Mide Kapakçığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Mide Kapakçığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Kapakçığı Ameliyatı

Mide kapakçığı ameliyatı, ağıza alınan besinlerin çiğnenerek yemek borusundan mideye geçişine izin veren kapakçık ile ilgilidir. Bu kapakçık sayesinde, besinler geri yukarı çıkamadan mideye geçici olarak depolanır. Ancak gebelik, obezite, gazlı içecekler, kahve, yağlı ve baharatlı besinler, çikolata, alkol ve sigara gibi etkenler bu kapakçığın işlevini yitirmesine sebep olabilir. Fonksiyonunu kaybeden kapakçık, boğazda bir şey varmış hissine yol açar ve yutkunma sırasında zorlanma ve ağrıya neden olur. Bu durum, yemek borusundaki normal hücrelerin kötü huylu urlara dönüşmesine ve reflü hastalığının meydana gelmesine sebep olabilir. Mide kapakçığının işlevini yitirmesi durumunda ilaçla tedavi veya cerrahi operasyon ile besinlerin yukarı çıktığını hissetme, ağıza acı su gelmesi, göğüste yanma hissi, sürekli öksürükler, kalp çarpıntısı, solunum problemleri ve midede şişkinlik gibi rahatsızlıklar ortadan kaldırılabilir. Genellikle mide kapakçığı cerrahi operasyonlarında başarı seviyesi yüzde 90'dır.

Mide Kapağı Ameliyatına Götüren Nedenler

  • Hasta hayat boyu ilaç kullanmak istemiyorsa ve ilaçların yan etkileri ile sıkça kullanma zorunluluğundan kaçınıyorsa,
  • Hasta reflü hastalığı yanı sıra mide fıtığı gibi diğer rahatsızlıklara da sahipse,
  • Hastanın diğer bir rahatsızlık için ömrü boyunca kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa; tansiyon, kemik erimesi, doğum kontrol ilacı gibi,
  • Hasta yaşam tarzını değiştiremiyorsa; kilolu ise kilo vermek ya da uyumadan 3-4 saat önce yemek yemeyi bırakmak gibi,
  • Vücudunda reflüye bağlı hasarlar oluşmuşsa; yemek borusu yaraları, ses kısıklığı, akciğer rahatsızlıkları gibi,
  • Beslenme alışkanlıklarından vazgeçemiyorsa; kızartma, kahve ya da gazlı içeceklerden uzak durmak istemiyorsa.

Mide Kapakçığı Ameliyatı ve Uygulama

Laparoskopik cerrahi operasyon, hastaya az ağrı ve kısa sürede iyileşme sağladığı için tercih edilmektedir. Yemek borusu ve mide arasında bozulmuş olan kapak laparoskopik cerrahi operasyonla yeniden oluşturulur ve midenin içindekilerin yemek borusuna kaçması önlenir. Yaklaşık 1-1,5 saat süren cerrahi operasyon, son teknik gelişmelerden yararlanılarak yapılır ve hasta ertesi gün ağızdan beslenmeye başlayabilir. 7 gün ardından normal hayatına dönebilir ve iş başı yapabilir. Bu sayede hasta sürekli ilaç kullanmaktan, yemek borusu enfeksiyonu ve buna bağlı olarak kanser riskinden korunmuş olur. Hastalar cerrahi operasyondan sonra buruna takılı bir sonda ile çıkarlar. Sonda, mide kapakçığı ameliyatı sırasında mide ve yemek borusundan dışarı uzanan 4-5 milimetre çapında bir hortumdur.

Ekstra Bilgiler

Mide kapakçığı ameliyatı sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır:

  • Ameliyat sonrası dönemde diyetisyen kontrolünde beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi,
  • Ameliyat sonrası ilk birkaç hafta ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması,
  • Düzenli aralıklarla doktor kontrollerine gidilmesi,
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınılması,
  • Stres yönetimi ve uyku düzeninin sağlanması.

Bu şekilde, mide kapakçığı ameliyatı sonrasında hastalar daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilir ve mide kapakçığı ile ilgili sorunların tekrar etmesi önlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İç Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İç Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Diş İmplant Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş İmplant Ameliyatı Riskleri ve Sonrası