Safra Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Safra Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Safra Ameliyatı Sonrası

Safra kesesi karaciğerden salgılanan safrayı depolayan, yoğunlaştıran ve aralıklarla on iki parmak bağırsağına safra salgılayan bir organdır. Şekil olarak bir armuda benzeyen safra kesesi, karaciğerin alt yüzeyindeki çukurda yer alır. Safra kesesi uzunluğu 8-12 cm, genişliği ise 4-5 cm arasında değişir. Sağlam bir yapıya sahip olan ve genişleme kabiliyeti fazla olan safra kesesi, bazı durumlarda çok sıvı aldığında patlamadan durabilir. Safra kesesi üç kısımdan oluşur: altta ve ön kısımda bulunan kalın ve geniş ucuna "kese tepesi", üst kısmına "kese gövdesi", yukarı ve arkada bulunan dar kısmına ise "kese boynu" denir. İnsanların safra kesesi duvarının kas tabakası zayıf ve ince bir yapıya sahiptir, bu nedenle kaslar yaptıkları hareketlerle kesede bulunan safrayı tam olarak boşaltamaz.

Safra Ameliyatı Yöntemleri

Safra kesesi ameliyatı iki şekilde yapılabilir:

  • Kolesistektomi: Karın bölgesinde daha geniş bir alanda cerrahi operasyon gerçekleştirilir.
  • Laparoskopik Cerrahi: Safra kesesinin bulunduğu alanda yüzeysel olarak ufak delikler açılarak safra kesesine ulaşılır. Delikler yardımıyla operasyon gerçekleştirilir ve safra kesesi alınır.

Safra kesesi ameliyatlarında hangi tekniğin kullanılacağı, hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.

Safra Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Safra kesesi ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası beslenme şekillerinde bazı değişiklikler oluşur. Bu beslenme şekline "safra diyeti" denir. Safra kesesi ameliyatı günümüzde çok sık yapılan basit bir cerrahi operasyondur. Fakat diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar ve problemler gelişebilir. Safra kesesinin cerrahi ile alınması, vücutta bazı işlevlerin zorlanmasına neden olabilir. Safra ameliyatı sonrasında çok sık görülmese de safrada sızıntı ve hastada uzun süreli ishal görülebilir. Safra ameliyatı sonrasında oluşan sızıntıyı tedavi etmek için drenaj tüpü kullanılabilir.

Ameliyat Sonrası Beslenme ve Bakım

Ameliyat sonrasında hastalar:

  • Birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenmelidir.
  • İyileşme safhasında asitli ve yağlı besinlere ara vermelidir.
  • Vitamin ve mineral ağırlıklı beslenmelidir.

Eğer ameliyat sonrasında sürekli alkol kullanımı yapılırsa, pankreatit dediğimiz pankreasın iltihaplanması gibi bir komplikasyona sebebiyet verilebilir. Bu durum, pankreasta yaşanan problemler nedeniyle kan şekerinde yükselme ve hazımsızlık meydana gelir.

Ameliyat Sonrası Yara Bakımı

  • Yarayı temiz ve kuru tutmak, yapılan bandajı ıslanmadığı sürece yaklaşık 48 saat çıkarmamak gerekir.
  • İkinci günden itibaren yaklaşık 10 gün yara bakımı ve pansuman yapılmalıdır.
  • Bandajların ıslanması veya kirlenmesi halinde hemen değiştirilmelidir.
  • Hastalar banyosunu dikişler alındıktan sonra yapmalıdır. Yara etrafı su ve sabunla temizlenebilir.

Safra ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve uygun bakım ile hastalar, kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uçkun

12 Temmuz 2024 Cuma

Safra kesesi ameliyatından sonra beslenme düzenimde ne gibi değişiklikler yapmam gerekiyor? Özellikle hangi yiyeceklerden kaçınmalıyım? Ayrıca ameliyat sonrasında uzun süreli ishal yaşayan oldu mu, bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uçkun,

Safra kesesi ameliyatından sonra beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapman gerekebilir. Yağlı yiyeceklerden kaçınmak, sindirim sistemin için daha rahatlatıcı olabilir. Özellikle kızartmalar, kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri ve trans yağ içeren yiyeceklerden uzak durmalısın. Bunun yerine, az yağlı veya yağsız yiyecekler, taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve yağsız proteinler tüketmeye özen gösterebilirsin.

Uzun süreli ishal yaşayanlar da olabiliyor. Eğer bu durumu yaşıyorsan, bol sıvı tüketerek vücudunun su kaybını önlemelisin. Ayrıca, lifli gıdalar tüketmek ve kafein, alkol gibi bağırsakları rahatsız edebilecek içeceklerden kaçınmak da faydalı olabilir. Eğer ishal devam ederse, bir doktora danışmak en iyisi olacaktır.

Geçmiş olsun ve sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni