarında yaşlı insanlara cerrahi müdahale yeterli olmayabilir.

Beyin Kanaması Ameliyatının Sonrası

Beyin kanaması ameliyatından sonra hastaların iyileşme süreci titizlikle takip edilmelidir. Postoperatif dönemde hastaların durumu sık sık kontrol edilmeli ve olası komplikasyonlar önlenmelidir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir ve rehabilitasyon gerekebilir. Beyin kanaması sonrası yaşam kalitesi, erken müdahale ve etkili tedavi ile artırılabilir. Bu süreçte hastanın beslenme, fiziksel aktivite ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Nodül Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nodül Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Ülseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Ülseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Doğum Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Doğum Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Deviasyon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Deviasyon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası