Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
07 Temmuz 2024

Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Geniz Eti Ameliyatı

Geniz eti, genellikle çocuklarda burun boşluğunun arka kısmıyla yumuşak damağın yani boğazın üst kısmında yer alır. Çoğunlukla 13-14 yaşına kadar küçülür ve kaybolur, yetişkinlerde nadiren görülür. Geniz etini büyüten başlıca nedenler arasında enfeksiyonlar bulunmaktadır. Geniz eti, kendi başına da büyük olabilir. Aşırı büyük olduğu zaman burun boşluğunun gerisini tıkar ve bu nedenle burundan soluk alıp verme güçleşir. Geniz eti çok büyüdüğünde ameliyat gerekmektedir. Örneğin, ağız ve yüz gelişimini bozduğu durumlarda ve kronik orta kulak problemlerine neden olduğu durumlarda geniz eti ameliyatı gereklidir. Ayrıca apne durumlarında da geniz eti ameliyatına başvurmak gerekebilir.

Geniz Eti Ameliyatı Hangi Durumlarda Gerekmektedir?

Bağışıklık sisteminin bir parçası olan geniz eti, burnun en gerisinde bulunur. Geniz eti büyümesi, bulunduğu konum itibarıyla solunum sorunları ve enfeksiyonlara bağlı birtakım hastalıklara yol açar. Geniz eti büyümesi genel olarak çocuklarda görülmektedir. Geniz eti büyük olan bir çocukta kulağı havalandıran boru çeşitli kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Örneğin kulak sıvısı veya kulakta çökme meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda geniz eti ameliyatı gereklidir. Bunun yanı sıra, geniz eti büyük olan kişiler uykuda ağızları açık yatarlar ve uyku apnesi görülür. Buna bağlı olarak çocuklarda diş çürümesi de görülebilir. Geniz eti büyümesi çeşitli boğaz enfeksiyonlarına, çene yapısında bozulmalara ve uyku düzensizliklerine yol açabilir. Genelde çocuklarda görülen geniz eti büyümesi, gelişim dönemindeki bir çocuğun gelişimini yavaşlatır. Tüm bu nedenlerden dolayı geniz eti ameliyatı gereklidir.

Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Otomatik ağız ekartörü denilen bir parça yerleştirildikten ve damak gerildikten sonra adenotom denilen aletler yardımıyla geniz eti çıkarılır. Geniz etinin kökü çok derindir ve ameliyat sırasında hepsi kazınmaya çalışılmaz. Geniz etinin bir kısmı yerinde kaldığı için bağışıklık sistemi zayıf, sık enfeksiyon geçiren, sigara içilen ortamlarda bulunan ve kalabalık ortamlarda bulunan kişilerde geniz eti tekrar büyüyebilir. Bilinen geniz eti ameliyatının dışında endoskopik yöntemler ve farklı teknikler de kullanılmaktadır. Geniz eti ameliyatı, damağın arka kısmında yapılan bir işlemdir ve ameliyat sonrası çabuk iyileşme görülmektedir.

Geniz Eti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her ameliyat gibi geniz eti ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Ancak birçok ameliyata göre daha düşük riskli ameliyatlar arasında yer almaktadır. Geniz eti ameliyatında anesteziyle ilişkili riskler bulunmaktadır. Geniz eti ameliyatına girecek kişi, anestezi doktoruyla mutlaka istişare etmeli ve bazı tahlilleri yaptırmalıdır. Anestezi uzmanı ile yapılan konuşmalar ve alınan önlemler sayesinde riskler ortadan kaldırılabilir veya azaltılabilir. Anestezi dışında cerrahiye ilişkin ana risk kanamadır. Kanama riski sıklığı binde 8 civarındadır ve oldukça az bir risktir. Kanama durumunda bölgeye tampon uygulanır ve 24-48 saat süre boyunca hasta hastanede tutulur. Bunların dışında dişlerde zedelenmeler ortaya çıkabilir. Özellikle küçük çocuklarda ve gevşek dişlerde daha sık görülmektedir.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geniz eti ameliyatında boğazda çok fazla tahribat oluşmaz. Ancak birkaç gün hafif ağrı yaşanabilir. Geniz eti ameliyatından hemen sonra yaklaşık 5 saat hiçbir şey yenmemelidir. Bol sıvı tüketilmelidir ve hastaya sıcak, katı ve sert yiyecekler verilmemelidir. Bir süre ılık ve soğuk gıdalar tüketilmelidir. Dondurma, ayran, meyve suları soğuk veya oda sıcaklığında olmalıdır. Ameliyattan birkaç gün sonra yoğurt yedirilebilir. Daha sonra katı yiyecekler ezilerek tüketilmelidir. Geniz eti ameliyatı olan kişiler kesinlikle tozlu ortamlardan uzak durmalıdır. Hapşırmaktan ve sümkürmekten bir müddet kaçınılmalıdır. Mutlaka doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulmalı ve doktorun verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Hasta, doktorun verdiği ilaçların dışında başka herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Başka bir hastalık için sürekli kullanması gereken bir ilaç var ise mutlaka doktoruna bildirmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Geniz eti ameliyatı

15 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba, yiğenim geniz eti ameliyatı olacak ama 5 yaşında kaldırabilir mi bünyesi biraz daha yaşının büyümesini beklemelimiyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Geniz eti ameliyatı,

5 yaş, geniz eti ameliyatı için uygun bir yaştır ve çocuklar bu ameliyatı genellikle iyi bir şekilde tolere ederler. Ancak, en doğru kararı verebilmek için bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına danışmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz, yiğeninizin genel sağlık durumu ve geniz eti probleminin şiddetine göre en uygun zamanda ameliyatı önerecektir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Meme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Meme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gırtlak Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gırtlak Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Koklear İmplant Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Koklear İmplant Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalça Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalça Protez Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Skolyoz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası