Karaciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Karaciğer Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karaciğer Ameliyatı

Karaciğer ameliyatları, tedavi edici ameliyatlar ve nakil ameliyatları olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Tedavi edici ameliyatlar, genellikle küçük çaplı karaciğer tümörlerinin temizlenmesi amacıyla yapılırken; nakil ameliyatları, karaciğer yetmezliği, yayılmış tümörler ve siroz gibi ciddi durumlarda başvurulan yöntemlerdir.

Karaciğer Nakil Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastada kronik karaciğer yetmezliği, büyümüş kanser veya siroz varsa, nakil ameliyatı kaçınılmaz hale gelmiştir. Nakil ameliyatı için önce uygun organ bulunmalı ve her türlü tahlilden geçirilmelidir.

Nakil Organ Temini

  • Kadaverik Nakil: Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan organlar.
  • Canlıdan Nakil: Hastanın bir yakından alınan karaciğer parçası.

Karaciğer Ameliyatı Riskli midir?

Karaciğer nakil ameliyatı, büyük ve zorlu bir ameliyattır. Karaciğerin değişimi sırasında vücuttaki en büyük damarlar kesilir ve yeniden dikilir. Ortalama 6-12 saat süren bu ameliyatta kalabalık bir ekip çalışır ve ameliyat genellikle çok kanamalıdır. Kadavradan yapılan nakil, canlı nakile göre daha zordur. Bazen yeni takılan karaciğer iyi çalışmayabilir; bunun sebebi bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi, vücudun kendi hücrelerini tanır ve onlara karşı reaksiyon göstermez. Ancak, dışarıdan gelen hücreleri hemen tanıyıp onları dışarı atmak için çalışmaya başlar ve bu durum yeni organa zarar verebilir, hatta organın ölümüne sebep olabilir. Organ ve doku nakli yapılan hastalar, bağışıklık sisteminin bu etkilerini en aza indirebilmek için ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır. Bu zorluklara rağmen, günümüzün ilerleyen teknolojisi ile %80-90 civarında başarı elde edilmektedir.

Karaciğer Ameliyatı Sonrası Beslenme

Karaciğer ameliyatı geçiren kişiler, sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk 10 günlük süreçte, sindirimi kolay ve mide-bağırsakları yormayan besinler alınmalıdır. Başta su olmak üzere, meyve suyu gibi bol miktarda sıvı alınmalıdır. Meyve suları konusunda özellikle içerisindeki katkı maddelerinden dolayı hazır ürünlerden uzak durulmalıdır. Alkolden kesinlikle uzak durulmalı ve mümkün olduğunca stresten kaçınılmalıdır.

Unutmamak gerekir ki, günümüzde birçok hastamızı nakil yapılamadığı için kaybediyoruz. Bu sebeple organ nakline gerekli önemi göstermeli ve elimizden geldiğince bu konuyu duyurup yaygınlaştırmalıyız.

Ek Bilgiler

Karaciğer nakli sonrası, hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları büyük önem taşır. Bağışıklık sisteminin organı reddetme riski nedeniyle, hastalar sürekli olarak izlenmelidir. Ayrıca, kullanılan immünosupresif ilaçların yan etkileri de yakından takip edilmelidir. Karaciğer nakli sonrası yaşam kalitesini artırmak ve organın ömrünü uzatmak için hastaların doktorlarının önerilerine harfiyen uymaları gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rahe

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Karaciğer nakil ameliyatı düşündüğümde, bağışıklık sistemimin yeni organı reddetme riski beni çok endişelendiriyor. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor ve ömür boyu kullanmam gereken ilaçların yan etkileri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rahe,

Karaciğer nakli ciddi bir süreçtir ve endişeleriniz oldukça anlaşılır. Nakil sonrası bağışıklık sisteminizin yeni organı reddetmemesi için immünsüpresif ilaçlar kullanmanız gerekecek. Bu ilaçlar sayesinde vücudunuzun yeni karaciğeri kabul etmesi sağlanır. Ancak bu ilaçların yan etkileri olabilir ve bu yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

İmmünsüpresif ilaçlar genellikle enfeksiyon riskini artırabilir, çünkü bağışıklık sisteminizin tepkisini baskılarlar. Ayrıca yüksek tansiyon, böbrek fonksiyonlarında azalma, diyabet ve belirli kanser türlerine yakalanma riskini de artırabilirler. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız ve kontrollerinizi aksatmamanız çok önemlidir.

Doktorunuz, size özel bir tedavi planı hazırlayacak ve bu süreçte size rehberlik edecektir. Kendinizi yalnız hissetmemek için doktorunuzla ve sağlık ekibinizle sık sık iletişimde olmanız, onların önerilerini dikkate almanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Lazer Göz Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Tansiyonu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Göz Tansiyonu Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Anju Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Anju Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kese Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yağ Bezesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yağ Bezesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Histerektomi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Histerektomi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kol Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası