Apandisit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
26 Haziran 2024

Apandisit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Apandisit Ameliyatı

Apandisit ameliyatı, apandisitin iltihaplanması durumunda yapılan acil cerrahi müdahalelerden biridir. Apandisit patlaması durumunda, kişide zehirlenmeye bağlı olarak ciddi bir tehlike meydana gelebilir, bu nedenle zamanında ve doğru bir şekilde yapılan ameliyatlar hayati önem taşır. Apandisit ameliyatının insan sağlığı açısından ne denli kritik olduğunu vurgulamak gerekir. Genellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ortaya çıkan apandisit, şişer ve kişide şiddetli ağrılara neden olur. Eğer zamanında müdahale edilmezse, apandisit patlayabilir. Apandisit ameliyatı, açık ameliyat ve kapalı (laparoskopik) ameliyat olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Ameliyat türünün belirlenmesinde ilk etken, apandisitin durumudur. Ayrıca doktorun kararı da belirleyici olur. Bu nedenle doktorunuzun önerilerine uyarak ameliyat yöntemini seçmelisiniz. Ameliyat öncesinde bazı hazırlıklar yapılması gerekmektedir.

Apandisit Ameliyatı Öncesi

Ameliyat öncesi hazırlıklar hem açık hem de kapalı apandisit ameliyatları için aynıdır. Öncelikle ameliyat edilecek kişinin anestezi uzmanı tarafından kısa bir muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. Eğer kişi herhangi bir ilaç kullanıyorsa, bu ilacı en az bir hafta önceden bırakmalıdır. Günümüzde birçok ilaç kan sulandırıcı etki gösterir, bu da ameliyatta kan kaybına neden olabilir. Apandisit acil bir durum olduğu için ilaçların etkisinin geçmesini beklemek mümkün olmayabilir. Hastada ameliyata karar verildiğinde, kesinlikle yeme ve içme kesilmelidir. Hasta, ameliyattan en az 5 saat önce bir şey yememelidir. Kesinlikle aç olarak ameliyata girmesi gerekmektedir. Eğer apandisit ameliyatı olacak kişide şeker hastalığı veya tansiyon gibi hastalıklar varsa, ilgili branşlardan doktorlar ameliyat sırasında hazır bulunur. Hasta, ameliyat formunu doldurarak ameliyata hazırlanır ve genel anestezi altında ameliyat gerçekleştirilir.

Klasik Apandisit Ameliyatı

Klasik apandisit ameliyatında hastaya genel anestezi uygulanır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürer. Apandisitin karın bölgesinin sağ alt kadranında 3 cm'lik bir kesi açılır ve bu bölgeden ameliyat gerçekleştirilir. Karnın sağ alt kısmındaki kalın bağırsağın kör ucunda bulunan apandis çıkarılır. Ameliyat sırasında damarlar bağlanır ve apandis çıkarılır.

Kapalı Apandisit Ameliyatı

Kapalı (laparoskopik) apandisit ameliyatı da yaklaşık 30 dakika kadar sürer. Bu süre içerisinde apandisit sorunu giderilir. Hasta, genel anestezi altında olacağı için herhangi bir ağrı veya belirti hissetmez. Ameliyat, karın duvarına açılan küçük deliklerden sokulan çubuklarla yapılır. İlk olarak hastanın göbek bölgesinden küçük bir boru sokulur ve karın boşluğu gaz ile doldurulur. Daha sonra karın bölgesi şişen hastanın karnında hareket alanı genişler. Bu şekilde karın içi kamera ile izlenir ve ameliyat gerçekleştirilir. Bu ameliyat sonrasında yaranın boyutu çok daha küçüktür ve kanama riski son derece azalır. Ayrıca kapalı apandisit ameliyatı sonrasında hastanın hastanede kalış süresi çok daha kısadır, bu da ameliyatın avantajlarından biridir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası

Apandisit ameliyatı olan hastalar, ameliyatın ilk gününü hastanede geçirmelidir. Bu, olası risklere karşı bir önlemdir. Hastaya bir sonraki gün ağrı kesici ilaçlar verilerek taburcu edilir. Ameliyattan sonra ilk iki gün yaranın kapatılması gerekmektedir. Üçüncü gün pansuman çıkarılarak hasta banyo yapabilir. Yarada herhangi bir akıntı veya kızarıklık görülse bile tekrar pansuman yapmaya gerek yoktur. Bir süre sonra yara tamamen iyileşecek ve bu bölgedeki dikişler kendiliğinden dökülecektir. Eğer dikişlerin alınması gerekiyorsa, ameliyattan sonra hastanın bir hafta bekleyerek tekrar doktora gitmesi gerekir.

Ekstra Bilgiler

Apandisit ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:
  • Ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
  • Doktorun verdiği talimatlara uyulmalıdır.
  • Yara bölgesinin temizliği ve hijyenine dikkat edilmelidir.
  • İyileşme sürecinde sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Apandisit ameliyatı, doğru ve zamanında yapıldığında hastanın sağlığına kavuşmasını sağlar. Ancak, ameliyat sonrası dönemde dikkatli olunması ve doktorun önerilerine uyulması iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ameliyat Sonrası Ödem Belirtileri ve Tedavisi

Ameliyat Sonrası Ödem Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

Tiroid Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Tiroid Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Varis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Varis Ameliyatı Riskleri ve Sonrası