Boyun AmeliyatıBoyun ameliyatı, kolda oluşan ağrıların diğer tedavi yöntemleriyle geçmemesi durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kollarda oluşan ağrılar, boyun fıtığına ve boyundaki damarlara zarar verebilir. Boyun omurları arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru gitmesi sonucu kola gelen ağrının sinirlere ve omuriliğe yaptığı basınç sonrası oluşan bir tür ağrıdır. Boyun ağrıları, ilerlemiş durumda değilse ilaç tedavisi ile giderilebilir. Ancak ağrılar ilaç tedavisiyle geçmezse boyun ameliyatı yapılır. Boyunda bulunan omurlar vücudun en hassas omurlarıdır. En ufak bir zedelenme durumunda kolda ağrılar oluşur. Kollar, uyuşmaya ve durduk yere ağrı yapmaya başlayabilir. Boyun ağrısı genellikle tek taraflı olur. Ya sağ kolda ya da sol kolda ellerden başlayıp kollara kadar gelen bir ağrı şeklindedir. Çift taraflı ağrı oluşmaz. Eğer çift taraflı ağrı varsa, bu ağrı boyundan kaynaklanan bir rahatsızlık değildir. Boyun ağrısının teşhisi için MR çekilerek konulur. Boyun ağrısı tedavi edilmediği zaman felç ve ağrı olan kolu kullanamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Oluşan boyun ağrısı diğer tedavi yöntemleri ile geçmiyorsa, ameliyat başka bir çözüm değildir. Ameliyat sonrası bakım çok önemlidir. Boyun Ameliyatı TürleriBoyun ameliyatı iki farklı yöntemle yapılabilir: Önden Yapılan Boyun Ameliyatı:Boyunda oluşan fıtık boynun alt kısmında ise bu tür ameliyat yapılır. 4-5 boyun omuru altında olursa bu ameliyat uygulanır. Genel anestezi ile gerçekleştirilir. Boyunun alt kısmında 2-3 cm'lik bir kesik açılır ve omurgalar arasındaki kayan kıkırdak alınır. Kıkırdak alındıktan sonra kesilen yere dikiş atılarak ameliyat tamamlanır. Eğer ameliyat sırasında herhangi bir sorun çıkmadıysa, ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş demektir. Hasta bir süre narkozun etkisinde kalır. Narkozun etkisi geçtikten sonra hasta aynı gün taburcu edilebilir. Bir hafta sonra hasta kontrole gelerek boyun ağrısının geçip geçmediği öğrenilir.Arkadan Yapılan Boyun Ameliyatı:Üst boyunda oluşan ağrılar için bu ameliyat yapılmaz. Çene ve yüz yapısı bu ameliyata engel olabilir. Üst omurlar, çene ve yüz omurlarının arkasında yer alır. Üst boyun omuruna ancak arkadan yapılarak ulaşılabilir. Arkadan yapılan boyun ameliyatı risklidir. Önden yapılan ameliyat gibi kolay değildir ve çok dikkat gerektirir. Boyunun arkasında bulunan kemik kanatlarının alınması gerekir. Arka boyundan ameliyat yapmak için uzun şekilde deri kesilir. Bu durum kişinin fiziksel yapısını bozabilir. O yüzden ameliyat sonrası çok dikkat edilmelidir. Ameliyat bittikten sonra dikiş atılır ve iyileşene kadar boyun ani şekilde hareket ettirilmemelidir. Arkadan yapılan boyun ameliyatı çok tavsiye edilmez ve en son çare olarak yapılır.Ameliyat Sonrası BakımBoyun ameliyatı sonrası bakım, ameliyatın başarısı kadar önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Boyun ameliyatı, uygun bakım ve rehabilitasyon ile başarılı sonuçlar verebilir. Ancak, her cerrahi müdahale gibi riskler ve komplikasyonlar içerebilir. |
Boyun ağrısının genellikle tek taraflı olması normal mi? Çift taraflı ağrı yaşadığımda bunun boyundan kaynaklanmadığını nasıl anlarım?
Cevap yazMerhaba Uğurlubey,
Boyun ağrısının tek taraflı olması yaygın bir durumdur ve genellikle kas veya sinir sıkışması gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak, çift taraflı boyun ağrısı da mümkündür ve bu durumda ağrının kaynağını belirlemek için bazı belirtilere dikkat etmek gerekir.
Eğer çift taraflı boyun ağrısı yaşıyorsan ve bu ağrı omuzlara, sırtın üst kısmına veya kollara yayılıyorsa, bu durum boyun kaynaklı olabilir. Ancak, ağrının aynı zamanda baş ağrısı, göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkması halinde, farklı bir rahatsızlık söz konusu olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmanı tavsiye ederim.
Sağlıklı günler dilerim.