Rahim Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Rahim Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Rahim Ameliyatı Sonrası:

Rahim, leğen kemiğinin çevrelediği bölgede (pelvis) bulunan ve düz kas dokusundan oluşan, gebelik sırasında bebeğin geliştiği bir organdır. Doğum sırasında kasılarak bebeğin doğumunu sağlar. Gebelik yok ise, rahmin içini döşeyen tabaka olan endometrium her ay adet kanaması şeklinde atılır. Rahim ameliyatı ise, rahmin birtakım hastalık durumlarında alınması işlemine verilen isimdir. Tıp dilinde bu işlem histerektomi olarak adlandırılır. Kadın hastalıkları ve doğum grubunun en sık gerçekleştirdiği ameliyatlardan biridir.

Rahim Ameliyatının Nedenleri:

  • Miyomlar (Rahmin düz kasından gelişen iyi huylu urlar)
  • Anormal kanama
  • Endometriozis
  • Uzun süren, tedavilere yanıt alınamayan rahim kaynaklı ağrılar
  • Kanser
  • Rahim sarkması

Rahim alma ameliyatları, genellikle yumurtalık ve tüplerin alınmasını içermez. Ancak bu organlarda da hastalık olması durumunda, bu organlar da alınabilir. Ameliyat sonrasında yaklaşık 6 hafta boyunca dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu süre zarfında, katı yiyecek diyeti uygulanmalı, cinsel ilişkiye girilmemeli ve araba kullanılmamalıdır. 6 hafta sonra dikişlerin alınmasıyla birlikte hasta kendini iyi hissettiği zaman normal yaşantısına dönebilir.

Ameliyat Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Ameliyat sonrasında, vücuda fazla yüklenmeden yaşam hızının yavaş yavaş artırılması önerilmektedir. Doktor uygun görmediği sürece cinsel ilişki ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Bu süre, geçirilen ameliyatın seviyesine ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hazmı ve sindirimi fazla yormamak adına verilen diyete düzenli bir şekilde uyulmalı ve katı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tuvalet ihtiyacı giderilirken fazla zorlanmamak ve kabız olmamaya dikkat edilmelidir. Yanma veya kanama görüldüğü an mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Banyo yapma işlemi duş alma hafifliğinde olmalı, açık yara varsa sabun ve şampuan kullanılmamalı ve banyoda fazla zaman geçirilmemelidir. Denizde ve havuzda yüzme aktiviteleri ancak doktor izin verdikten sonra yapılmalıdır. Ağrı olması durumunda doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Ekstra Bilgiler:

Histerektomi sonrası, hormon seviyelerinde değişiklikler olabilir. Özellikle yumurtalıklar da alınmışsa, menopoz belirtileri görülebilir. Bu durumda hormon replasman tedavisi (HRT) önerilebilir. Ayrıca, ameliyat sonrası psikolojik destek almak da önemlidir. Hastalar, bu büyük değişiklikten sonra duygusal olarak zorlanabilirler ve profesyonel destek bu süreci daha rahat geçirmelerine yardımcı olabilir.

Rahim ameliyatı geçiren kadınların düzenli doktor kontrollerine gitmeleri önemlidir. Bu kontroller, iyileşme sürecinin takibi ve olası komplikasyonların erken teşhisi açısından kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle Hemoroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Migren Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Migren Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Fistül Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Fistül Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Zehirli Guatr Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Zehirli Guatr Ameliyatı Riskleri ve Sonrası