Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
26 Temmuz 2024

Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Basur Ameliyatı Nedir?

Basur, anal bölgede bulunan vasküler yapıların zamanla genişleyerek iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur. Tıp dilinde "hemoroid" olarak adlandırılan bu hastalık, toplumda oldukça yaygındır. Oluşan hemoroid, rektum içinde ise iç basur, rektum dışında ise dış basur olarak isimlendirilir. Kendini kaşıntı, şiddetli ağrı ve kanama gibi belirtilerle gösterir. Aşırı acı ve ekşi yemekler, sürekli kabızlık ve ıkınma gibi faktörler basur oluşumunu tetikleyebilir. Basur daha çok kronik kabızlık yaşayan kişilerde görülür.

Basurun Belirtileri ve Nedenleri

Basur belirtileri arasında:

  • Kaşıntı
  • Şiddetli ağrı
  • Kanama
  • Anal bölgede şişlik

Bulunur. Bu belirtiler, özellikle aşırı acı ve ekşi yemeklerin tüketilmesi, sürekli kabızlık ve ıkınma gibi durumlarla tetiklenir. Basur, dengeli bir beslenme programı ile kontrol altına alınabilir. Basur problemi olanlar, beslenme listesinden acıyı çıkarmalı ve sıvı ağırlıklı, lifli gıdalarla beslenmelidir.

Basur Tedavi Yöntemleri

Basur tedavisinde öncelikle basurun şiddeti ve boyutu tespit edilir. Başlangıçta hastaya beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi önerilir. Beraberinde losyon, jel ve merhemlerle basur belirtileri kontrol altına alınmaya çalışılır. Ayrıca baskıyı azaltmak amacıyla ped ve yastıklar önerilir. Kullanılan ilaçların uyuşturucu ve ağrı kesici özellikleri vardır. Bölgenin geçici olsa da uyuşmasını sağlayarak hastada ciddi anlamda rahatlamaya yardımcı olur.

Basur Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Basur ameliyatı için, hastanın tüm tetkikleri yapılarak ameliyata uygun olup olmadığına bakılır. Hastanın bağırsaklarını temizlemek amacıyla ilaç verilerek bağırsakların tam anlamıyla boşaltılması sağlanır. Boşaltım işlemi, hastanın ameliyattan sonra rahat olmasını sağlar. Ameliyat öncesindeki gece hastanın hiçbir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Ameliyat sırasında tercih edilecek anestezi, hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterir. Sağlık sorunu olmayan kişilerde genellikle yarım anestezi kullanılır; hastanın belden alt tarafı uyuşturulur. Ameliyatta basur memesini almak için kesi açılır ve bu kesiden meme çıkarıldıktan sonra kesi tekrar dikilir. Makat eski haline getirilerek ameliyat sonlandırılır. Ameliyat sonrasında anestezinin etkisi geçince hasta biraz ağrı hissedebilir, bu ağrı ağrı kesiciler ile kontrol altına alınır.

Ligasure Cihazıyla Basur Ameliyatı

Ligasure cihazıyla yapılan basur ameliyatı, hastanın güvenle ve ağrısız bir şekilde bu problemden kurtulmasını sağlar. Hastanın iyileşme süreci oldukça kısadır. Ligasure cihazı ile aynı anda kesme, yakma ve birleştirme işlemleri yapılır. Bu yöntemde basur memesi çıkarılarak olası komplikasyonlar bloke edilir.

Lazerle Basur Ameliyatı

Lazer, birçok hastalığın tedavisinde başarılı bir şekilde kullanıldığı gibi basur tedavisinde de kullanılmaktadır. Lazerle basur ameliyatında yüksek bir ısıya sahip ışıkla basur memesi kontrol altına alınır. Bu ısı, basur memesini ısıtarak küçültür. Hasta ameliyat sırasında çok hafif bir acı hisseder. Basur memesiyle birlikte bölgedeki damarlar da yakılarak varisleşmiş damarlar küçültülür. Bu yöntem sayesinde zamanla doku eski sağlığına tekrar kavuşur. Lazerle basur tedavisinin yanı sıra aynı anda bağırsak sarkması da tedavi edilir, bu yöntem hastalar için oldukça avantajlıdır.

Basur Ameliyatı Sonrası

Basur ameliyatından sonra anestezinin etkisi geçince hastada ağrı hissi olur. Ameliyat herhangi bir riske neden olmaz, bu nedenle hasta ameliyat olduğu gün hastaneden taburcu edilir. Ameliyattan sonra hasta kaldırılarak yürütülür. Basurun olduğu bölgede şişlikler veya ödem oluşabilir, bu nedenle hasta idrara çıkmakta zorlanabilir. Hastanın hemen araba kullanması önerilmez. Ameliyat sonrası ağrılar için reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir. Hasta tuvalete çıktığında kanamanın olması normaldir. Ameliyattan sonra belli bir süre hasta kabız olmamaya dikkat etmelidir, bu nedenle katı gıdalardan kaçınmalıdır. Hasta büyük tuvaletine çıkacağı zaman bölgeyi uyuşturan kremler kullanarak yaşayacağı acıyı hafifletebilir. Bölgede oluşan şişlik ve ödem için buz uygulanabilir. Ameliyattan sonra bölgenin iltihaplanmaması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şadan

26 Temmuz 2024 Cuma

Ben de basur ameliyatı geçirdim ve sonrasında şişlik ve ödem yaşadım, bu durumda ne yapmam gerekiyor? Ayrıca ameliyat sonrası kanama normal mi, yoksa endişelenmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞadan,

Geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Ameliyat sonrası şişlik ve ödem yaşaman normaldir, bu durum genellikle birkaç hafta içerisinde azalmaya başlar. Bu süreçte, doktorunun önerdiği ilaçları kullanman ve dinlenmen önemlidir. ޞişlik ve ödemi azaltmak için soğuk kompres uygulayabilir ve bol su içebilirsin.

Ameliyat sonrası hafif kanama da yaygındır ancak kanama yoğun ve sürekli hale gelirse, mutlaka doktoruna başvurmalısın. Bu durum altta yatan bir komplikasyonun belirtisi olabilir ve profesyonel bir gözlem gerektirebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni