20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası
21 Temmuz 2024

20 Lik Diş Ameliyatı Sonrası

20'lik Diş Ameliyatı Sonrası

20'lik diş olarak adlandırılan üçüncü azı dişleri, genellikle 15-16 yaşından sonra oluşmaya başlar ve yaklaşık 30 yaşına kadar bu süreç devam eder.

Alt çene ve üst çene kemiğinin yapısına bağlı olarak dişin çıkma yaşı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Eğer 20'lik dişler çene içinde uygun bir yer bulamazlar ve diğer dişler gibi yerlerini alamazlarsa, damak içinde gömülü kalabilirler. Alt çenede gömülü kalan 20'lik dişler kulak ağrılarına, üst çenede gömülü kalan dişler ise yüz, göz ve burun bölgesinde ağrılara neden olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda tedavi yöntemi olarak ameliyat tercih edilmektedir.

Ameliyat Süreci

20'lik diş ameliyatı, genellikle 1 ila 1,5 saat arasında sürmektedir. Ameliyat genellikle diş hekimi muayenehanesinde yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında bölgenin enfeksiyon kapmaması ve hastanın günlük yaşamına hızla dönebilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Anestezi etkisi bir süre daha devam edeceği için, anestezi etkisi kaybolana kadar uyuşmuş dil ve dudağın ısırılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Tamponlar, hijyenin korunabilmesi için 30 dakika aralıklarla yenileriyle değiştirilmelidir.
  • Ameliyattan sonra şişme ve morarma görülmesi normaldir. Şişme için ilk 48 saat boyunca yanak üzerinden dişe denk gelecek hizada soğuk kompres uygulanmalıdır.
  • Oluşan ödemin tamamen geçmesi 4-5 gün sürebilir.
  • Ameliyattan hemen sonra dişin çekildiği yerde pıhtı oluşur. Yaklaşık 2 gün sonra diş eti bu boşluğun üzerini kapatmaya başlar. Bundan sonraki aşama, 2-3 ay içinde gerçekleşecek olan kemik oluşumudur.
  • Ağız içi yaralar, vücut bu bölgeye fazlaca kan pompaladığı için çok hızlı iyileşir. Bu nedenle dişin çekildiği bölgede sızıntı şeklinde kanamaların olması normaldir. Ancak kanamaların artmaması için yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekir.
  • Ameliyat sonrasındaki ilk yemek yaklaşık 2 saat sonra yenmelidir.
  • Operasyon bölgesinin ilk 5 gün fırçalanmaması gerekir. İlk birkaç gün gargara ile hijyen sağlanabilir.
  • Gargara harici tükürmemeye özen gösterilmelidir çünkü tükürmek hem kanamayı artırır hem de var olan pıhtıyı bozarak iyileşmeyi engeller.
  • Ameliyat sonrası dikişler yaklaşık 7 gün sonra alındığı için diş etinin tamamen iyileşmesi 8-9 günü bulabilir.
  • Dikişler alınana kadar düzenli olarak ağrı kesicilerin kullanılmasına devam edilmelidir.
  • Diş eti tamamen iyileşmeden sigara içilmemelidir.

Ekstra Bilgiler

20'lik diş ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer hususlar arasında, aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmak ve ağız hijyenine özen göstermek bulunmaktadır. Ayrıca, doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak enfeksiyon riskini minimize edecektir. Ameliyat sonrası olası komplikasyonlar hakkında da doktorunuzla iletişimde olmanız önemlidir. Bu süreçte beslenme düzenine dikkat etmek ve yumuşak gıdalar tüketmek iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Durcan

21 Temmuz 2024 Pazar

20'lik diş ameliyatından sonra 48 saat boyunca şişlik için soğuk kompres uygulamak gerektiğini biliyorum ama kompres yaparken nelere dikkat etmeliyim? Bir de tamponları değiştirirken hijyen konusunda önerileriniz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Durcan, 20'lik diş ameliyatı sonrası soğuk kompres uygularken, kompresin direk cildine temas etmemesine dikkat etmelisin. Bir bez ya da havlu ile sararak uygulaman daha iyi olur. Ayrıca, soğuk kompresi 15-20 dakika uygulayıp, aynı süre kadar dinlendirme yapman önerilir. Bu döngüyü 48 saat boyunca devam ettirebilirsin.

Tampon değiştirirken ise, ellerini önceden iyice yıkaman ve mümkünse steril eldiven kullanman hijyen açısından önemlidir. Yeni tamponları temiz ve steril bir ortamda saklamaya dikkat etmelisin. Ayrıca, tamponları ağzına yerleştirirken fazla baskı yapmamaya özen göstermelisin.

Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni