Lazerle Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Lazerle Fıtık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazerle fıtık ameliyatı, hastaların sadece %5'inin ameliyatla tedaviye ihtiyaç duyduğu bir yöntemdir. Modern teknoloji sayesinde, eskiden günlerce, haftalarca yatağa bağlayacak veya aylarca çalışamayacak hale getiren ameliyatlar yerine, çok daha az zarar göreceğimiz ve daha az riskli yöntemlerle tedavi olanağı sunulmaktadır. Japonya, Kore, Fransa, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ameliyatsız bel ve boyun fıtığı tedavisi yöntemlerinden biri de lazerle fıtık ameliyatıdır.

Lazerle Fıtık Ameliyatının Amacı

Lazerle fıtık ameliyatında amaç, hastaya hiçbir şekilde zarar vermeden, cildi kesmeden, sinirlere, kemiklere veya damarlara dokunmadan, omurga kemikleri arasında bulunan yıpranmış disk ekleminin içine girerek, eklemin bir kısmını buharlaştırmaktır. Lazerle eklem içinde yapılan çok küçük bir hacim azalması bile, önemli bir basınç azalması sağlayarak, bel ağrısı ve siyatik ağrısının kaybolmasını sağlamaktadır. Doğru seçilmiş hastalarda başarı oranı %70-90 arasında değişmektedir ve bu hastalar gereksiz, riskleri yüksek olabilecek bir ameliyattan, lazerle fıtık ameliyatı gibi basit bir işlem yardımıyla kurtulmaktadır.

Lazerle Fıtık Ameliyatının Uygulama Süreci

Bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavisi için lazer uygulaması, hasta uyanık haldeyken, genel anestezi almadan, sadece lokal anestezi ile ve hasta işlem sırasında konuşarak yapılmaktadır. Lazer enerjisini disk eklemi içine ulaştırmak amacıyla kullanılan özel fiber çubuklar, yarım milimetreden daha ince, 400 mikrometre çapında olan çubuklardır. Bu işlemi uygularken, çıplak gözle yapılan ameliyatlarda olduğu gibi 4-5 cm ya da mikrocerrahi yönteminde olduğu gibi 1,5-2 cm ölçüsündeki cilt kesiklerine ihtiyaç duyulmaz. Çok küçük çapındaki lazer kateterini çok ince bir iğne yardımı ile cildi hiç kesmeden yerine ulaştırılır.

Lazerle Fıtık Ameliyatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazerle fıtık ameliyatı, eklemin bir kısmını buharlaştırarak eklemin büzülmesini, küçülmesini ve fıtığın kaybolmasını sağlar ve sinir üzerindeki baskının ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca, yıpranmış eklem içinde de ağrıya neden olan mekanizmalara etki etmektedir. Lazer enerjisi, kullanılan kateterin ucundan eklem içerisinde 5-8 mm civarında yayılmakta ve etki etmektedir. Bu alanda yüksek ısı ortaya çıkar. Lazer enerjisinin sadece buharlaştırmak istediğimiz eklem sınırları içinde kalması için işlem sırasında sürekli olarak yapılan radyolojik kontroller ve işlemi uygulayan doktorun deneyimli olması çok önemlidir.

Lazerle Fıtık Ameliyatı Hangi Hastalara Yapılır?

Lazerle fıtık ameliyatı her fıtık olan hastaya uygulanmaz. Bu tedaviyi bel veya boyun fıtığı hastalarının ancak %10'u yapabilir. Omurgalar arasındaki kıkırdak omurilik kanalına doğru, etrafındaki zarı yırtarak, zarar vererek çıkmışsa lazerle fıtık ameliyatı yapılması gereksiz olur. Lazer tedavisi için seçilen hastalar dikkatlice seçilirse başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Lazer ameliyatı olduğu halde iyileşmeyen birçok hasta mikrocerrahi yöntemi ile yeniden tedavi olur. Lazerle fıtık ameliyatı olacak hastalar titizlikle ve itinayla seçilmelidir.

Lazerle Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın fıtık ameliyatı olacağı bölge işaretlenmekte ve ona göre yatış pozisyonu verilmektedir. İşaretlenen bölgeye uyuşturucu bir ilaç uygulanır. Hazırlıklar bitikten sonra işaretlenen bölgeye uzun bir iğne batırılarak, fıtığın olduğu omurgaların aralarına girilmektedir. Batırılan bu iğnenin içinde bir lazer kablosu da sokulur. Lazer kablosunun içindeki iğne omurgaların aralarından geçerek fıtık olan bölgeye doğru ilerler. Lazer isimli kırmızı renkli bölge lazerle yakılan kıkırdağı işaret eder. Lazer ışıklarıyla yakılan kıkırdak ortası büzüşür. Yapılan bu işlem sonucunda yerinden kayan kıkırdak geri çekilir ve sinire yapılan baskı ortadan kaldırılmış olur.

Sonuç

Lazerle fıtık ameliyatı, modern tıbbın sunduğu teknolojik gelişmeler sayesinde, hastalara daha az invaziv ve daha az riskli bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Doğru seçilen hastalarda yüksek başarı oranları ile uygulanabilen bu yöntem, hastaların hızlı bir şekilde günlük yaşamlarına dönmelerini sağlamaktadır. Ancak her hasta için uygun olmayabileceği unutulmamalı ve lazerle fıtık ameliyatı olacak hastalar titizlikle değerlendirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mutarra

12 Temmuz 2024 Cuma

Lazerle fıtık ameliyatını olduktan sonra gerçekten hemen günlük yaşantıma dönebilir miyim? Bu yöntemle yapılan ameliyatlar sonrası uzun süre yatakta kalmak zorunda kalır mıyım? Deneyimi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mutarra,

Lazerle fıtık ameliyatı genellikle daha hızlı bir iyileşme süreci sunar, ancak bu durum kişiye ve ameliyatın yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Birçok kişi ameliyat sonrasını rahat geçirir ve günlük yaşantısına hızlıca dönebilir. Ancak, doktorunun tavsiyelerine uymak ve gerekli dinlenme süresini tamamlamak önemlidir. Ameliyat sonrası uzun süre yatakta kalmanı gerektirecek bir durum genellikle beklenmez, fakat her ameliyat sonrası bir miktar dinlenme ve iyileşme süresi olması gerektiğini unutmamalısın. Deneyimi olan kişiler varsa, onların yorumlarını da dikkate alarak doktorunla ayrıntılı bir görüşme yapmanı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Kemiği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ayak Kemiği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapakçık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapakçık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Diz Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diz Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Göz Kuruluğu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Kuruluğu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Mesane Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mesane Ameliyatı Riskleri ve Sonrası