Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
27 Haziran 2024

Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık fıtığı ameliyatı, kasık bölgesinde karın duvarında oluşan ve fıtık adı verilen şişliğin tedavisidir. Bu şişlik, zaman zaman belirir ve kaybolur. Fıtık, ayağa kalkınca, öksürünce veya ıkınınca ortaya çıkar ve sırt üstü uzanınca kaybolur. Genellikle karın duvarındaki fıtığa bağırsaklar sebep olmaktadır.

Fıtık, yeni doğan çocuklardan ileri yaştaki bireylere kadar herkeste görülebilir. Tüm fıtıkların %90'ını kasık fıtığı oluşturur ve çoğunlukla erkeklerde görülür. Kasık fıtığı, egzersizle, kilo vermekle ya da ilaç kullanarak tedavi edilemez. Fıtığın tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Fıtık bağı veya korse gibi alternatifler hastayı bir nebze rahatlatabilir ancak kesin çözüm sağlamaz. Fıtık tanısı konulduktan sonra en kısa sürede tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemiş fıtıklar, bağırsak düğümlenmesine ve bağırsak kangrenine yol açabilir. Bağırsakların kendi etrafında dönüp fıtık kanalına sıkışmasıyla fıtık düğümlenmesi oluşur. Düğümlenen fıtık yüzünden kan dolaşımı bozulan bağırsaklarda kangren meydana gelir. Ayrıca, bu durum erkeklerde testislerin de zarar görmesine neden olabilir. Kasık fıtıklarında en korkulan evre budur. Düğümlenen fıtık hastada aniden ortaya çıktığı için komplikasyon riski yüksektir. Hasta aniden hastaneye kaldırılır ve uygulanan ameliyat diğer fıtık ameliyatlarına göre çok daha risklidir.

Kasık Fıtığı Türleri

Kasık fıtığı ameliyatı öncesi, fıtığın türünün doğru teşhis edilmesi doğru tedavi yönteminin belirlenmesi için çok önemlidir. Kasık fıtıkları, üç ana alt grupta incelenir. Fıtıklar, birbirine çok yakın üç farklı noktadan çıktığı için teşhis sırasında birbirine karışabilir. Bu türler şunlardır:
  • İndirekt Fıtık: Kasık kanalından geçerek oluşan fıtıklardır. Oluş nedeni doğumsaldır. Fıtık kesesi erkeklerde testis torbasına, kadınlarda ise vajinal dudaklara doğru ilerler.
  • Direkt Fıtık: Karın ön duvarının zayıf dokusundan kaynaklı oluşan fıtıklardır. Bağırsak düğümlenmelerinin en sık yaşandığı fıtık türüdür. Oluş nedeni sonradan ortaya çıkmaktadır. Yaşlılık ile adalelerin gevşemesi sonucu bu tür fıtıklar ortaya çıkabilir.
  • Femoral Fıtık: Bacaklara kan götüren ve kanı geri getiren femoral damarların geçtiği deliklerden kasığın en alt kısmından çıkan fıtıklardır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatları genel olarak karın duvarında yapılır. Ameliyat sırasında karın içine girmek gerekmediği için iç organların yaralanma riski çok düşüktür. Hastanın ameliyat öncesi 8 saat aç olması gerekir. Kasık fıtığı ameliyatları öncesinde bağırsak temizliği için hazırlık yapılması gerekmez. Kasık ameliyatında iki farklı yöntem uygulanır.

Açık Yöntem - Lichtenstein:

Hastanın tercihine bağlı olarak genel ya da lokal anestezi kullanılır. Açık yöntem ile fıtığın çıktığı bölgeye yaklaşık 8-10 cm genişliğinde bir kesi yapılır. Karın duvarındaki fıtığa ulaşılır ve dışarı çıkmış organlar içeri itilip karın içine tekrar yerleştirilir. Fıtığın çapına göre uygun boyutta bir yama, karın duvarına adalelerin hemen arkasına yerleştirilir. Böylece fıtığın oluştuğu bölge içeriden basınçla artık açılmayacak şekilde güçlendirilmiş olur. Yama, gerdirmesiz olarak yerleştirildiği için bu tekniğe gerdirmesiz onarım denir. Hastanın o gece hastanede istirahat etmesi gerekir. Ameliyat sonrası ağrı minimum düzeyde olur ve hastanın işe dönüş süreci ameliyat sonrası 7-10 günü bulmaktadır.

Kapalı Yöntem - Laparoskopik:

Genel anestezi kullanılır. Karın duvarına açılan yaklaşık 1 cm genişliğindeki kesikten içeriye zararsız olan karbon dioksit gazı verilir. İçeride geniş bir boşluk oluşturduktan sonra aynı yerden içeriye kamera yerleştirilir. Daha sonra yamalar, 0.5 cm uzunluğunda iki küçük delik açılarak fıtığın olduğu yere yerleştirilir ve kenar köşelerinden tutturulur. Kapalı fıtık ameliyatında kesilerin küçük olması, kozmetik açıdan da avantaj sağlar. Hastanın o gece hastanede istirahat etmesi gerekir. Ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar azdır ve hastanın işe dönüş süreci ameliyat sonrası 3-5 günü bulmaktadır.

Ameliyat Sonrası

Kasık fıtığı ameliyatından sonra hasta, 3-4 saat içerisinde su ve sulu gıda almaya başlayabilir. Aynı günün akşamı katı gıdalara geçilebilir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrası yara, 2 gün kapalı tutulmalıdır. Üçüncü günden sonra pansumanlar alınır ve hasta rahatlıkla banyo yapabilir. Ameliyat esnasında kullanılan yamalar bazen dikiş, bazen de özel vidalarla tutturulur. Bu yama ve vidalar, ömür boyu hastanın vücudunda kalacağı için ameliyat sonrası hastaya ameliyat raporu verilir. Bu raporda ameliyata dair bilgiler bulunur. Raporun üzerinde kullanılan yama ve vidanın etiketi de yer alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Basur Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Basur Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Güncel

Deviasyon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Deviasyon Ameliyatı Riskleri ve Sonrası