Dirsek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
20 Temmuz 2024

Dirsek Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dirsek Ameliyatı

Dirsek ameliyatı, genellikle dirseğin her iki tarafından ve arka kısmından açılan 3-4 delikten gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu ameliyat, "dirsek artroskopisi" adı verilen bir teknikle yapılır ve çeşitli dirsek sorunlarının tedavisinde kullanılır. Bu sorunlar arasında eklem içindeki serbest kemik ve kıkırdak parçaları, sinovit ve dirsek artrofibrosizi yer alır. Sinovit, daha çok romatizmal hastalıklarda ortaya çıkar ve bu durumda dirsek artroskopisi ve sinoviektomi uygulaması yapılır, böylece açık cerrahiye gerek kalmaz. Dirsek eklemindeki kısıtlama belirtisiyle ortaya çıkan dirsek artrofibrosizi durumunda ise, dirsek artroskopisi ve eklem kapsülünde gevşetme işlemi uygulanarak sorun giderilir.

Dirsek Ameliyatında Neler Yapılır?

Dirsek eklemindeki kıkırdak hasarında, dirsek ameliyatı sırasında bazı işlemler yapılır. Dirsek artroskopisi sırasında dirsek eklemi görüntülenir ve gerekli tedavi ameliyatta uygulanır. Bu ameliyat genellikle eklem sertliğinde, sert cisim varlığında ve kıkırdaklarla ilgili lezyonlarda uygulanır. Bazen tendon ve sinirlerin gevşetilmesi amacıyla da yapılabilir. Ayrıca kırık tedavisinde deneyimli cerrahlar tarafından da uygulanan bir tedavidir. Operasyonda uygun yerlerden ortalama 1 cm'ye kadar delik şeklinde kesiler açılır. Dirsek eklemi özel kamera ve aletlerle, görüntü altında tedavi edilir. Eklemin içine özel sıvılar verilir ve eklem mesafesi genişletilmiş olur. Dirsek ameliyatı genel anestezi ile yapılır; bazen sadece sorunlu kol uyuşturulabilir. Ameliyattan önce hastaların kan sulandırıcı ilaçlarını 7-10 gün öncesinde kesmesi gerekir. Dirsek eklemi çevresinde çok sayıda sinir ve damar bulunduğundan, ameliyat sırasında açılan deliklerin yerine özen gösterilmelidir. Bu yüzden dirsek ameliyatı deneyimli bir cerrah tarafından yapılmalıdır.

Dirsek ekleminde kıkırdak hasarında dirsek ameliyatı sırasında, hasarlı bölümün çıkarılması, kıkırdak kaybı bulunan yerdeki kemikte açılan küçük deliklerle kanlanmayı sağlama, 1,5 cm'den fazla kıkırdak kaybı olduğunda, genellikle sağlam olan diz ekleminden çıkarılan tüp şeklinde kıkırdak ve kemik greftlerin transferi, kıkırdak hücre, kök hücre nakline uygun vakalarda hastadan kıkırdak hücre alımı gibi işlemler yapılabilir.

Dirsek Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Hastaların rehabilitasyonuna hemen ameliyatın ardından başlanır. Hasta odasına çıkarıldığında, dirsek çevresindeki kasların gevşemesine yardımcı olmak için hafif rehabilitasyon çalışmaları yapılır. Sargıda olan koldaki ağrının giderilmesi ve şişkinliğin azaltılması için etrafına buz torbası konur. Hasta gerektiği takdirde ağrı kesici ilaç alabilir. Hastalar taburcu olmadan önce, fizyoterapist yapılması gereken rehabilitasyon egzersizlerini gösterir. Hastanın dikişleri ve bandajı taburcu olmadan çıkarılır.

Evde fizyoterapistin gösterdiği şekilde egzersizlere devam edilir. Dirsek bölgesine bakım uygulanır. İlk haftalarda dirsek bölgesi daha hassas olur. Bu yüzden ameliyat yapılan kolla ağır işler yapılmamalıdır. Herhangi bir şey kaldırılmamalıdır. 4-6 hafta kadar sadece bir fincan kahve kadar ağır şeyler kaldırılabilir. Bir yerden kalkarken ameliyatlı koldan destek alınmamalıdır. 6 hafta süreyle çekme gerektiren hareketler yapılmamalıdır. Doktorun önerdiği hareket aralığı aşılmamalıdır. Düşme ve darbelerden korunmak gerekir. Hastalar daha çabuk yorulacaklarından, sıkça dinlenmelidir. Ameliyatlı kolun kullanıldığı temizlik işleri yapılmamalı, toz bile alınmamalıdır. Hastalar kol askısı için doktora danışmalı, gerekirse ilk ayda geceleri bunu takmalıdır. Temas gerektiren sporlardan uzak durulmalıdır. Ameliyatta açılan kesi yerlerinde şişlik olması normaldir. Bir süre sıkı giysilerden uzak durulmalıdır. Dirsek otururken bir yastıkla desteklenmelidir.

Dirsek Ameliyatı Komplikasyonları Nelerdir?

Bu ameliyatlarda oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Genellikle ameliyattan sonra komplikasyon gelişme riski düşüktür. %5 oranında ciddi komplikasyon riski bulunmaktadır. Ancak hastalardaki kronik rahatsızlıklar komplikasyon riskini yükseltir. Ameliyatta ortaya çıkabilecek enfeksiyon riski her cerrahinin sonucunda gelişebilir ve bu, hastadaki iyileşmeyi geciktirebilir. Bu nedenle hastalar ameliyattan önce antibiyotik kullanmalı, ameliyat sonrasında diş tedavileri yaptırmamalıdır. Çünkü bu tedavilerde bakteriler kana daha kolay karışabilir. Dirsek ameliyatında kullanılan implant nedeniyle osteoliz yani kemik kırılması olabilir. Bunun dışında implant kırığı oluşabilir. Bu komplikasyonların dışında, kaslarda, sinirlerde ve kemikte yaralanma oluşabilir.

Dirsek Ameliyatının Uygun Olmadığı Durumlar

  • Hastanın daha önceden enfeksiyon öyküsü olması ya da enfeksiyonu bulunması halinde
  • Kemiğin dirseği yeterince desteklememesi ya da kemiğin olmaması
  • Kemikler yeterince gelişmediyse
  • Dirsekte yaralanmış sinirlerin olması
  • Dirsek kaslarının yaralanması ya da işlevini yapmaması
  • Dirseğin stabil olması, ağrısız olması ya da işlevini yerine getirmesi
  • Cilt lezyonlarının olması ya da daha önceden geçirilmiş olması
  • Romatoid artrit hastası olmak
  • Kemik kaybının fazla olması halinde, dirsek ameliyatı yapılamaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Azat

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Dirsek ameliyatı sonrası şişlik ve ağrı ne kadar sürer? Ameliyatlı kolun kullanılmasında herhangi bir sınır var mı? Rehabilitasyon egzersizlerine ne zaman başlanmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Azat, dirsek ameliyatı sonrası şişlik ve ağrı genellikle ameliyatın türüne ve kisinin iyileşme kapasitesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genelde, şişlik ve ağrı ilk 1-2 hafta yoğun olur ve zamanla azalır. Ancak, tam iyileşme süreci birkaç ay alabilir. Ameliyatlı kolun kullanımı konusunda ise doktorunun verdigi talimatlara uyman önemlidir. Genellikle belirli bir süre hareketsiz kalması gerekebilir ve ağır yük kaldırmaktan kaçınmak gerekir. Rehabilitasyon egzersizlerine ne zaman başlayacağınızı da yine doktorunuz belirleyecektir, ama genellikle ameliyat sonrası birkaç hafta içinde hafif egzersizlerle başlanır. En doğru ve detaylı bilgi için doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Anju Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Anju Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kaldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kaldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası

Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası