Burun Kıkırdak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
07 Temmuz 2024

Burun Kıkırdak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Kıkırdak Ameliyatı

Burunumuz, yüzümüzün tam ortasında bulunan ve nefes alma, koklama gibi hayati fonksiyonları yerine getiren bir organdır. Burun kıkırdağı, buruna esneklik kazandırarak hava giriş ve çıkışına yardımcı olur. Vücudun yaşaması için gereken oksijen akciğerlerde çözünürken, çekilen havanın kokusu burunda bulunan koku bölgesi tarafından beyne iletilir ve anlam yüklenir. Burun kıkırdağında sorun olduğunda, burun kıkırdak (deviasyon) ameliyatı zorunluluk haline gelebilir.

Deviasyon

Burnun içindeki orta bölümde yer alan kemik ve kıkırdak yüzeyinin eğriliğine deviasyon denir. Burnumuzun görüntüsünde alnımıza yakın olan kısmı kemik, burun ucuna doğru olan kısmı ise kıkırdak yapısındadır. Kıkırdak esnekliği sayesinde birçok işlevi yerine getirir. Burun kıkırdağı eğriliği, bu işlevlerin gerçekleştirilmesine engel olabilir. Bu durumda, sorunu gidermek için çeşitli yöntemler uygulanması gerekebilir. Deviasyon eğriliğinin düzeltilmesi için cerrahi işlem gerekebilir.

Burun Kıkırdağı Eğriliğinin Sağlığımıza Etkisi

  • Burun kıkırdağında meydana gelen eğrilik, özellikle uyurken nefes alıp vermeyi zorlaştırarak hastanın kaliteli bir uyku uyumasına engel olur.
  • Normal bünye sahiplerinde kıkırdak eğriliği daha çok görüntü bozukluğu olarak görülse de, hasta efor sarf ederken yeterli nefes alamayacaktır. Bu durumda hasta, sabah kalktığında ağzının paslı ve çok kirli olduğunu hissedecektir.
  • Deviasyon, kişinin horlamasına neden olabilir. Eğer hasta kilolu ise horlama sabırları zorlayabilir.
  • Geceleri burun kapalı olduğundan ağızdan alınan hava, sinüs boşluklarının dengesini bozarak geniz akıntısı ile larenjit, bronşit, farenjit gibi üst solunum yolu ve akciğer hastalıklarına yol açabilir.
  • Burun kıkırdak eğriliği, vücudun ihtiyacı olan oksijen girişini azalttığı için ilerleyen yaşlarda kalp ve akciğer rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Nefes alınmadığı için aktif olmayan burun kuruyacak ve kanamalara yol açabilir.

Burun Kıkırdak Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlaç kullanımı ameliyattan bir hafta önce kesilmelidir. Bu ilaçların başında kan sulandırıcı ilaçlar gelir. Bütün ameliyatlarda olduğu gibi kıkırdak operasyonunda da hijyene önem verilmelidir. Ameliyatın başladığı sırada üst solunum yolu rahatsızlıklarının olmaması gerekir. Aksi takdirde hastalığın büyümesine neden olabilir. Burun kıkırdak ameliyatı ile alt yapının önceden hazırlanması koşuluyla estetik ve nefes yolu ameliyatları aynı anda yapılabilir.

Deviasyonun Düzeltilmesi İçin Yapılacak Ameliyat Nasıl Yapılır?

Burun ameliyatlarının %95'i burun içi kesiler yapılarak gerçekleştirilir. Bu yönteme kapalı teknik denir. Burnun dışarıdan bakıldığında estetik açıdan kötü görünen bir kısmı varsa, estetik cerrahi işlemleri başlatılır. Burun alt orta bağ dokuları kesilerek burun kaldırma veya istenilen işlem ne ise hekim tarafından uygulanır. Burun altından yapılan kesi ile gerçekleştirilen uygulama açık teknik olarak adlandırılır. Kural olarak 18 yaşından küçüklere uygulama yapılmaz, fakat sağlığı tehdit eden bir durum var ise velisinin izni alınarak yapılabilir.

Ameliyattan Sonra Burun İçinde Kullanılan Tamponlar ile Nefes Alınır mı?

Burun ameliyatlarında eskiden kullanılan klasik tamponlar artık kullanılmamaktadır. Bu tamponlar ile hasta günlerce ağzından nefes almak zorunda kalabilir ve sağlığının bozulmasına neden olabilirdi. Günümüzde ise hastanın ameliyat sonrası hem tampon görevi gören hem de nefes almasına engel olmayan tamponlar geliştirilmiştir. Silikon tamponların ortasında bulunan delikler sayesinde hasta nefes alabilmektedir. Bu tamponlar pansuman için çıkarılırken hastaya acı vermeyen bir sistemle tasarlanmıştır.

Deviasyon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyat sonrası buruna takılan silikon tamponlar hava kanalları serum kullanılarak yıkanır ve hava kanalları açık tutulmaya özen gösterilir.
  • Silikon tamponlar iki gün sonra çıkarılır.
  • Burun, özel yıkama serumları ile yıkanmaya devam edilir.
  • Burunda meydana gelecek kurumalara karşı özel nemlendiriciler kullanılır.
  • Hasta, bir ay boyunca haftada bir operasyonu yapan hekime giderek kontrolünü yaptırmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bağırsak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Altı Torbaları Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Altı Torbaları Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bademcik Ameliyatı Sonrası İltihaplanma

Bademcik Ameliyatı Sonrası İltihaplanma

Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Basur Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Guatr Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Guatr Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası