Kalça Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
20 Temmuz 2024

Kalça Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalça Ameliyatı

Kalça ameliyatı, genellikle kalça ekleminde meydana gelen ve ileri derecede yıpranmış veya hasar görmüş kişilerde uygulanmaktadır. Bu ameliyatın amacı, hasar görmüş olan eklemin yerine yapay bir eklem yerleştirerek hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Kalça protezleri titanyum ve kobalt krom gibi dayanıklı metallerden üretilir ve esas ana parçaların eklemleştikleri yerlerde genellikle metal, plastik ve seramik ara parçalar kullanılır.

Kalça Ameliyatı Kimler İçin Uygundur

Kalça ameliyatı, doğuştan veya sonradan meydana gelen kalça çıkıklığı, kalça kırıkları veya damarlanma bozukluklarından kaynaklanan ileri derece hasarlar için uygulanır. Ancak, kalça ameliyatı öncesinde hastaya uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden (fizik tedavi, ilaç kullanımı, baston kullanımı ve eklem içine yapılan enjeksiyonlar) sonuç alınmazsa, kalça protezi ameliyatı önerilir. Kalça ameliyatı, kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyen şiddetli ağrılar, bacak boyunda kısalık ve hareket kısıtlılıkları için en iyi tedavi şeklidir. Genellikle 60 yaş üstü hastalar tercih edilmekle birlikte, romatoid artrit gibi durumlarda genç hastalara da uygulanabilir.

Kalça Ameliyatı Nasıl Yapılır

Kalça ameliyatı, hastaya genel anestezi veya epidural anestezi (belden uyuşturma) ile yapılır ve yaklaşık 2 saat sürer. Ameliyat sonrasında hastanın ağrı hissetmemesi için damar yolundan ve epidural olarak ağrı pompaları kullanılır. Ameliyat sırasında kaybedilen kanı takviye etmek için damar yolundan kan verilir. Ameliyat sonrası hastanın bacakları arasına V şeklinde bir yastık yerleştirilir ve anestezinin etkisi geçtikten sonra solunum egzersizleri yapılır. Ameliyatın ertesi günü hasta dikkatli bir şekilde ayağa kaldırılır ve koltuk değnekleri veya yürüteç yardımı ile kısa mesafe yürüyüşler yapabilir. Hastanın alçak yerlere oturmaması ve yüksek cihazlar kullanması gerekmektedir. Ameliyat sonrası doktorun önerilerine dikkat edilerek bacağınıza fazla yük bindirmemeniz önemlidir. Hasta, ameliyat sonrasında 3 ila 7 gün arasında hastanede kalır ve kan pıhtılaşmasını engellemek için kan sulandırıcı ilaçlar kullanmaya devam eder.

Kalça Ameliyatı Sonrasında Hangi Komplikasyonlar Olabilir

Kalça ameliyatı sonrasında ciddi komplikasyonlar nadir görülmekle birlikte, en sık karşılaşılan durum bacaklardaki kan akışının yavaşlamasından kaynaklanan pıhtılaşmadır. Bu durumu önlemek için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ve yaklaşık 20 gün boyunca koruyucu tedavi uygulanır. Ameliyat sonrası erken dönemde hareket etmek ve yürüyüş yapmak, riskleri önemli ölçüde azaltır. Varis çorabı kullanımı da faydalı olabilir. Ameliyat öncesinde vücudun herhangi bir yerinde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı tedavi uygulanmalı ve ameliyat sırasında koruyucu antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Eğer kalça protezinde enfeksiyon oluşursa, protez çıkarılır ve iyileşme süresinden sonra tekrar protez uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ameliyat İpliği

Ameliyat İpliği

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Laparoskopik Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Bezi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Bypass Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Testis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Testis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası