Kalın Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
27 Haziran 2024

Kalın Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalın Bağırsak Ameliyatı

Kolon yani kalın bağırsak, sindirim sisteminin alt kısmıdır. Bağırsak, ince bağırsak, kalın bağırsak ve kolonun son bölümü olan rektumdan oluşan uzun, boru şeklinde bir organdır. Gıdalar tüketildikten sonra midede sindirilmeye başlanır. Ardından besinlerin vitaminleri emilmek üzere ince bağırsağa boşaltılır. Besinlerin kalan kısımları kolon boyunca ilerler ve rektuma ulaşıp bedenden dışarı atılır. Kolon ve rektum, suyun emilmesini sağlar ve kişi onu dışarı çıkaracak hale gelene kadar artıkları bedende tutar.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Nedir?

Küçük düzeyde invazif laparoskopik kolon operasyonu olarak tanımlanan uygulama sayesinde cerrah, birçok kolon prosedürünü ufak insizyonlarla gerçekleştirebilir. Bu prosedüre bağlı olarak hasta birkaç gün içinde hastaneden ayrılabilir ve açık ameliyat uygulanan hastalara oranla günlük hayatlarına daha hızlı dönebilir.

Pek çok laparoskopik kolon rezeksiyonunda, cerrahlar kişinin iç organlarını televizyon ekranında büyütülmüş şekilde izleyerek operasyonu gerçekleştirirler. Büyüklükleri yarım cm olan 4-5 ufak açıklıktan operasyon yapılır. Kimi zaman bu ufak açıklıklardan biri prosedür gereği 5-10 cm'ye kadar açılabilir.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonunun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Bu uygulama ile operasyon neticesinde daha az ağrı hissi yaşanır.
  • Hastaların hastanede yatış süreleri azalır.
  • Katı gıda diyetine geçiş aşaması hızlanır.
  • Bağırsak aktivitelerine yeniden dönüşü hızlandırır.
  • Günlük hayata uyum sürecini hızlandırır.
  • Kozmetik açıdan daha faydalı sonuçlar oluşturur.
Bu uygulamanın pek çok faydası bulunmasına rağmen, bütün hastalar için uygun olmayabilir. Bu yöntemin uygun olup olmadığına ancak uzman doktor karar verebilir.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu İçin Nasıl Hazırlıklar Yapılmalıdır?

Kolon rahatsızlıklarının çoğu kolonoskopi veya kolon grafisi ile tespit edilir. Kolonoskopi, anüs bölümünden girilen ve kalın bağırsakların bitimine kadar sokulan, yumuşak yapıda, bükülebilme özelliğine sahip neredeyse parmak kalınlığında olan bir tüple bağırsakların görüntülenmesidir. Kolon grafisi ise baryum lavman adı verilen beyaz bir sıvının rektuma enjekte edildiği ve ufak bir basınç yaparak tüm kalın bağırsaktan dışarı atılırken çekilen bir röntgen filmidir. Bu tetkikler sayesinde uzmanlar bağırsakların içini görüntüleyebilir ve sorunun teşhis edilmesi kolaylaşır. Kimi zaman karın bölgesinin bilgisayarlı tomografi ile görüntülenmesi gerekebilir. Operasyon öncesinde kan tetkikleri, elektrokardiyogram (EKG) veya akciğer grafisi istenebilir. Bu hazırlıkları maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Kişinin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak, operasyon öncesinde genellikle kan değerlerinin ölçümü, muayene, akciğer grafisi ve EKG yapılır.
  • Operasyon yapılmadan önce ameliyatın fayda ve zararları göz önüne alınmalı ve kişiden ya da yakınlarından ameliyata rıza gösterdiklerine dair belge alınmalıdır.
  • Kişinin yapısına bağlı olarak kan transfüzyonu ve diğer kan ürünleri gerekebilir.
  • Operasyondan önce gece veya sabahında duş alınması önerilir.
  • Operasyondan önce rektum ve kolonun tamamen boş olması gerekmektedir. Çoğu kez hasta özel bir temizleme solüsyonu ile kolonunu boşaltmalıdır. Yani operasyondan önceki birkaç gün içinde sıvı gıdalar tüketilmeli ve lavmanlar kullanılmalıdır.
  • Ağız yoluyla alınacak antibiyotikler reçete edilir. Cerrah, ilacın kullanımı açısından hasta ve yakınlarını yönlendirir. Eğer önerilen antibiyotikler kullanılmazsa cerrah bu konuda bilgilendirilmelidir.
  • Önerilen hazırlıklara uyulmazsa bu operasyonun güvensiz sonuçlara yol açabilir.
  • Operasyondan önceki gece yarısından itibaren hiçbir gıda tüketilmemelidir. Su dahi içilmemelidir. Ancak cerrahın önerisi ile operasyon sabahında az miktarda suyla ilaç alınabilir.
  • Aspirin, kan sulandırıcı ilaçlar, E vitamini ve anti-enflamatuvar ilaçlar operasyona bir hafta kala geçici olarak kesilmelidir.
  • Operasyona iki hafta kala diyet ilaçları kesilmelidir.
  • Kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
Ameliyat neticesinde ve ameliyat sırasında bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bu durumlar her bireyde görülmeyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni