Kapalı Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

Kapalı Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapalı Menisküs Ameliyatı

Artroskopi; halk dilinde kapalı ameliyat olarak bilinen ve tıpta artroskop olarak adlandırılan, kurşun kalem inceliğinde bir alete yerleştirilmiş küçük bir lens ve aydınlatma sistemiyle yapılan bir operasyondur. Artroskop, 4,5 mm'lik açılan deliklerden diz eklemini ayrıntılı olarak görmeyi sağlar. Artroskopi, eklem hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan son teknoloji bir cerrahi yöntemdir. Artroskopi kelimesi, Latince "artros" (eklem) ve "skopi" (gözlem) anlamına gelen köklerden türetilmiştir. Kısaca artroskopi, eklemin içine bakmak anlamında kullanılır. Artroskop, fiber optik ışık kaynağına bağlı mercek ve video kamera sistemleri kullanır. Eklem içerisini görmek için 0,5 santimlik deliklerden artroskopinin optik sistemi eklemin içine sokulur. "Skop" diye adlandırılan optik sistemin ucuna takılan bir kamera ile ekrandan bütün eklem içi görülür ve bu görüntüleri 5-10 kat büyütmek mümkündür. Bu sayede eklemin içindeki tüm yapılar detaylı bir şekilde incelenebilir. Artroskopi görüntülerine ve koyulan tanıya bağlı olarak diğer cerrahi aletler yardımıyla kapalı menisküs ameliyatı gerçekleştirilebilir. Artroskopi yöntemiyle yapılan ameliyatlar, klasik cerrahilere oranla daha kısa sürede, daha kolay ve en az hasarla uygulanabilir.

Menisküs Nedir?

Diz ekleminde C ve O şeklinde bulunan, uyluk ve baldır kemikleri arasında yer alan kıkırdak kıvamında eklem iç yapılarıdır. Her diz ekleminde iki tane menisküs bulunur. Dizde bulunmaları nedeniyle varlıkları önemlidir. Menisküsler, vücuttaki eklemleri korumak ve işlevlerine yardımcı olmak gibi görevler üstlenmiştir. Eklemin uyum ve sıkılığını artırmak, şok emilmesi, kontrol düzeyinin artırılması ve eklemin beslenmesine yardımcı olmak gibi detaylı görevleri vardır.

Menisküs Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Artroskopi, günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanan, konforu yüksek etkin bir metottur. Artroskopi ile her büyüklükte eklem hastalığının tanı ve tedavisi mümkündür. Ayak bileği, el bileği, kalça, diz, dirsek ve omuz gibi rahatsızlık yaşanan bölgelerde kullanımı yaygındır.

MR (Manyetik Rezonans), ileri teknoloji bir radyolojik görüntüleme yöntemi olup, hastanın dizi manyetik dalgalar yardımıyla birçok açıdan kesitlerle görüntülenir. Üstünlüğü, diz gibi kemikler arasındaki yumuşak dokuları net bir şekilde ortaya koymasıdır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Kapalı menisküs ameliyatı için ameliyathane şartları ve anestezi gereklidir. Tanısal artroskopi lokal anestezi ile yapılır. Cerrahi operasyonlar sıklıkla genel veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır. Menisküse müdahale için 5 mm boyunda bir kesi yapılır, operasyon için birkaç kesi daha gerekebilir. Cerrahi müdahaleler için gereken aletler ikinci bir kesi ile eklem içine sokulur. Ameliyat, ekrandan eklem içi seyredilerek menisküse müdahale yapılır. Operasyon tamamlandıktan sonra, eklem içine biriken sıvıyı dışarı atmak üzere bir dren yerleştirilebilir. Bu dren sıklıkla ameliyattan sonraki pansuman sırasında çıkarılır. Kapalı menisküs ameliyatı sonrası çoğunlukla hafif ağrı kesiciler yeterli gelir. Yapılan ameliyatın durumuna göre hastanede kalış süresi bir veya iki gün arasında değişebilir. Kapalı menisküs ameliyatında alçı uygulaması yapılmaz fakat kontrollü harekete izin veren dizlikler kullanılır. Bazı durumlarda hastaya koltuk değneği kullandırılarak ameliyatlı bacağa tam yük vermekten kaçınılabilir. Kapalı menisküs ameliyatı sonrası hastaya bazı hareket ve egzersizler, yara bakımının nasıl olacağı konusunda bilgi verilir. Ameliyat sonrası hekim tarafından duruma göre kontrollerde dikişlerin alınması ve rehabilitasyon programı konusunda yardım almanız gerekebilir. Artroskopi sonrası problem yaşanması, komplikasyon görülmesi nadirdir. Ancak ameliyat sonrası şişlik veya kan birikmesi olasılığı az da olsa mümkündür. Enfeksiyon gelişmesi ve iltihap oluşması diğer ameliyatlara göre çok azdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ülgü

18 Mayıs 2024 Cumartesi

İyi günler, ben yirmi üç yaşındayım. Fakat menisküslerim de aşırı zorlama sonucu yırtık oluştu. Bunun için bir şeyler önerdi doktor ama onlar işe yaramadı. Meniskus ameliyatının şartları neler bilmiyorum. Sizce ben de menisküs ameliyatı olmalı mıyım yoksa doktorun önerdiği hareketleri yapmaya ve ilaçları kullanmaya devam mı edeyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, menisküs yırtıkları ciddi bir durum olabilir ve tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişebilir. Ameliyat gerekip gerekmediğine karar vermek için bir ortopedi uzmanıyla detaylı bir değerlendirme yapmanız önemlidir. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemleri işe yaramadıysa, bunu kendisine bildirerek durumu tekrar gözden geçirmesini isteyebilirsiniz. Alternatif tedavi yöntemlerini ve ameliyatın sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla açık bir iletişim kurmanız en doğru yol olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Altı Torbaları Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Altı Torbaları Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Delik Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Delik Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Baypas Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Baypas Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kulak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Dış Gebelik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dış Gebelik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası