Kifoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Kifoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kifoz Ameliyatı

Kifoz ameliyatı, omurganın öne doğru olan eğriliğinin tedavisinde kullanılan bir cerrahi müdahaledir. Halk arasında bu eğrilik kamburluk olarak bilinir. Sağlıklı bir omurganın yandan görünümü, boyun ve bel bölgesinde çukurluk, sırt bölgesinde ise tümseklik şeklindedir. Sırt bölgesindeki eğrilik normalde 25-40 derece arasında değişmektedir. Bu derecenin artması sonucu kifoz meydana gelir.

Kifozun Nedenleri

Kifoz oluşumuna zayıf karın ve sırt kasları, desteklenmeyen iri göğüsler sebep olabilir. Oluşan kifoz sonucu kişinin omuzlarında çökme, yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğilmesi şeklindeki duruş bozuklukları ile karşılaşılır. Kifoz genetik sebeplerden dolayı da görülebilir. Vücut ağırlığının omurga boyunca düzgün bir şekilde alt kısımlara iletilmemesinden kaynaklı olarak vücudun ağırlık dengesi bozulur. Kifozun vücudu en çok etkileyen özelliği ise kan pompalama hızının değişmesi ve buna bağlı olarak solunum veya akciğer hastalıklarının görülmesidir. Sırt bölgesindeki eğrilik derecesi 25 derecenin altındaysa korse tedavisi, 50 ile 60 derece arasında ise yoğun egzersiz programı, 60-70 derece arasında ise fizik tedavi programı, 70 dereceyi aşmışsa ameliyat uygulanır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Ameliyat ile omurgadaki eğrilik düzeltilip ense kökünden bel kıvrımının altına kadar olan tüm omurlar birbirine tutturulur. Tutturulan omurgalar yeniden blok haline getirilir. Bu sayede eğrilikte yapılan düzelme kalıcı olur. Küçük çocuklarda uygulanan farklı bir teknik ise tüm omurgaları kapsayan ve omurgaya iç içe geçen iki ayrı çubuk yerleştirilir. Omurga gelişimini tamamlayana kadar yaklaşık 6 ay aralıklarla çubuklar uzayan kısmı üzerinden açılarak uzatılır. Tüm ameliyat yöntemleri ile oluşabilecek akciğer ve kalp problemlerinin önüne geçilir. Vücut ağırlık dengesinin de düzeltilmesi ile sonraki dönemlerde karşılaşılacak kas iskelet problemlerinin de önüne geçilmiş olunur.

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası hastalar 24 saat yoğun bakım ünitesinde kalır. Daha sonra istirahat için normal odaya alınır ve pansumanlar her gün düzenli olarak yapılır. Beşinci günün sonunda da taburcu edilir. Dikişler alınana kadar geçen 20 günlük sürede, ameliyat yeri su ile temas etmemeli ve temiz tutulmalıdır. Dikişlerde akıntı, kötü koku gibi belirtiler gözlenirse mutlaka ameliyatı gerçekleştiren doktor ile görüşülmelidir. Dikişler alındıktan bir hafta sonra ameliyat yerinde problem yoksa duş alınabilir. Ameliyat sonrası damar yolundan ağrı kesici uygulanır ve daha sonra hap veya enjeksiyona geçilir. İlk günlerde hastanın tuvalet kullanımı zor olabilir. Alafranga tuvalet tercih edilebilir. İlaçların etkisiyle kabızlık yaşanabilir. Kabızlığı kolaylaştırmak için bol sıvı tüketimi ve vücudu zorlamayacak şekilde düzenli yürüyüşler yapılmalıdır. Ayrıca yemek yerden, TV izlerken yüksek sandalye ve koltuklarda oturma önerilir. Vücudu bükmek zor olacağı için yataktan kalkarken kalça ve dizler bükülerek yana doğru pozisyon alınmalıdır. Daha sonra yavaş hareketler ile yataktan destek alarak kalkılmalıdır. Omurga esnekliğinin yeniden kazanılması için omurga ve sırt egzersizleri yapılmalıdır. Egzersizler kolay olanından başlanarak ve kademeli olarak artırarak günlük üç seans beş-on dakika şeklinde uygulanmalıdır. Örneğin:
  • Omuzlar gevşetilerek boyun yukarı doğru esnetilir.
  • Kollar öne doğru uzatılır. Sağ el ile sol dirsek, sol el ile de sağ dirsek tutulur. Öne doğru uzanıp 15-20 saniye beklenerek tekrar doğrulur.
  • Dik bir şekilde oturup nefes alınır ve omuzlar arkaya doğru atılır. Nefes verirken bir esneme hissedene kadar kollar olabildiğince yukarı doğru kaldırılır. Beş saniye beklenerek omuzlar serbest bırakılır.

Hastanın masa başı işe dönmesi 8-12 haftayı bulabilir. Aktif sportif faaliyetlerine başlaması ise 12 ayı bulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nora

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kifoz ameliyatı olan biri olarak yaşadığım yoğun bakım süreci ve ameliyat sonrası ilk günlerde yaşanan ağrılar normal mi? Dikişlerimde herhangi bir akıntı veya kötü koku gözlemledim, bu durum ameliyatı gerçekleştiren doktorla hemen irtibata geçmem gerektiği anlamına mı geliyor? Ayrıca, yataktan kalkarken kalça ve dizlerimi bükerek yana doğru pozisyon almakta zorlanıyorum, bu normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nora Hanım,

Kifoz ameliyatı sonrası yoğun bakım süreci ve ilk günlerde yaşanan ağrılar genellikle normaldir. Vücut büyük bir cerrahi müdahaleden geçtiği için iyileşme sürecinde bu tür ağrılar beklenen bir durumdur. Ancak, dikişlerinizde akıntı veya kötü koku gözlemlemeniz, enfeksiyon belirtisi olabilir ve bu durumda doktorunuzla hemen irtibata geçmeniz önemlidir.

Yataktan kalkarken kalça ve dizlerinizi bükerek yana doğru pozisyon almakta zorlanmanız da ameliyat sonrası süreçte normal kabul edilebilir, fakat bu konuda size özel olarak verilen talimatlara uymak ve fizyoterapistinizle görüşmek faydalı olabilir. Herhangi bir endişenizde doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alt Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Alt Çene Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Konka Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Konka Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Labioplasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Labioplasti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diyabet Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diyabet Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Beni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Beni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası