Yağ Aldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
13 Temmuz 2024

Yağ Aldırma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yağ aldırma ameliyatı, vücudun belirli bölgelerinde birikmiş yağ kütlelerinin vakum yöntemi ile alınması işlemidir. Tıp dilinde bu işlem liposuction olarak adlandırılır. Yağ aldırmada asıl amaç, spor veya özel diyetlerle verilemeyen bölgesel yağların alınmasıdır. Bu işlem bir zayıflama yöntemi değildir; dolayısıyla obez veya aşırı kilolu kişilerin yağ aldırma ameliyatı ile estetik bir görünüme sahip olması mümkün değildir. Gelişen teknolojik yöntemler ile hastadan 7 ile 9 kilo arasında yağ alınabilmektedir. Bölgeden çekilen yağ, o bölgede bulunan yağ hücrelerini azalttığı için tekrar kilo alma durumunda o bölgede eski görüntüye oranla yağlanma olmayacaktır. Yeniden yağ hücre sayısı artamaz, ancak hücre yapısı büyüyebilir. Örneğin, 100 birimlik yağ hücresi olan vücutta ameliyat sonrası 30-40 birim yağ hücresi kalır. Ameliyat sonrası 100 birime tekrar ulaşabilmesi için hastanın yaklaşık 10-15 kilo alması gerekir.

Yağ Aldırma Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Yağ aldırma ameliyatı, bölgesel şekil bozukluğuna yol açan yağ birikimleri olan, normal kilo ve boydaki erişkinlerin bu sorunlarını düzeltici bir ameliyattır. Deri elastikiyeti iyi olan 18 yaş üstü kadın ve erkek tüm kişilerde uygulanabilir. Ayrıca jinekomasti adı verilen genç erkeklerde meme büyümesi şeklinde görülen rahatsızlığı tedavi etmek için de kullanılır. Çok sık görülmese de boyun germe, karın germe ve meme küçültme ameliyatlarından sonra, işlem yapılan bölgenin daha iyi şekillenmesini sağlamak ve rötuş yapmak için de tercih edilir. En sık karın ve bel çevresi, kalçalar, uyluk iç ve dış yanı, dizlerin birbirine bakan yüzleri, boyun ve üst kol bölgelerinde uygulanmaktadır. Bu bölgelerin yanı sıra bacakta diz altında kalan kısımlarda ve popo bölgesinde de tercih edilir.

Yağ Aldırma Yöntemleri

Yağ aldırma yöntemleri dört grupta toplanmaktadır:

  • Vakumla Liposuction: En sık tercih edilen yöntemdir. Vakum yardımıyla fazla yağların alınmasıdır.
  • Güç Yardımlı Liposuction: Yağların daha hızlı parçalanması için emilme sırasında hareketli bir kanül kullanılarak yağların içeriden parçalanarak vücuttan atılmasıdır.
  • Ultrason Desteğiyle Liposuction: Ultrason yardımıyla yağlar parçalandıktan sonra vakum yardımıyla yağlar vücuttan çekilir.
  • Lazerle Liposuction: Yağların lazerle parçalandıktan sonra emilerek vücuttan atılmasıdır.

Yağ Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yağ aldırma ameliyatı öncesinde işlem yapılacak alan küçükse lokal anestezi, daha büyük alanlarda operasyon yapıldığında ise genel anestezi tercih edilir. Ameliyat öncesinde işlem yapılacak bölgeler hastanın görebileceği şekilde işaretlenir. Yağ aldırma ameliyatının kapsamına bağlı olarak, işlem 45 dakikadan 3-4 saate kadar sürebilir. Bölgeye, yağların parçalanmasını kolaylaştırıcı adrenalin ve anestezik formülü içeren özel bir karışım enjekte edilir. Daha sonra bölge üzerinde 3-5 milimetre uzunluğunda birkaç kesiler açılır. Metal kanül adı verilen emici aletle kesilerden bölgeye girilir. Kanülün arkasına negatif basınç ünitesi bağlanır ve negatif basıncın oluşturduğu etkiyle yağlar istenen oranda çekilir. İşlem sonrası açılan kesiler estetik dikişlerle dikilir.

Yağ Aldırma Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan yaklaşık 4 saat sonrasında hastalar evlerine gönderilir. Operasyon yapılan bölgede 6 saat sonra hafif ağrılar ve küçük morluklar gözlemlenebilir. Uyuşukluk, şişlik ve hafif ağrılar bir süre daha devam edebilir. Oluşan morluklar ortalama 3 hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. İlk muayene ameliyat sonrası 2 veya 3. gün yapılır. Bu muayenede takılan bandajlar açılarak hastaya özel bir korse giydirilir. Korse ortalama olarak 4 hafta süreyle hastanın üzerinde kalmalıdır. Ameliyattan 2 hafta sonra başlanan çeşitli masaj yöntemleri ile oluşabilecek ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yağ aldırma ameliyatı sonrası ödem ve şişlikler korsenin çıkarılmasıyla aynı sürede tamamen yok olur. Ameliyat sonrası hastada incelme 2. aydan itibaren gözle görülür şekilde fark edilmektedir.

Yağ Aldırma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • Deri yüzeyinde istenmeyen yara izlerinin oluşması ve derinin kıvrımlaşması
  • Derinin yeterli oranda kendini toparlayamamasına bağlı gelişen gevşeme
  • Damarların yetersiz oranda çalışması sonucu yaşanan deri kaybı
  • Yüzeysel olarak yaşanan his kaybı
  • Ultrasonik liposuctionda ısıya bağlı çıkan deri yanığı
  • Karın duvarının delinmesi

Yağ aldırma ameliyatı, dikkatli bir şekilde yapıldığında ve doğru yöntemler kullanıldığında, estetik ve sağlık açısından olumlu sonuçlar verebilir. Ancak, her ameliyatta olduğu gibi, bu işlemde de bazı riskler ve komplikasyonlar söz konusu olabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesi ve sonrası doktor tavsiyelerine uymak ve gerekli önlemleri almak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özmut

12 Temmuz 2024 Cuma

Yağ aldırma ameliyatı sonrası 4 saat içinde evime dönebileceğimi bilmek beni rahatlattı ama bu hafif ağrılar ve küçük morluklar ne kadar sürecek? Ayrıca, ameliyat sonrası takılan bandajların açılması ve özel korsenin giydirilmesi süreci nasıl işliyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özmut,

Yağ aldırma ameliyatı sonrasında yaşanan hafif ağrılar ve küçük morluklar genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında sürebilir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir. Doktorun tarafından verilen ağrı kesiciler ve öneriler bu süreçte rahatlamana yardımcı olacaktır.

Ameliyat sonrasında takılan bandajlar genellikle birkaç gün içerisinde doktorun tarafından çıkarılır. Bandajların çıkarılmasının ardından özel korse giydirilir. Bu korsenin ne kadar süreyle giyilmesi gerektiği konusunda doktorun sana özel bir program verecektir. Korsenin doğru kullanımı, iyileşme sürecini hızlandırmak ve istenen sonuçları elde etmek için oldukça önemlidir.

Geçmiş olsun, umarım hızlıca iyileşirsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni