İdrar Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
08 Temmuz 2024

İdrar Torbası Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar Torbası Ameliyatı

İdrar torbası, diğer bir adı ile idrar kesesi, böbrekler tarafından üretilen idrarın dışarı atılmadan önce biriktirildiği organdır. İdrar torbası yaklaşık 400 mililitre idrar biriktirebilir. Kese içindeki idrar miktarı 280 mililitreye ulaştığında, idrara çıkma hissi oluşur. İdrar torbası, küçük pelvis boşluğu içinde bulunur ve dört yüzü vardır: arka taban yüzü, üst yüz ve iki ön-alt yan yüz.

Arka taban yüzü kabaca üçgen biçimindedir ve aşağı arkaya doğru bakar. Bu yüz, kadınlarda vajinanın ön duvarı, erkeklerde rektum ile komşudur. Üreterler, idrar kesesine arka taban yüzünden bağlanır. Erkeklerde arka taban yüzü, duktus deferens ve vezika seminalis ile komşudur, bu yapılar erkek üreme yollarıyla ilgilidir. Arka taban yüzünün alt ucunda idrar kesesinin boyun bölgesi yer alır. Üretra, boyun bölgesinde idrar kesesine bağlanır ve idrarı vücut dışına taşıyan bir kanal görevi görür. İdrar kesesinin boyun bölgesi, simfizis pubisin 3-4 cm gerisinde yer alır.

İdrar kesesinin üst yüzü üçgen biçimindedir ve hem erkeklerde hem de kadınlarda periton zarı ile örtülüdür. Üst yüzün arka bölümü, sadece kadınlarda rahmin ön yüzü ile komşudur. İdrar kesesinin ön-alt yan yüzleri, önde yer alan pubisten, pubis arkasındaki yağ dokusu ile ayrılmıştır.

İdrar Torbası Ameliyatı

İdrar torbası ameliyatı, uzun süre sonda kullanmak zorunda kalan veya idrar boşaltma kanalında yaralanmalar yaşayan kişilerde kalıcı hasar oluştuğunda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyatla idrar kesesi doğrudan karın duvarına birleştirilir ve idrarın doğrudan boşaltılması sağlanır. Ameliyat genellikle zor olmayan bir işlemdir ve kişi sıkıntılar yaşadığında veya zorunluluk doğduğunda başvurulmalıdır.

Ameliyat, yalnızca idrar kaçırma problemini düzeltmek veya bu soruna ek olarak pelvis anormalliklerini (örneğin, kalın bağırsak, idrar torbası ve rahim sarkması, gaz kaçırma gibi) düzeltmek için uygulanabilir. Sadece idrar kaçırma problemi için yapılan ameliyatlar lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve hasta aynı gün taburcu edilir.

İleride hamile kalmak istemeyen hastalarda, mesane sarkması durumunda uygulanan tedavi yöntemi genellikle hastanın kendi dokusundan bir parça kullanılarak idrar torbasının yukarı kaldırılması şeklinde yapılır. Bu yöntemde başarı oranı %50 civarındadır. Sarkmanın şiddeti çok fazla ise veya daha önce ameliyat geçirilmiş ve hastalık tekrarlamışsa, "mesh" adı verilen tıbbi bezler mesane altına yerleştirilir. Bu tekniğin başarı oranı ise %90'ların üzerindedir. Ameliyat genellikle 20-30 dakika sürer ve başarı oranı %90'ın üzerindedir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır:

  • Ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
  • Düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarına karşı önlem alınmalıdır.
  • Hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

İdrar torbası ameliyatı, yaşam kalitesini artırmak ve idrar sorunlarını çözmek için etkili bir yöntemdir. Ancak, ameliyat sonrası bakım ve doktor tavsiyelerine uyulması, tedavinin başarısı için büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nasır Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nasır Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Akciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Akciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Makat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Makat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Nodül Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nodül Ameliyatı Riskleri ve Sonrası