Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
11 Temmuz 2024

Kornea Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kornea Ameliyatı

Kornea ameliyatı, korneada meydana gelen hastalıklar veya hasarların tedavisi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir müdahaledir. Kornea, gözün ön tabakası olup enfeksiyonlar ve yaralanmalara en açık bölgedir. Aynı zamanda kornea, gözün renkli kısmıdır ve görme işlemi için gerekli olan imgelerin gözün ağ tabakasından korneaya yansımasını sağlar. Kornea hastalıkları görme yetisi açısından büyük önem taşır. Bu nedenle gözde oluşabilecek hasarların başında kornea rahatsızlıkları gelir. Kornea üzerinde meydana gelen enfeksiyonlar veya yaralanmalar ilaç tedavisi ile iyileştirilebilirken, ilerleyen durumlarda operasyon yapılması veya kornea nakli gerekebilir. Kornea nakli genellikle organ bağışı ile beyin ölümü gerçekleşen hastalardan alınan kornealar ile yapılabilir. Ayrıca, hasta yakınlarının bağışı ile de gerçekleştirilebilir.

Kornea Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kornea, gözün renkli kısmıdır ve gözün ön kısmında yer alması sebebi ile birçok hastalığın, enfeksiyonun ve kazaların ilk ulaşabileceği bölgedir. Kornea; alerji, konjonktivit, kornea enfeksiyonları, kornea ülseri, kornea distrofileri, pterigium, kuru göz ve keratokonus gibi hastalıklardan en sık etkilenen göz bölgesidir. Bu hastalıklardan birçoğu ilaç tedavisi veya lazer tedavisi ile tedavi edilebilirken, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Özellikle korneada oluşacak geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olan kazalar ve enfeksiyonlar için lazer ameliyatı, açık göz ameliyatı veya kornea nakli gerekebilir. Kornea ameliyatları genellikle lokal anestezi veya hafif sedasyon altında gerçekleştirilebilir. Bu durumlarda hasta tamamen baygın olmaz ve hekim operasyon sırasında hastadan göz hareketlerini değiştirmesini isteyebilir. Kornea nakli ise daha meşakkatli ve zor bir ameliyattır. Kornea nakli gerektiren durumlarda özellikle görme kaybının yüzde yüze yakın olduğu hallerde uygun donör aranır. Bulunan uygun vericiden alınan kornea hastaya operasyon ile nakledilir ve korneada oluşan tahribat giderilir.

Kornea Ameliyatı Sonrasında Bakım Nasıl Yapılır?

Kornea ameliyatları oldukça hassas operasyonlardır ve tüm göz hastalıklarında olduğu gibi kornea ameliyatlarından sonra da hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Kornea ameliyatı sonrasında hijyen en çok dikkat edilmesi gereken unsurdur. Olası bir enfeksiyon tüm operasyonun gidişatını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda kornea ameliyatı olan hasta sık sık ellerini yıkamalı ve özellikle yüz bölgesine sürekli tek kullanımlık havlular ile dokunmalıdır. Bu durum göz tamamen iyileşene kadar devam etmelidir. Hekimin verdiği ilaçlar dikkatlice kullanılmalı ve özellikle göze damla veya merhem uygulanırken eller temiz olmalıdır. Göz bölgesi kurutulmamalı ve güneşe çıkılmamalıdır.

Kornea Ameliyatı Risk Taşır Mı?

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, kornea ameliyatları da belli oranda risk içerir. Özellikle operasyon sırasında enfeksiyon kapma, kornea yırtılması veya nakil ameliyatlarında gözün nakledilen korneayı kabul etmemesi gibi riskler bulunmaktadır. Bunun dışında, operasyon sırasında anesteziye karşı gelişen ataklar ve alerjiler olabilir. Kornea ameliyatlarının risklerini en aza indirmek için operasyonlar hijyenik ortamlarda uzmanlar tarafından gerçekleştirilmeli ve operasyon sonrasında hasta bakımında çok dikkatli olunmalıdır. Kornea ameliyatı sonrasında oluşacak olumsuzluklar genellikle kortizon içeren damlalar ile tedavi edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Güvenç

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kornea ameliyatından sonra hijyenin bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. Göz bölgemin enfeksiyon kapmaması için nelere dikkat etmeliyim ve tek kullanımlık havluları kullanmak yeterli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Güvenç,

Kornea ameliyatından sonra hijyen gerçekten çok önemli bir konu. İlk olarak, göz bölgeni temiz ve kuru tutmalısın. Ellerini sık sık yıkamalı ve gözlerine temas etmeden önce mutlaka temiz olduğundan emin olmalısın. Tek kullanımlık havlular kullanmak iyi bir başlangıç, çünkü tekrar kullanılabilir havlular mikropları barındırabilir. Ayrıca, doktorunun önerdiği antibiyotikli göz damlası ya da merhemi düzenli olarak kullanmalısın.

Evdeysen, yastık kılıfını sık sık değiştirmek ve mümkünse yüz üstü yatmamak da enfeksiyon riskini azaltabilir. Makyaj yapmaktan ve kirli ellerle gözlerine dokunmaktan kaçınmalısın. Gözlük takıyorsan, gözlüğün temiz olduğundan emin olmalısın.

Bu süreçte doktorunun tüm öneri ve talimatlarına uymak en önemlisi. Geçmiş olsun, umarım hızlıca iyileşirsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim İçi Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Rahim İçi Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tiroid Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Tiroid Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Menisküs Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Açık Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Açık Ameliyat Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kasık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kasık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası