Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
11 Temmuz 2024

Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

ETS Ameliyatı

ETS ameliyatı, aşırı terlemenin önlenmesi amacıyla yapılan cerrahi işlemler arasında yer alır. Bu ameliyatlar klasik ya da endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Klasik yöntemle yapılan ameliyat, açık teknikle uygulanır ve bu yöntemde daha büyük bir kesi açılarak tedavi yapılır. ETS ameliyatı ise kapalı teknikle uygulanan endoskopik bir ameliyattır. Her iki ameliyat da terlemeyi tedavi edici etkisi bakımından aynı orandadır. Ancak ETS ameliyatı, hastalara her mevsimde rahatlıkla uygulanabilir.

Vücutta bölgesel olarak aşırı terleme, sempatik sistemin aşırı çalışması sonucunda oluşur. Klipsli ETS ameliyatı uygulanırken, sempatik sinirlerin belirli alanı klipsle sıkıştırılarak bloke edilir ve devre dışı bırakılır. Tıbbi olarak ETS ameliyatının açılımı Endoskopik Torakal Sempatik blokajdır.

ETS Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Bu ameliyat, yüzde aşırı terleme, ellerde aşırı terleme, ayaklarda ve koltuk altında aşırı terleme gibi sorunlara çözüm olur. Ameliyat sırasında çıkarılan sempatik sinirlerin ulaştığı bölgelerdeki ter bezlerinde terleme sona erdirilir. Ancak ETS ameliyatı genel vücut terlemesini gidermek amacıyla kullanılmaz.

Ameliyat sırasında hastalara genel anestezi uygulanır. Daha sonra koltuk altı bölgesine sadece kalem girebilecek kadar 7-8 mm genişliğinde iki kesi açılır. Bunlardan birine 4 mm çapındaki kamera sokularak ilerletilir. Bu hem içerinin aydınlatılmasını hem de içerideki görüntünün monitöre gelmesini sağlar. Deliğin diğerinden monitör yardımıyla özel klips uygulayıcısı sokularak ilerletilir. Buradaki sempatik sinir 5 mm titanyum klipsle sıkıştırılır. ETS ameliyatı yapılırken, hastanın akciğeri söndürülmez. Ayrıca gerekmedikçe göğüs tüpü konmadan ameliyat tamamlanır.

ETS Ameliyatı Ne Kadar Devam Eder, Etkisi Nasıl Olur?

Ameliyatın süresi yaklaşık olarak 25-30 dakika sürmektedir. Ancak hastaların ameliyata hazırlanması ve sonrasındaki işlemlerle birlikte 1 saat kadar devam eder. Hastanın her iki koltuk altından ameliyatın uygulanması mümkündür. Sağdaki ve soldaki sempatik sinirler farklıdır. Bu yüzden aşırı terlemenin önlenmesi için her iki taraftan da ameliyatın yapılması uygundur. Bazen tek taraflı olarak yapılsa da ameliyatın terlemeyi önlemesi de tek taraflı olur. ETS ameliyatı tamamlandığı andan itibaren etkisi de başlar. Sonuç için bekleme süresi yoktur. Hasta uyandığı zaman aşırı terleyen bölgenin kuru olduğunu hemen hissedebilir.

ETS Ameliyatı Başarı Oranı ve Kullanıldığı Sorunlar Nelerdir?

ETS ameliyatı genel olarak koltuk altı terlemesinde, el terlemesinde, yüz kızarması, yüz terlemesi gibi sorunlarda etkili olur. Ameliyatın başarı oranı yüksektir. Yaklaşık olarak el terlemesini %99 oranında, koltuk altı terlemesini %97, yüz kızarıklığını %90, yüz terlemesini ise %98 oranında engeller. Hastalarda kalıcı etkiye neden olur. Bu sorunların önlenmesiyle birlikte hastalardaki ayak terlemesi de %60 oranında geçer. Vücudun terleme gereksinimi de başka bölgelerden sağlanır. Hastalarda birden fazla bölgede terleme sorunu olursa, yapılan ameliyatın şekli ve yeri değişmez. Koltuk altı, el ve yüz için aynı anda ameliyat yapılması mümkündür. Ameliyat her zaman koltuk altından yapılır. Sorun nerede yaşanıyorsa, klips bu bölgedeki sinire yerleştirilir.

ETS Ameliyatı Kimlere Uygulanmaz, Yaş Sınırı Var mıdır?

Hastaların ameliyat olmasını engelleyecek ciddi sağlık sorunu olması halinde, ETS ameliyatı yapılamaz. Önceden kalp ameliyatı, karaciğer ameliyatı olanlarda, akciğer zarında yapışma bulunanlarda endoskopik ameliyat yapılamayabilir. Ayrıca bu ameliyat, yüz, el, koltuk altı dışındaki bölgelerde aşırı terleme sorunu olanlara tavsiye edilmez. Hastalarda el ve koltuk altı terlemesi varsa, bunun 15-40 yaş arasında, yüz terlemesi ve kızarıklığı varsa 20-40 yaş arasında ameliyat edilmesi uygundur.

ETS Ameliyatı Aşırı Terlemeyi Kesme Dışında Etkilere Neden Olur mu?

Özellikle aşırı terleme ve yüz kızarıklığı için yapılan bu ameliyat, aynı zamanda hastadaki bazı sağlık sorunları için de faydalı olabilir. Bu hastalıklar arasında kılcal damarlardaki daralma sonucunda ellerde ve ayaklarda oluşan morarma ve soğukluk etkisi yapan Raynaud hastalığı, çarpıntı sorunu, sosyal fobi, hipertansiyon ve migren gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Boran

11 Temmuz 2024 Perşembe

Benim gibi aşırı terleme sorunu yaşayanlar için ETS ameliyatı ne kadar etkili oluyor? Bu ameliyat sonrasında terlemenin tamamen durduğunu hemen hissedebilir miyim? Ayrıca, ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya uzun süreli bir iyileşme süreci var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Boran,

ETS ameliyatı (Endoskopik Torakal Sempatektomi), aşırı terleme sorununu azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu ameliyat sonrasında terlemenin hemen durduğunu fark edebilirsiniz, ancak her bireyin vücut yapısı farklı olduğu için etkileri kişiden kişiye değişebilir.

Ameliyat sırasında genel anestezi kullanıldığı için ağrı hissetmezsiniz. Ancak ameliyat sonrasında bazı rahatsızlıklar ve hafif ağrılar olabilir, bu durum genellikle kısa süreli olur ve doktorunuzun önerdiği ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Çoğu hasta birkaç gün içerisinde normal aktivitelerine dönebilir, fakat tam iyileşme süresi kişisel farklılıklara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Daha detaylı ve kişisel bir değerlendirme için bir uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Umarım sorularınıza cevap bulabilmişsinizdir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Haber Bülteni

Güncel

Tiroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Nasır Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Nasır Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Karın Gerdirme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karın Gerdirme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası