Omurga Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
11 Temmuz 2024

Omurga Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurga ameliyatı, omurga hastalıklarının tedavisinde uygulanan cerrahi bir müdahaledir. Günümüzde toplumda sıkça rastlanan omurga hastalıkları, kişilerin yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Omurilik kayması, bel kırıkları, fıtık, omurilikte dar kanal gibi sorunlarda omurga ameliyatı yapılabilir. Hastanın omurga yapısı uygunsa ameliyat spinal anesteziyle de yapılabilir. Yani omurgada ciddi dar kanal sorunu yoksa ve omurgaya iğneyle girişte sorun bulunmuyorsa, operasyon bu şekilde kolayca gerçekleştirilebilir. Özellikle sırtın orta kısmına kadar olan sağlık problemlerinde bu anestezi yöntemi kullanılabilir. Diğer hastalarda genel anestezi uygulanır. Ancak genel anestezi alması risk taşıyan, genel anesteziden çekinen, akciğer sorunlarından kaynaklanan uyutulma riski taşıyanlar veya nefes alma sorunu bulunan kişilere omurga ameliyatı spinal anestezi ile yapılabilir.

Omurga Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genellikle omurga kırıkları, tümör, bel kayması, enfeksiyon gibi nedenlerle meydana gelen omurga çökmeleri ya da dar kanal nedeniyle ameliyatta fazla kemik kaldırıldıysa, omurganın desteklenmesi amacıyla omurga ameliyatı yapılabilir. Bu operasyonda omurgaya platin takılır. Bu platinlerin yapısı genellikle titanyumdan oluşmakta ve yan etkiye neden olmamaktadır. Hastalarda yaşam boyu kalabilir.

Omurga ameliyatı, uzman ellerde yapılması gereken oldukça ciddi operasyonlardan biridir. Çünkü omurlara takılan her vidada dikey ve yatay olarak tespit edilmiş açılar vardır. Açılara uyulmadığı takdirde sinir dokusunda zedelenme olabilir. Bu sorun hastanın ameliyattan daha kötü bir halde, yani felçle çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle omurga ameliyatı, uzman cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları bu ameliyatı başarıyla uygulayabilir. Ameliyat, hastanın sırtından ya da yan kısmından açılan kesilerden girilerek uygulanır. Planlanan omurlara yerleştirilen platinlerden sonra, kesi yeri kapatılarak ameliyat sona erdirilir. Gerekirse hastaya kan birikimine karşı dren takılır.

Omurga Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bu operasyon yaklaşık 3-4 saat sürer. Hastanın sırtından platin yerleştirildiyse, operasyonun ertesi günü yürümeye başlar. Bir hafta içinde daha rahat hareket edebilir hale gelir. Eğer yandan omurların ön kısmından platin takıldıysa, hastanın yürümesi 4-5 günü bulur. Buna anterior yaklaşım adı verilir. Oldukça zor bir operasyondur. Tam olarak dolaşmaya başlaması ise 10 günü geçer. Bu operasyonda hastanın sağ ve sol yanında 3 gün süreyle drenleri olur. Operasyon spinal anesteziyle yapıldıysa, hastalar açısından daha konforlu bir dönem geçirirler. Bu, hastaların ameliyattan sonra da rahat etmesini sağlar. Genel anestezi sonucunda ortaya çıkacak sorunlar, komplikasyonlar ve ruhsal sorunlar yaşanmaz.

Omurga Ameliyatı Sonrasında Yaşam

Hastalar iyileşme sürecinden sonra eğilme, koşma, zıplama gibi hareketleri rahatlıkla yapabilir. Hareketlerinde kısıtlanma olmadan yaşamına devam edebilir. Omurgaya yerleştirilen platinlerin vücuda zararı olmadığından, çıkarılmasına gerek olmaz. Üstelik bunları çıkarmak, takmaktan daha zor olur. Sadece takılan çubuklarda kırılma olursa, operasyonla çıkarılabilir. Vida boynunda olan vida kırılması sakıncalı olmaz. Çünkü bu sinirin uzağında, kemik giriş yerinde olur. Kaynama da olduysa, yerinde kalmasında sakınca olmaz. Ancak takıldıktan sonra 3 ay içinde kırılma olduysa, değerlendirme yapılarak çıkarılabilir. Omurga ameliyatıyla takılan platinlerde amaç, çökmüş ya da kırık omur parçasının kaynaması ve 3-4 aylık sürede omurganın yükünü taşıması yani bir anlamda omurgaya mekanik destek verilmesidir. Kaynama olduğunda yükte kemiğe biner ve takılan platin ikinci planda kalır. Kişinin omurga ameliyatı sayesinde hareketleri daha kolay yapması sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

yüksel

23 Nisan 2024 Salı

omurgam kırık doktor ameliyat dedi ne yapmam gerekiyor korkuyorum belimde zormu oluyor ne kadar zaman iyileşir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yüksel,

Ameliyat kararı doktorların detaylı incelemeleri sonucunda veriliyor ve genellikle en iyi tedavi yöntemi olarak öneriliyor. Omurga ameliyatları, uzman bir ekip tarafından yapıldığında başarılı sonuçlar verebiliyor. Ameliyatın zorluğu ve iyileşme süresi, kırığın yerine ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak, bu tür ameliyatlar sonrasında hastalar birkaç hafta içinde ayağa kalkabiliyor ve tam iyileşme birkaç ay sürebiliyor. Doktorunuzun önerilerini dikkatle takip etmek ve fizik tedavi programlarına uymak iyileşme sürecinde çok önemli. Korkularınızı doktorunuzla paylaşarak onun deneyimlerinden ve önerilerinden faydalanabilirsiniz. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

2. Cevap
cevap

Cihangir

Eğer kırık varsa mutlaka ameliyat olmalısınız daha fazla kötü olmadan. Omurga insan vücudunun en önemli parçalarından birdir bu yüzden dikkat etmelisiniz.Ameliyat sonrası 2 veya 3 ay arasında tamamen iyileşir uzun sürmesinin sebebi kemiklerin kaynaşma zamanının uzun sürmesi. Geçmiş olsun

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Safra Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Safra Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Lazerle Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Lazerle Burun Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle Burun Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Meme Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Meme Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası